Dünyada üretilen 90.000 ton civarındaki kuru incir üretiminin yaklaşık %30-40’ı üretici ülkelerce tüketilmektedir. Üretici ülkelerin iç tüketimlerinden arta kalan kısmı ise ihraç edilmektedir.
Kuru incir uluslararası pazarlarda, çerezlik olarak tüketildiği gibi pasta imalatında, çeşitli yemeklerin yapımında, dilimlenmiş olarak ekmek imalatında, şekerli mamuller imalatında ve meyve karışımlarında kullanılmaktadır. Kalitesi düşük olanlardan pekmez, hurda incirlerden de etil alkol üretilmektedir.
Etil alkolün üretimi esnasında ortaya çıkan incir çekirdekleri de boya, kozmetik ve ilaç sanayinde değerlendirilmektedir. Türkiye’de ve dünyada kuru incir tüketiminde, özellikle sağlıklı gıdalar pazarının hızlı gelişimine paralel olarak artan bir talep vardır. Yurt dışı pazarlarda Noel, yurt içinde de Ramazan dönemlerinde kuru incir talebinde belirgin artışlar görülmektedir.
Ülkemizde üretilen taze incirin çok az bir bölümü ihraç edilirken kalan büyük kısmı iç piyasada tüketilmektedir. İncirin yurt dışında ülkemizden daha fazla tanındığını söylersek yanlış cümle kurmamış oluruz.
Güney Marmara, Ege ve Akdeniz’in bir bölümü bu meyveyi tanımakta dalında taze olarak tüketmektedir. Aydın ili yakın çevresi, Balıkesir Havran ilçesi dışında pek çok bölgemizde sarı lop cinsi kapama incir bahçelerinin varlığından söz etmek zordur.
Sarı loptan sonra en fazla ekonomik değere sahip Bursa siyahı ise Bursa-Aydın illerinde yoğunlaşmıştır. Bunun yanında Akdeniz Bölgesi'nde Mersin ve Anamur’da da Bursa siyahı incir bahçelerinden bahsetmek yerinde olur. Ülkemizin pek çok yerinde incir ağacı bulunmasına rağmen toplu taze incir üretiminden, pazarlamasından ve ekonomik değer yarattığından bahsedemeyiz.
Taze incirin (sarı lop), Bursa siyahı dışında üretim alanlarına işaret edecek olursak en fazla üretimin Buharkent'te olduğunu Buharkent’i ise Kuyucak’a bağlı Gencelli, Kurtuluş ve Horsunlu mahallelerinin takip ettiğini görmekteyiz.
Taze incir 4 kategoride değerlendirilmektedir. Birincisi kasalara döşenerek pazarlara sevk edilerek tüketiciye sunulmakta. İkincisi taze incir parçalanarak soğuk şoklamaya maruz bırakılarak pasta ve reçel sanayinde kullanılmaktadır. Son olarak da buruk incir dediğimiz tazeden kuruya geçmekte olan incirdir ki derin dondurucularda koruma altına alınarak kışlık tüketilmektedir.
Dördüncü bir satış yöntemi de oto yol kenarlarında üreticilerin oluşturdukları standlarda satıştır ki bu satış şekli iç tüketimde taze ve kuru incirin tanıtımında önemli rol oynamakta, üretici daha fazla kazanmakta, günü birlik taze incir tüketime sunulmaktadır. Bu konuda belediyelere görev düşmekte; oluşturacakları standlarla incirin pazarlama ve tanıtımına katkıda bulundukları gibi kurumlarına kira geliri elde edebileceklerdir.
Taze incirin üretim ve pazarlamasında sorunlar incir bahçesinde başlamaktadır. İncirin toplanmasında ve ambalajlanmasında sorunlar bulunmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.