Üvey evlat muamelesi görme alanında zirve yapan Türk tarımı tarımsal kredilerde de aynı muameleyi görmeye başladı.Hele ki son üç yıldır.
Türk çiftçisinin tarımsal kredi kaynakları TC Ziraat Bankası,Tarım Kredi Kooperatifleri,özel bankalar ve tefecilerdir.
Tarım Kredi’nin durumu ortada.Artık bir çiftçi kredi kooperatifi olmaktan çıkaran ana gelirini kredi komisyonculuğu ile elde eden bir kuruluş haline geldi.Çiftçi ortağının kendisinden aldığı krediyi piyasa şartlarına göre2-3’e çarparak resmen tefecilik yapmaktadır.
Özel bankalar tüm tarımsal kredileri ticari kredi olarak değerlendirmekte,devlet desteği olmadığı için kendilerini kredi faizleri ve teminatlarla risk sahası dışında tutmaya çalışmaktalar.
Ziraat Bankası ise kendisine kredi amacı ile başvuran üreticiye başta teminat çeşidi ve miktarı olarak her türlü zorluğu çıkarmakta, alışılmışın üzerinde kefil, teminat,ipotek istemektedir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin bu konuda hazırladığı rapor konuya ışık tutmakta.
“Sermaye birikiminin sürekli diğer sektörlere kayması nedeniyle yetersiz kalışı, iklim şartlarına bağlı istikrarsız üretim, gelirin hasat sonrası elde edilmesi fakat giderlerin tüm üretim dönemine yayılması nedeniyle tarım sektörü sadece ülkemizde değil, her ülkede krediye ihtiyaç duymaktadır.
Ülkemizde tarım sektörünün yapısal sorunları üretim maliyetlerini artırırken, örgütlenmedeki yetersizlik ve buna bağlı pazarlama sorunları gibi etkenler, üreticide ürün fiyatlarının düşük kalmasına yol açmaktadır. Ayrıca son yıllarda arka arkaya yaşanan doğal afetler de üretici gelirlerini azaltmaktadır. Bundan dolayı tarım sektöründe yeterli karı elde edemeyen üreticilerin sermaye birikimleri de düşük kalmaktadır.
Tarımsal üretim faaliyetlerinin devam ettirilebilmesi, işletmelerin büyütülebilmesi ve yeni yatırımların gerçekleştirebilmesi için üreticilerimizin sürekli olarak kredi kullanmaya ihtiyaçları bulunmaktadır.
Bu ihtiyaç ülkemizde ilk olarak 19’uncu yüzyılda ortaya çıkmıştır. İlk sıkıntılar kredi kuruluşları dışında yapılan borçlanmalar ve var olan kredi kuruluşlarından da selektif kredi kullanılamaması şeklinde olmuştur. Bu durum tarım sektörünün finansman sıkıntısı yaşamasına, gıdada istikrarsız arza neden olmuş, gıda güvenliğini sağlama ve kırsalı ayakta tutma konusunda devlet desteğini zorunlu hale getirmiştir.
Bu amaçla ülkemizde de 1863 yılında bugünkü Ziraat Bankası’nın temelini oluşturan memleket sandıkları kurulmuştur. Ziraat Bankası kurulduğu günden 2001 yılına kadar tarım sektörüne kredi imkânı sağlamıştır. Ancak 2001 yılında Ziraat Bankası’nın yeniden yapılandırılması, Ziraat Bankası aracılığıyla tarımsal kredilere verilen desteğin azaltılmasıyla, banka sektöre kullandırdığı kredileri azaltmak zorunda kalmıştır.
Tarım sektörüne kredi kullandırmak amacıyla kurulmuş diğer bir yapılanma ise Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TTKK) olmuştur. Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredi üst limitlerinin düşük olması ve uzun vadeli kredi kullandıramaması gibi sebepler üreticilerin krediye kolay ulaşmasına engel olmuştur.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.