İncir üretimi ülkemizde hemen her bölgede yapılabilmekle birlikte üstün kaliteli kurutmalık incir, iklim koşulları, özellikle meyve olgunlaşma ve kurutma mevsimindeki sıcaklık, nem ve rüzgar durumu gibi ekolojik istekleri nedeni ile Ege Bölgesi'nde Büyük ve Küçük Menderes Havzalarında yetiştirilmektedir. Üretilen çeşitler arasında en fazla tercih edileni, birçok özelliği itibariyle öne çıkan Sarılop türü (yaklaşık yüzde 90 oranında) olup, İhracatta söz sahibi olan sarı lop çeşidinin neredeyse tamamı Aydın ili sınırları içinde yetişmektedir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre dünya incir üretim miktarı yıllara göre değişmekle birlikte, son yedi yıllık veriler incelendiğinde; dünya incir üretiminin 1 milyon bin 795 ton ile 2007 yılında en düşük düzeyde, 2009 yılında ise 1 milyon 149 bin 384 ton ile en yüksek seviyede gerçekleştiği görülmektedir.
“BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) verilerinin son yedi yıllık ortalama değerlerine göre Türkiye, yaklaşık 260 bin ton üretim ile dünya yaş incir üretiminin yaklaşık yüzde 27’sini karşılayarak ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’yi Mısır, Cezayir, İran, Fas, Suriye, ABD ve İspanya takip etmektedir. Yıllara göre değişmekle birlikte, dünya incir üretiminin ortalama 1 milyon 100 bin ton, kuru incir üretiminin de 105 bin ton civarında (yaş incirin dörtte biri kuru inciri oluşturuyor.) olduğu dikkate alındığında, dünya incir üretiminin 680 bin ton civarında bir miktarının yaş incir üretimi olarak değerlendirildiği ortaya çıkmaktadır.”
“Yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 105 bin ton civarında olan dünya kuru incir üretiminin yarısına yakın bir bölümü ülkemiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Son 6 yıllık veriler incelendiğinde; 2012/2013 yılında 105 bin 685 ton olan dünya kuru incir üretimi içerisinde yüzde 53’lük payla birinci sırada yer alan ülkemizden sonra, yüzde 20,8’lik payla İran ikinci, yüzde 8,8’lik payla da ABD üçüncü sırada yer almaktadır. Dünya kuru incir üretiminin yüzde 15-20’si üretici ülkeler tarafından tüketilmekte olup, üretici ülkelerin iç tüketiminden arta kalan kısım ise, ihracata konu olmaktadır. 2011 yılında Dünya piyasalarında ihraç olunan kuru incirin yüzde 61,9’u ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Dünya kuru incir üretiminde olduğu gibi, ihracatında da birinci sırada yer alan ülkemiz, bu konumu nedeni ile dünya fiyatlarını da önemli ölçüde etkilemektedir.”
“Son altı sezondaki üretimin ortalama 105 bin 800 ton civarında olduğu görülmektedir. Başlıca üretici ülkeler itibariyle dünya kuru incir üretim rakamlarına ilişkin olarak verilen tablodaki altı dönemin ortalamasına göre Türkiye 54 bin 409 ton üretim ile dünya üretiminin yarısını karşılayarak, sektörde en çok üretim yapan ülke konumundadır. Ayrıca, Türkiye sektörün en kaliteli üretim yapan üretici ülkesidir. 2012/2013 yılı kuru incir üretiminde Türkiye’yi, 22 bin ton ile İran, 9 bin 250 ton ile ABD ve 7 bin 600 ton ile Yunanistan izlemektedir. Dünya incir üretiminde ikinci sırada yer alan Mısır’ın, kuru incir üretimi sıralamasında önemli bir yer almaması, üretimi yapılan incirlerin taze olarak değerlendirildiğini, ayrıca ihracat sıralamasında da aynı durumun mevcut olması, ürünün tamamına yakınının iç pazarda tüketildiğini göstermektedir.”
“2005-2014 yılları arasında, ülkemizin incir ağacı sayısında bazı dalgalanmalar görülmektedir. Son altı yıllık dönemde meyve veren ağaç sayısı, ortalama 9 bin 500 bin adet yaş incir üretimi ise 262 bin 209 bin ton olmuştur.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.