Günümüz insanının gıda konusunda, seçici davranması ister istemez gıda üreticisi olan çiftçilere de pazarlarını kaybetmeme, yeni pazarlar yaratma konusunda yeni arayışlar içerisine sokmuş, üretim metotlarında yeni uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Bu uygulamaları genel anlamıyla, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Yetiştiricilik, olarak sınıflandırmak mümkündür.
Bugün Aydın ilimiz, uygulama için gereken özellikleri taşımasına rağmen her iki uygulama da yeteri kadar yaygınlaşamamıştır.
Bunun da başlıca iki neden bulunmaktadır. Birincisi, uygulamalar sonucu elde edilen tarım ürünlerini, klasik üretim yolu ile üretilenlerın yeterince yüksek fiyata satılamaması, ikincisi ise İyi Tarım Uygulamaları'na (50 TlL), Organk Tarım Uygulamaları'na (70-100 TL.) dekar başı verilen desteğin yetersiz kalmasıdır.
Ayrıca her ikisinde, üreticinin karşılaştığı bürokratik işlemler çiftçiyi bu uygulamalardan uzaklaştırmaktadır. Bu alanda kişisel olarak, bu sorunların giderilmesi için yazmaya devam ederken bir Ziraat Odası yöneticisi olarak da, hükümet nezdinde bu sorunların halledilmesi için çabamız sürecektir.
Ancak ne olursa olsun, İyi ve Organik Tarım Uygulamaları, üreticiler tarafından ısrarla sürdürülmelidir.
Şu anda Aydın’da nüfusa göre en yoğun İyi Tarım Uygulaması, Buharkent’te yapılmaktadır. Tarım alanı en düşük, nüfusu da Karpuzlu ile beraber en az olan bu ilçemizde 2016 yılında 267 üretici, nar, zeytin, incir, elma ve üzümde,7795 dekar alanda İyi Tarım Uygulaması ile bitkisel üretim gerçekleştirmiş, karşılığında 389 759 TL destekleme almaya hak kazanmıştır.
Bunun yanında Buharkent’te, İyi Tarım Uygulamaları yanında çilek ve incirde organik tarım uygulamalarının da yapılması dikkate değer bir üretim şeklidir.
Buharkent’te tarım arazilerinin çok küçük parsellerden oluşması dolayısıyla, üretici, hane başına düşen ortalama destekleme miktarı da 1460 TL olarak gerçekleşmiştir.
Buharkent yanında Didim, Karpuzlu, Çine, Koçarlı, Sultanhisar, Köşk, Karacasu, Kuyucak ve Nazilli’de de kısıtlı da olsa İyi Tarım Uygulaması ve Organik Yetiştiricilik yapılmaktadır.
Niçin İyi Tarım Uygulaması (İTU) ve Organik Tarım yapmalıyız?
Tarım, beslenme odaklı, gıda üretimi amaçlı bir sektör olması nedeniyle, tüm dünya ülkeleri ve ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Çünkü gıda, insanlara kimyasal bulaşıklardan arınmış bir şekilde ulaşmalıdır.
İyi Tarım Uygulamaları; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların (su-toprak-bitki-mikro organizmalar-hayvanlar ) korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bir tarımsal üretim biçimidir.
Son yıllarda, dünyanın her yerinde, piyasaya sürülen ürünlerde, tüketici artık sağlıklı ve güvenli ürünleri benimsemekte ve satın alacağı ürünün çevreye dost, insan sağlığına uygun ve güvenli bir şekilde üretildiğinden emin olmak istemektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.