7. İnönü Hükümeti programında ilk İnönü hükümetlerinde olduğu gibi tarım ile ilgili düzenlemeler yer almamıştır.
1 Mart 1935’de kurulup 1 Kasım 1937’de İsmet İnönü’nün istifası ile görevden ayrılan 7.İnönü Hükümetinin tarım bakanı daha önce de bu görevi üstlenmiş olan Reşat Muhlis Erkmen idi.
1935 yılında Türkiye’nin nüfusu 16,1 milyon olup, şehirlerde yaşayanları nüfusu 3,8 ( %23,5),köy nüfusu ise 12,3 (% 76,5) ‘dir.
Tarımın rayına oturmaya başladığı 1925 yılı ile 7. İnönü Hükümetinin göreve geldiği 1935 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde halkın ana gıda maddesi olan hububat ve bakliyat üretimini kıyasladığımızda şu tablo karşımıza çıkmaktadır:
Ekim Alanları Bakımından
Hububat (Hektar)
Yıl Buğday Arpa Mısır
1925 3 129 640 862 988 474 834
1935 2 809 300 1 513 300 378 801
Bakliyat
Kuru Fasulye Mercimek Nohut
1925 64 646 29 563 61 117
1935 62 800 34 812 74 226
Bu süreçte buğday ve mısır ekim alanlarının azaldığını, arpa ekimin ise neredeyse ikiye katlandığını görmekteyiz. Aynı dönemde kuru fasulye üretimi düşmüş, mercimek ve nohut üretim alanlarında gözle görülür artışlar meydana gelmiştir.
Aynı dönemde bu ürünlerin üretim miktarlarını ele aldığımızda ise ,
Yıl Buğday Arpa Mısır
1925 1 705 287 1 251 541 523 423
1935 2 521 277 1 371 511 456 333
Bakliyat (ton)
Kuru Fasulye Mercimek Nohut
1925 24 146 11 620 39 430
1935 51 419 18 691 40 808
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.