Ankara’da TZOB Otel’de düzenlenen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve üst düzey bakanlık bürokratlarının da katıldığı TZOB Marmara Bölge toplantısında konuşan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Türk tarımının güncel sorunlarını dile getirdi.
Bayraktar, Çiftçinin bankalarla ilgili de sıkıntılar yaşadığını da belirterek, bu sıkıntılara karşı tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Özel bankaların faizlerini yüzde 40’a çıkardığını, faiz maliyetinin yükseldiğini belirten Bayraktar, “Ziraat Bankası’nın faizleri düşük ama seçici davranıyor, her çiftçiye kredi kullandırmıyor. Özel bankalar da bu faize rağmen kredi kullandırmaktan imtina ediyor. Ziraat Bankası ile konuşarak çiftçinin can suyu ihtiyacını dikkate alarak, buğday üreticilerine düşük faizli kredi kullandırılması çok önem arz ediyor. Ziraat Bankası’nın buğday üreticisine yönelmesi lazım ki çiftçilerimiz bu girdilere ulaşsın” diye konuştu.
Son yıllarda üst üste doğal afetler meydana gelmesi nedeniyle çok sayıda çiftçinin sıkıntıya girdiğini bildiren Bayraktar, “arka arkaya doğal afet yaşayan üreticilerimizin biriken borçlarını erteleme sonrasında bir defada ödemesi mümkün değildir. Bu durumdaki çiftçilerimizin biriken kredi borçlarının tamamı faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalıdır” dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ,gıdanın önemini vurgularken,
“Aile işletmelerinin yaşadığı sıkıntılara da dikkati çeken Bayraktar, tarımsal aile işletmelerinin verilen desteklerden yeterince yararlanamadığını belirtti. Verilen desteklerin büyük işletmelerce kullanıldığına işaret eden Bayraktar, “Destekleme politikalarında kırsalın kalkınmasını öne almamız lazım. Büyük işletmeler girdikleri yerde küçük işletmeleri de bitiriyorlar. Verilen desteklerin kırsal kalkınma amaçlarına uygun olmadığını görüyoruz. Destekleme politikalarında revizyon yapılması ve küçük işletmelerin gözetilmesi gerekiyor. Destekleme politikaları değiştirilmeli, krediye ulaşması zor olan aile işletmelerinin düşük faizli krediye ulaşması sağlanmalıdır. Ülkemizin gıda güvencesinin sağlanması aile işletmelerinin ayakta kalmasına bağlıdır” dedi.
Pamuk fiyatlarının da düşmeye başladığına işaret eden Bayraktar, birliklerin piyasaya girmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, “Tariş, Fiskobirlik, Marmara birlik gibi birliklere düşük faizle kredi kullandırma imkanımız olsa da bu birlikleri piyasaya sokabilsek,dedi.
Bayraktar ÇKS sisteminin Ziraat Odaları’na devrive Sayın Bakan Pakdemirli’nin Aydın’ın pilot il olacağı müjdesinden önce,
Ziraat Odaları Bilgi İşlem Sistemi’ni (ZOBİS) bütün odalara yaygınlaştırdıklarını, bütün kurum ve kuruluşlarla entegre ettiklerini bildiren Bayraktar, “Aydın’daki toplantıda da dile getirdim. Çiftçi Kayıt Sistemini (ÇKS) Ziraat Odaları Birliği olarak yapabiliriz. Pilot illerde başlayabiliriz” dedi.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.