İncir ekonomisi piyasaları ve piyasaları denilince aklımıza haklı olarak,öncelikle kuru sarı lop incir gelmektedir.
Çünkü sarı lop incirin kurusu yaş incire göre daha değerli ve ihracata uygundur.Dış piyasalarda hakettiği ilgi ve athalatı görmektedir.
Türkiye’de TÜİK verilerine göre 2017 yılında 50.330 ha alanda yaş incir üretimi yapılmış olup, 9,7 milyonu meyve veren olmak üzere, toplam 10,7 milyon adet incir ağacı bulunmaktadır Bu ağaçlardan elde edilen yaş incir miktarı yılda ortalama 205-300 bin ton arasında değişmektedir. Türkiye’de en geniş incir üretim alanlarına Ege Bölgesi sahiptir. Bu bölgeyi Doğu Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izlemektedir.
2018 rakamlarına göre dünya yaş incir üretimi 1 050 460 ton olup Türkiye üretimi de 305 000 ton civarındadır.Kısacası dünya üretiminin %29’unu Türkiye sağlamaktadır.Buna karşılık dünya üretimi olan 130 bin tonun 80 bin tonu ülkemizde üretilmektedir.
2019 yılında mevsim itibari ile kuru incirde olduğu gibi yaşincirde de kalite oldukça yüksek idi.
Yaş incir üretimi denilince Samsun’dan Kilis’e kadar karasal iklim dışında kalan geniş bir coğrafya aklımıza gelmektedir.Üretilen yaş incirlerin önemli bir bölümü bölgesinde veya ilçesinde haftalk pazarlarda ve ana yollar kenarında küçük miktarlarda tüketilmektedir.
Söz konusu edilmesi gereken ise sarı lop taze (yaş) incir ile Bursa siyahı incir çeşitleridir.
Bursa siyahı incir çeşidi yakın zamana kadar Bursa ilimiz dahilinde bazı köylerde ihracat amaçlı üretilirken son yıllarda Aydın ilinde de kapama bahçeler halinde üretilmeye başlandı.
Özellikle Buharkent,Köşk,Kuyucak,Umurlu ve Çine’de üretim hızla artmaktadır.Sadece Buharkent üretimi 1500 tonu aşmış durumdadır.Yakın bir gelecekte ihracat merkezinin Aydın’a kayması olasıdır.
Şu anda üretim merkezleri olarak sarı lopta Buharkent ilçe merkezi başta olmak üzere Kızıldere, Savcıllı, Merkez, Kayaburnu, Feslek, Gelenbe ve Kuyucak’a bağlı Gencelli mahalleleri öne çıkmaktadır.
Hali hazırda sarı lop yaş incirde ülke lideri yaklaşık ve ortalama 25 bin ton ile Buharkent’tir.Yakın bir gelecekte Buharkent’in Bursa siyahında da ülke lideri olması yakındır.
Ancak bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar:
• Üreticiler yetiştirme teknikleri,organik ve iyi tarım uygulamaları açısından organize edilmelidir.
• Üretici-ihracatçı ilişkileri pazarlama,finans paketleme,meyve seçimi ,kalıntısızlık açılarından sağlıklı bir zemine oturmalıdır.
• Çıldır havaalanı ihracat amaçlı kargo uçaklarına açılmalıdır.
• Ticaret ve Tarım Bakanlıklarınca Bursa siyahı ve sarı lop ihracatının özendirilmesi,kolaylaştırılması için özel destekleme şartları oluşturulmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.