Mısır bitkisinin üretimi ve binlerce yıldan beri tarımı yapılan birkaç bitkiden biridir. Anavatanı Amerika kıtası olup buradan dünyanın her yerine yayılmıştır. Mısırın ülkemize girişi ise, kuzey Afrika üzerinden gerçekleşmiştir. Bu bitkiye, ülkemizde mısır adının verilmiş olması, bu bitkinin Mısır üzerinden girdiğinin bir işaretidir. Osmanlı Devleti döneminde belge ve kaynaklardan mısır tarımının yapıldığını öğrenmekteyiz. Aydın Vilayet Salname(yıllık) lerinde Aydın vilayetinde akdarı, kum darı, mısır darısı ve kokoros adında mısır çeşitlerinin tarımının yapıldığını görmekteyiz.
Mısır, yem sanayinin ana ham maddelerinden birisi olmanın yanı sıra yağ,glikoz ve nişasta sanayinde kullanılmakta, şeker ve çikolata sanayi, nişasta bazlı gıdalar, mısır ekmeği yapımı, cips ve çerez olarak kullanılmakta. Bundan başka sap ve yaprakları endüstri alanında kağıt, karton ve dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Bu kadar geniş alanda kullanılan bu stratejik ürünün dünyadaki üretim rakamları şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:
Dünya Mısır Üretiminde Önemli Ülkeler ve Üretim Miktarları (2014/2015 dönemi)
Ülkeler Üretim (Ton)
ABD 352 060 000
Çin 222 000 000
Brezilya 74 000 000
AB 65 642 000
Arjantin 26 000 000
Meksika 22 500 000
Hindistan 22 000 000
Türkiye 5 950 000
Diğer 980 963 000
Tüm dünyada mısır üretimi 2014/2015 yılı Temmuz ayı tahminlerine göre 980 milyon ton civarındadır. Tüketim tahmini ise 966 milyon ton kadardır.
Dünyada mısır tüketimini ele aldığımızda ise şu tablo karşımıza çıkmaktadır:
Dünya Mısır İç Tüketimi ve Tüketici Ülkeler (2014/2015 dönemi)
Ülkeler Üretim ( 1000 Ton)
ABD 295 542
Çin 222 000
AB 76 500
Brezilya 56 500
Meksika 32 750
Hindistan 20 300
Kanada 12 200
Mısır 12 200
Türkiye 6 546
Dünya 966 328
Kaynak: USDA
Kaynak: TZOB Zirai ve İKTİSADİ Rapor(2011-2014)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.