Yeni bir kuru incir sezonuna girerken incire dair sorunlar sürmekte.
İncir,30 bini Aydın’da olmak üzere, yaklaşık 35 bin ailenin geçim kaynağı olan bu ürün ne yazık ki
Potansiyel olarak bazı tehlikelerle karşı karşıya durumdadır. Bu tehlikeler incirin kalitesini sorgulatma konumuna getirmiştir. Üretim miktarını mevcut rakamlarda tutamama, iç ve dış pazardaki etkinliğini kaybetme ve eşsiz bir ürün olma özelliğini kaybetme ile karşı karşıyadır. Bunun için de paket bir program halinde sorunların acilen ele alınması gerekmektedir.
Bu sorunları sınıflayacak olursak,
* Çevreden kaynaklanan sorunlar,
*Yetiştirme ve hasat tekniğinden kaynaklanan sorunlar,
* İşletmelerden kaynaklanan sorunlar,
* Pazarlamadan kaynaklanan sorunlar,
Mevzuattan kaynaklanan sorunlar.
Çevreden Kaynaklanan Sorunlar
İncir, kurutulma özelliği bulunması bakımından Aydın ve yakın çevresindeki sarı lop alanları için bir gerçek ekonomik güçtür. Bu eşsiz meyvenin sınırlarını, doğuda Buharkent’in Kızıldere Köyü (Mahallesi), batı sınırının Selçuk’un doğu köyleri, kuzeyde Tire ve Ödemiş’in bazı köyleri ile güneyde Söke’nin Argavlı Köyü (Mahallesi) olarak belirlemek gerekir.
Ne var ki bu alanlar aynı zamanda jeotermal rezerv bölgeleridir.2007 yılında çıkarılan 5686 Sayılı “Jeotermal yasası” bu alanların özelleştirilerek jeotermal enerjiye yatırım yapacak şirketlere imtiyazları ile beraber devredildi.
İmtiyaz sahibi şirketler sahip oldukları alanlarda ön etüt çalışmalarının ardından üretim kuyuları ve santral alanlarını tespit edip faaliyetlere başladılar. Bu faaliyetler için seçilen alanlar yoğun incir tarımı yapılan alanlardır. Önce incir bahçelerini değerlerinin üzerinde fiyatla, maddi gücü zayıf olan çiftçileri seçerek satın almaya başladılar. Ardından incir ağaçları kesilmeye başlandı.
Sırası gelmişken Aydın ilinin incir ağacı kaybı bakımından üç dönemini haturlatalım:
1922 yılında Yunan orduları kaçarlarken köy ve kasabaları yakıp yıkmanın yanı sıra incir ağaçlarını kesip, incir bahçelerini ateşe verdiler.
1942 yılı kışı son yüzyılların en soğuk kışı olarak kayıtlara geçmiştir ki incir ağaçları büyük oranda kurumuştur.1941 yılı rekoltesine ancak 1960’da erişilebilmiştir.
20017-2016 dönemi jeotermal faaliyetler dolayısıyla, incir bahçelerinin talanından dolayı incir ağacı sayısının en fazla azaldığı dönemlerden birisi olmuştur.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.