MEYVECİLİĞİMİZ VE EKMEL TEKİNTAŞ HOCA
Her Çarşamba olduğu gibi bu hafta da saat 19.30’da TV DEN ekranlarında “TARIMDA GÜNDEM” programında gene farklı bir konu ile izleyicilerimizin,özellikle Türk ve TV DEN’in izlendiği 71 ülkenin çiftçilerinin karşısında olduk.
Konuğumuz ADÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Prof.Dr.Faik Ekmel Tekintaş Hoca idi.Tekintaş Hoca ile tanışıklığımız her Şubat Ayında Antalya’da yapılan TAGEM toplantılarına kadar uzanmaktadır.
Kendileri bitmez bir enerjiyi ve bu enerjiyi toplum ve Türk tarımı yararına harcama ülküsü barınmaktadır.
Konumuz ise meyvecilik idi. Güzel bir program olduğu inancındayım.
Programın içeriği yoğunlukla yanlış bilinenleri gidermek, Türk çiftçisine arayışlarında yönlendirici olmak bakımından çok yararlı olduğu kanaatini taşımaktayım.
Sayın Tekintaş tahmin ettiğimiz gibi çiçek saksılarını sulamakla emekliliğini geçirecek bir şahsiyet değil.Daha emekli olur olmaz meyveciliğin AR-GE ‘sini kapsayan bir limited şirket ile araştırmalara başlamış.Emekli olmasına rağmen ADÜ TEKNOKENT’te çalışmalarını sürdürmekte.
Sayın Tekintaş’ın sorularımıza verdiği cevaplardan başılklar sunalım:
• Üreticimiz meyve bahçesi kurarken özellikle iklime dikkat etmeli;
• Türkiye’de geleceği olan beş meyve, aşılı fındık, incir,ceviz,kiraz ve kestanedir.
• Bahçe oluştururken, tür ve çeşit seçiminde mutlaka teknik destek alınmalıdır. Kaynaklar ise Ziraat Fakülteleri, Araştırma Enstitüleri, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri’dir.
• Aydın ve Ege’de tropikal meyve bahçesi oluşturmak akılcı değildir;zira Akdeniz sahili bunu fazlasıyla daha başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
• Üreticilerimiz bahçe yönetimini”tür ve çeşit seçimi,dikim,gübreleme,budama zirai mücadele,hasat ve kaliteli ürüen elde etme” yi mutlaka öne çıkarmalıdır.
• İhracat açısından çeşitlilikte milliyetçilik olmaz;yeniçeşitler getirilip talep eden ülkelere ihraç edilmelidir.
• Gemlik zeytin çeşidi gereğinden fazla geniş sahalara yayılarak salamura sofralıktan çok yağlık çeşid özelliği taşır olmuştur.
• Aydın ili Türkiye zeytin varlığının% 25’ine sahiptir ve memecik zeytini korunmal ve sahaları genişletilmelidir.
Sayın Tekintaş iki meyve konusunda müjdeler verdi:
Kestane:Gal arısına karşı daha dayanıklı kestane çeşidi üretildi.
Fındık:Fındıkta çalı formundan ağaç formuna geçişi sağlayan süreci başlatmış durumdayız.Karadeniz sahilinin geleceğinde bu fındık olacaktır.
Sayın Tekintaş’a emeklilik hayatında verimli çalışmalarının devamını,sağlık ,mutluluk ve huzur dilerim.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.