Dünkü yazımızda Aydın ilinde yer alan ilçelerin destekleme kapsamına alınan tarım ürünleri ile ilgili düşüncelerimizi yazmaya başlamıştık.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı metinlerine göre havza bazlı destekleme uygulamalarında amacın, ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi, sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı ve yem bitkilerinden oluşan 19 ürün bazında değerlendirme yapıldığını, bu ürünlere yakın zamanda patates ve kuru soğanın da eklendiğini açıklamıştık.
Söz konusu ürünlerle ilgili olarak istatistikî veriler, ekim nöbeti (münavebe), iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri (mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi), il ve ilçelerdeki kamu, STK ve üniversitelerin teklifleri dikkate alınarak 1 milyardan fazla verinin yer aldığı Karar Destek Sistemi sonucunda 941 havza/ilçe bazında dağılımı belirlendiğini belirtmiştik.
Sulama imkanı olan Buharkent’ten başlayarak Didim’e kadar uzanan Büyük Menderes Vadisi'nde pamuğun destekleme kapsamında olması gerekliydi ve öyle oldu. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’in pamuk konusundaki görüşleri bizim için son derece önemidir.
Sayın Çelik, "2 milyon ton pamuk ithal ediyorsunuz. Oysa bizim Ege'de çok ciddi pamuğa elverişli arazilerimiz var. Manisa, Aydın ve İzmir'deki bu arazilerde şimdi başka ürünler ekilmeye başlanmış. Bu alanlarda tekrar pamuğa dönüşü sağlayacak teşviki, havza bazlı belirlemede koyduk. Diyeceğiz ki, 'Ege'de pamuğu ekerseniz, şu kadar destek vereceğiz.' Böylece 2 milyon ton pamuk ihtiyacımızı, ithal etmeden kendimizin üretmesi için alan açıyoruz.
Yapılan çalışma kapsamında, Türkiye'nin ihracat, ithalat kalemlerini, ihtiyaçlarını ve arazi özelliklerini belirlediklerinin altını çizen Çelik, nerede, ne kadar ürün ekileceğini tespit ettiklerini vurguladı. Böylece ihtiyaç olan ürünün ekileceğini ve üreticinin pazar sorunu yaşamayacağını dile getiren Çelik, "Ama şimdi öyle değil, ihtiyaç fazlası ürün olduğu için pazarda karşılık bulamıyor, bulamayınca da üreticimiz ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kalıyor. Onun için yeni destek modelimiz, bitkisel üretimde 941 havza modelidir. Tüm ayrıntılar hesaplanarak, neyin, nerede ekileceği belirlenmiştir ve üreticimiz bu çerçevede desteğini alacaktır” demektedir.
Yıllar sonra pamuğun değerinin bir bakanın ağzından dile getirilmesi çok önemlidir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.