Türkiye kuru incir üretiminin neredeyse tamamına yakını Aydın’da üretilir, dersek çok da yanlış olmaz.Her ne kadar Havran,Tire,Ödemiş’de bir miktar incir üretilmekte olsa da.
İncirin ticari değerinin yıllık bazda değerlendirilmesinde en önemli etken ihracatıdır.İhracat fiyatlarında ise bir önceki yılın stokları,incirin kalitesi,dış talepler,ilk gemi kaldırma tarihi ve ihracatçıların incir alım politikaları meydana getirmektedir.
Aydın ve yakın çevresinin kuru incir üretimi bazı özel şartlar ve gelişmeler dışında genellikle birbirine yakın rakamlarda tecelli etmektedir.Yakın dönemlerin incir rekoltelerini ele aldığımızda şu tablo karşımıza çıkmaktadır:
Türkiye Kuru İncir Üretimi
YILLAR Üretim Miktarı (Ton)
2003/04 46.500
2004/05 55.600
2005/06 56.327
2006/07 60.393
2007/08 48.012
2008/09 50.604
2009/10 56.590
2010/11 58.662
2011/12 55.653
2012/13 56.935
2013/14 61.909
2014/15 * 69.731
Aydın’da kuru incir rekoltesinin en düşük gerçekleştiği iki sezon mevcuttur ki bunlarda ilki 1922/1923 sezonu Aydın’ın incir rekoltesinin en düşük yılı olarak kayıtlara geçmiştir. Üründe rekolte düşüklüğü yüzde 65-70’lerde gerçekleşmiştir.Nedeni de Yunan işgali dolayısıyla incir hasadının yapılamamış olmasıdır.
İkincisi ise 1943 yılı olup çok soğuk geçen kış dolayısıyla incir ağaçları büyük oranda kurumuştur.
Yukarıdaki tabloda ise en düşük rekolte2003/2004 sezonuna aittir ki nedeni de iklimdir.
2015/2016 sezonu ise rekolte tahminini vermektedir. Ancak bizim düşüncemiz rekoltenin bu rakamın yaklaşık olarak 4 bin ton altında gerçekleştiğidir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.