Yeşilin sarıya döndüğü, deli bir telaşın insanı sardığı aylardayız. Evet, sonbahardan bahsediyorum. Bir yandan yazlıklar kaldırılırken, bir taraftan salçalar ve sebze kuruları, öte yandan da kışlık yakıt almak için hesaplar yapılıyor.
Bir telaştır gidiyor…
Ancak bu mevsimin asıl şölen kısmı; ZEYTİN HASADI.
Bereketli olsun da; bu aylarda özellikle ortaya çıkan bazı sağlık sorunları da var..
Nezle, grip bunlar çokça bilinen şeyler ancak, asıl asıl üzerinde durulması gereken tam da zeytin toplama dönemine denk gelen günlerde omuz ağrılarının pik yapıyor olması.
Ege bölgesinde mevsimsel olarak artış gösteren hastalıklardan birisi de omuz ağrıları. Her yıl Ekim ve Kasım aylarında bölgede omuz ağrısı sayısında hatırı sayılır bir artış gözlenmektedir.
Özellikle baş üstü kol aktivitesi gerektiren tarzda özel uzun bir sopa ile yapılan ve bölgede “zeytin çırpma” olarak adlandırılan hareket esnasında omuz çevresindeki kapsül ve bağlarda zedelenme meydana gelmekte ve bu işlemden sonra ise kişide omuz ağrısı ve kısıtlılığı görülmektedir. Bu işlem esnasında hissedilmeyen ağrı zaman içinde omuzda katılık ve şiddetli omuz ağrısı olarak kendini göstermektedir. Ekim kasım aylarında polikliniklerimize başvuran hastalarda yapılan incelemelerde omuz ekleminde bozukluklar ile kapsül ve bağlarda incinmeler hata yırtıklar gözlenmektedir.
Hastalara bu tarz hareketlerin yapılmaması önerilirken, tedavi olarak doku şişlik ve ağrısını
azaltan ilaçlar ve fizik tedavi önerilir.
Bir halk sağlığı problemi olarak her yıl yüzlerce hastada rastladığımız bu problemi azaltmanın asıl yolu zeytin hasadında daha sofistike yöntemlerin, örneğin motorize çırpıcı aletlerin kullanılması gerektiği ilgililerce anlatılmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.