Her yıl yaz ortasında Aydın ve İzmir’ de yaklaşık 30 bin incir üreticisini bir telaş alır ki bu koşuşturma Temmuz ayı ortasından Eylül’e kadar devam eder.
İncir üretimi yaklaşık olarak yılın dokuz ayına yoğun bir biçimde yayılmaktadır ki bu etkinlik yaprakların dökülmesi ile Aralık-ocak aylarında budama ile başlar, toprak işleme, gübreleme, kış ve ilkbahar sulamaları, ekşimek sineği mücadelesi, ilekleme, kanlı balsıra mücadelesi, kırmızı örümceğin bertaraf edilmesi, yaz sulaması, potasyum ağırlıklı gübreleme sonunda ilk taze incirlerin ortaya çıkması ile hasat dönemi başlar.
İncir çeşitleri içinde kurusunun ihracı nedeniyle ekonomik değeri en yüksek olanı “sarı lop” dur.Sarı lop üretimi ise Büyük ve Küçük Menderes havzaları ve bu havzalarda Büyük Menderes’te Buharkent-Ortaklar çizgisinin yer aldığı Büyük Menderes’in kuzey şeridi ile Küçük Menderes havzasındaki Ödemiş,Tire,Beydağ ,Bayındır ilçelerinde yapılmaktadır.
İncir piyasalarını irdelemeden önce incir üretiminin taze ve kuru incir üretimi şeklinde gerçekleştiğini belirtelim.
Taze incir üretim Buharkent merkezli olmak üzere bir miktar da Kuyucak’a bağlı Gencelli, Kurtuluş ve Horsunlu’da ortaya çıkmaktadır.
Buharkent, ülkemizin taze incir üretim merkezi konumundadır. Şöyle ki;
Yakın Yıllar Ülkemiz Taze İncir Üretimi:
Yıl Ürerim(Ton)
2008 210.152
2009 205.067
2010 244.351
2011 254.838
2012 260.508
2013 275.002
2014 296.746
2015 231.000
En düşük incir üretiminin 2007-2009 yılları aralığında gerçekleştiğini görmekteyiz ki bunun da nedeni 2007-2008 yıllarında meydana gelen kuraklıktır.
Taze incir üretim merkezi olan Buharkent’te de incir üretimi ülke üretimi ile paralellik arz etmektedir. Aynı yıllarda taze incir üretimi 9 bin tona kadar düşmüş iken 2013-2014 yıllarında 22 500 tonluk bir yakın zamanlar rekoru ortaya çıkmıştır.Aynı yıl içinde değişik gümrüklerden Buharkent kaynaklı sanayilik/kesme incir olarak 8 500 ton civarında bir ihracat gerçekleşmiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.