Aydın ilimizin söz sahibi olduğu tarım ürünlerini, ülke üretimi ile karşılaştırarark ele aldığımızda ürün çeşidi, üretim miktarı ve Türkiye üretimi içindeki yüzdesini kıyasladığımızda karşımıza şöyle bir tablo çıkmaktadır:
ÜRÜNLERİMİZ TÜRKİYE ÜRETİM ÜRETİMDEKİ
SIRALAMASINDAKİ MİKTARIMIZ PAYIMIZ
YERİMİZ (ton) (%)
İncir 1 299 000 63
Kestane 1 21 500 35
Zeytin 2 1 285 000 21
Pamuk 2 288 000 13
Enginar 2 6 590 19
Bamya 3 2 175 6,5
Çilek 3 49 000 13,5
Yer fıstığı 4 5,25 3,8
Yonca 5 675 000 5,5
Silajlık Mısır 5 1000 000 5,8
Ürünler bazında 2014 yılını değerlendirelim:
İNCİR:
Aydın'ın sembolü durumundaki incirin pek çok sorunu bulunmaktadır. Bunları üretim, yetiştirme, sulama, gübreleme, ilekleme, hasat, zirai mücadele, aflatoksin, ethephon, tanıtım, ambalajlama, depolama, ihracat, ilk yükleme tarihi, iç pazar, tüketim sorunları olarak sıralayabiliriz.
Bu sorunlardan üretim, yetiştirme, gübreleme, sulama, ilekleme, hasat, zirai mücadele, aflatoksin, ethephon kullanımı doğrudan üretici kaynaklı veya üreticiyi ilgilendiren sorunlar olarak karşımıza çıkmakta. Çözüm yolu ise çiftçi eğitiminden geçmekte. Çözüm makamları ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüğÜ, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve Ziraat Odalarıdır. Mevcut çalışmaların daha koordineli, belli hedeflere ve somut sonuçlara ulaşmaya odaklanması.
Yetiştirme: Her ne kadar Aydın üreticisi incir fidanı yetiştiriciliği konusunda bilgi alt yapısına sahip olsa da, tüm tarım ürünlerinin yeterince kazanmaması ve hatta pek çok tarım ürününden zarar etmesi dolayısıyla üreticiler yeni arayışlar içersine girmektedir. Bu arayışlardan birisi de yeni incir bahçeleri oluşturma arzusudur. İlimiz hemen her çeşit inciri yetiştirmeye uygun ise de toprak yapısı, yükselti, taban suyu seviyesi, güneş ışığı yönü, bölgenin nem lenme özellikleri dikkate alınmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.