Taze incir olarak tüketilecek olan , sarı lop incirin raf ömrünün kısa olması, birkaç gün içinde tüketilme zorunluluğunun bulunması, taze incir için üretimden tüketime her safhada bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.
Özellikle hasat esnasında alınacak basit tedbir ve uygulamalar pazarlamayı kolyalaştıracak, incirin raf ömrünü uzatacak,sofralara taze,lezzetli ve albenili ulaşmasını sağlayabilecektir.
İncir meyvesinin doğal ısısını korumak raf ömrü ile doğrudan ilişkilidir. Taze incir hasadı genellikle sabah erken saatlerde yapılır ki meyvenin ısısı yaklaşık olarak 20 derece civarında veya daha azdır. İnsan vücudu ise 36,5 derecede olması, çıplak elle tutulan meyvede parmak izi kalmakta ve incir erkenden bozulmaktadır. Bunu önlemek için mutlaka plastik-ameliyat eldiveni kullanılmalıdır.
İncirin dalından koparılması esnasında zedelenmeyi önlemek için metal ve plastik kova ve kapların kullanılması, kova ve kapların iç kısımlarının alt kısmının sünger, dış kısmının bez olması inicirin kabuk zedelenmesinin önüne geçecektir.
Taze incirin en önemli sorunlarından birisi ambalaj seçimi. Mevcut sistemde ahşap veya plastik kasalar kullanılmakta. En büyük sorun ise birden fazla incir in üst üste sıralandığı incir kasaları ki altta kalan sıraların kalitesi tartışmasız daha kötü…Bu da fiyat ve tüketicinin güveninine olumsuz bir biçimde yansımaktadır.
Bu konuda ilgili kurumların projesi, komisyoncuların ortak kararı ile standart tek sıra kasa uygulamasına geçilmelidir.Bu incirin satışı ve imajı yönünden son derece önemlidir.
Bazı işletmecilerin yaptığı gibi viol ve kağıtlama sistemi de bir çözüm yoludur.
İncirin raf ömrünün kısa olması soğuk zinciri ile taşınmasını gerekli kılmaktadır.
Taze ve kuru incir arasında “buruk” tabir edilen ve çok kısıtlı miktarda değerlendirilen incirin orta dönemi hem fire hem de lezzet açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Üretici ve işletmeci için bir fırsattır. Ancak bunun için şoklama tesisine ihtiyaç duyulmaktadır. Şu anda buruk incir üreten5-6 işletmenin sayısının artması pazarlama açısından önemli bir adım olacaktır.Buruk incr pazarının oluşması hem işletmeci hem de üreticinin yararınadır.
Günümüz tüketicisi, gıda güvenliği açısından organik ve “İyi Tarım Uygulamaları” kapsamındaki ürünleri tercih etmektedir. Buharkent örneğinde olduğu tüm üreticiler “iyi tarım uygulaması” kapsamında üretime teşvik edilmelidir. Bunun için de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik ve İyi tarım uygulamaları ile ilgili dekardaki 70 ve 50 TL desteği günümüz şartlarında yeterli gelmemektedir. Artırılmalı ve teşvk edilmelidir.
İyi ve Organik tarım uygulamaları aynı zamanda kalıntısız bir ürün amaçladığı için incirin güvenle tüketimi konusunda garanti sağlamaktadır. Ancak pas,kanlı balsıra ve kırmızı örümcek zararlı ve hastalıkları konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı acil bir çözüm üretmelidir.
Pas ve kırmızı örümcek hastalık ve zararlıları jeotermal faaliyetlerle doğrudan ilişkili olup, incir bölgelerinde yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan faaliyetler kesinlikle önlenmelidir ki sürdürülebilir bir incir tarımı yapabilelim.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.