Takip Et

Siri’de Dinliyormuş! Şaşırdık mı?

Teknoloji devi Apple’in sesli asistan teknolojisi "Siri"nin, kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla açılan toplu davada anlaşmaya giderek 95 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Ancak Apple, Siri verilerini hiçbir zaman satmadığını ileri sürüyor.

 

Dava, Siri'nin istem dışı etkinleştirilebildiği ve kullanıcıların rızaları dışında kaydedilen konuşmaların üçüncü taraflarla paylaştığı iddiasıyla açılmıştı. Anlaşmanın onaylanması halinde, Siri özellikli cihazları kullananlar cihaz başına 20 dolara kadar ödeme alabilecek.

 

Apple yaptığı açıklamada, "Apple, Siri verilerini hiçbir zaman pazarlama profilleri oluşturmak için kullanmadı, reklam için kullanıma sunmadı ve hiçbir amaçla kimseye satmadı." ifadesi kullanıldı. Anlaşma, 17 Eylül 2014 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Siri özellikli iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook, iMac, HomePod, iPod touch veya Apple TV sahibi olan ABD'deki kullanıcıları kapsayacak.

 

Bu bana yaklaşık 6 yıl önceki 12 haziran 2019 Çarşamba tarihli “Okey Google Furyası: Google Asistan” yazımı hatırlattı. Tekrar okumanızı isterim:

 

“Son dönemlerde sıklıkla reklamına rastladığımız Google Asistan, tıpki iPhone ve iPad'lerdeki Siri veya Microsoft'un Cortana'sı gibi sesli ve dijital bir asistan. Hem Android hem de iOS işletim sistemlerinde kullanılabilen ve neredeyse tüm kullanıcıların cihazlarında halihazırda yüklü olan Google Asistan, kullanıcıların kendisini özel hissetmesi noktasında çok etkili. Google’ye siz sesli olarak bir şey soruyorsunuz ve o da size yanıtını isminizle hitap ederek en hızlı şekilde veriyor. Web 4.0 ile kişiselleştirilmenin doruğa ulaşacağı haberleri de bu uygulama ile tescil edilmiş oldu demek pek de yanlış sayılmaz. Peki Google Asistan'ı en etkili şekilde nasıl kullanabilirsiniz?

 

Google Asistan, 'Okey Google' şeklinde telefonunuza seslendiğinizde kullanıma girebileceği gibi Android temelli telefonlarda ana sayfa düğmesine basılı tutmanız halinde de açılıyor. Asistan ile sesli veya yazılı iletişim kurabiliyorsunuz. Birçok pratik işlemi asistana sesli komut vererek sağlayabiliyorsunuz. Bunlardan bazıları; kısa mesaj gönderimi, hatırlatıcı ayarları, pil tasarrufunu açma veya e-postalarınızda arama yapma, uçuşunuzun durumunu kontrol etme, akşam yemeği rezervasyonu yapma, gideceğiniz filmin başlangıç saatine bakma, yolunuzun üzerinde bir kafe bulma, favori şarkılarınızı veya podcast'lerinizi dinleme, fotoğraflarınızı kolayca bulma, hava durumu, trafik, finans, çeviri ve spor dahil her konuda güncel arama ve yanıt alma olabileceği gibi, Google Asistan’ınızla ne paylaşacağınıza da siz karar veriyorsunuz. Asistanınızdan diğer hizmetlerden yardım almasını isteseniz bile paylaştığınız bilgiler sizin kontrolünüzde oluyor. Asistanınızla geçmiş sohbetlerinizi istediğiniz zaman kolayca yönetebiliyor veya silebiliyorsunuz.

Asistanın eğlenceli üslubu uygulamayı kullananları çok memnun ediyor. Resmi dilden uzak, samimi sohbet ambiyansında geçen konuşmaların kullanıcıların pek hoşuna gittiği görünüyor. Öyle ki, asistana “beni seviyor musun?” “ beni ne kadar seviyorsun?” gibi sorular dahi sorup cevap alabiliyorsunuz. Ancak asistanın seslendirmesinde bayan sesinin kullanılması da ayrı bir tartışmaya yol açtı diyebiliriz. Bu konuda çalışmalar sürüyor ve hatta cinsiyetsiz bir ses kullanılacağı haberleri mevcut. Sanırım kıskanç eşler için iyi bir çözüm olabilir.

 

Son olarak değinilmesi gereken bir husus var ki bu uygulama, telefonumuzun her an bizi dinlediği gerçeğini somut bir şekilde ortaya koyuyor. Telefon her an sesli komut almaya hazırsa, her an bizi dinliyor demektir. Bu artık net bir gerçek. Ancak dinlemelerin ne amaçla yapıldığı ve verilerin ne amaçla kullanılacağı ise halen bir muamma. Umarım bu durum kişisel güvenlik sorunlarına ve hayatımızı yöneten manipülasyonlara yol açmaz... “ 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.