Ülkemizde gıda israfının boyutu oldukça yüksek. Sofraya gelmeden israf edilen ayrı, sofraya geldikten sonra israf edilen ayrı.
Ekmek israfı ise ayrı bir konu.
Bir tarafta gıda ürünlerinin yüksek fiyatı, diğer tarafta israf. Bilinç ile alakalı tuhaf bir durum. Gıdayı en fazla israf eden ülkeler arasındayız. Oysa kaynaklarımız sınırlı. Su, toprak ve ürün başta olmak üzere kaynakları doğru kullanmak zorundayız. Gıda en kıymetli ürün.
Ramazan menülerine dikkat etmişsinizdir. 3 bin liradan 250 liraya kadar olan bütün menülerde tam bir göz doymazlığı var. Bütün gün aç kalan bir insanın bir saat içinde o yiyeceklerin hepsini yemesi zaten sağlıklı değil, ayrıca doymak için bir çorba bile yetiyorken diğer yemekler fazla.
Sadece hurma ile doyan bir peygamberin ümmetiyiz. Beslenmek için diğer gıdalar da gerek diyorsunuz. Elbette. Ama israfa kaçmadan. Midemizin doymasının bir sınırı var. Ama gözü doyurmanın sınırı yok.
Gösterişli iftar sofraları ramazanın ruhuna ne kadar uygun? Bu oruçlar neden tutuluyor, ramazan ayı neden var? Eh bunları da akıl etmek gerek. Ramazan mide odaklı olmamalı.
Ramazan dua ve arınma ayı. Ramazan eğlencesi adı altınca yapılan işler hem ramazanın hem de o yapılan gösterilerin asıl hallerinin ruhuna aykırı. Bu gösterişlerden, israflardan ne zaman vaz geçeceğiz?Neden israf etmemeyi akıl etmiyoruz? Neden kolaycılığa, ezbere hem de kötü bir ezbere kaçıyoruz. Üstelik ülkemizde bunca acı varken. Ondan sonra “değerler elden gidiyor, toplum olarak neden böyle olduk “ şikayetlerine başlıyoruz.
Bu günün yetişkinleri gelecekte çocuklarınızın sıkıntı çekmemesini istiyorsanız, değerlerimize sahip çıkıp örnek olmak zorundayız.
İsraf etmemeyi, kaynaklarımızın değerlerini, insan olmanın değerlerini çocuklar aileden ve çevreden öğreniyorlar. Çocuk ailede doğru davranışları görse de çevrede gördükleri ile uyuşmuyorsa bilgi ve öğrenme cılız kalıyor. Bu sebeple herkesin dikkatli olması gerek. Evet, bu söylediğimi siz de ezbere biliyorsunuz. Önemli olan bu konuya ne kadar dikkat ettiğiniz.
Bir de lütfen iftar sofralarınızın, yaptığınız yemeklerin fotoğrafını paylaşmayınız. Kimse aşçılık derecenizi, masanızdakini, ikram edileni merak etmiyor. Paylaşacaksanız gerçek olarak, fiziki olarak masanızı, sofranızı 3-5 kişi ile birlikte iftar açarak kimseye göstermeden paylaşınız. İftar davetleri gösteriş ve övünme aracı olarak sunuluyor.
Sözün özü; Ramazanda iftar sofraları, israf sofrası, gösteriş sofrası olmasın. Gıda çok kıymetli bir nimet. Bulan var, bulamayan var. İsraf etme lüksümüz yok.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.