Süper Lig bu hafta sona eriyor. Galatasaray futbol takımı geçen hafta şampiyonluğunu ilan edince Facebook’ta şöyle bir paylaşımım olmuştu, “Ben Beşiktaşlıyım başka takım beni ilgilendirmez. Ama bir proje takım şampiyon olacağına Galatasaray’ın şampiyon olmasına çok sevindim” Bu paylaşıma çeşitli yorumlar geldi. Bir tanesi değerli dost, Denge gazetesi köşe yazarı sayın Mehmet Ali Acar’dandı. Şöyle diyordu; “Tuncer bey benim 33 derece Beşiktaşlı olduğumu bilirsin, senin ayrımının adil bir ayrım olmadığına inanıyorum. Ben ise bu takımları şöyle ayırıyorum; Beşiktaş ve diğerleri. Sen de böyle ayrım yap dostum. Başkan ile dostluğumu biliyorsun, buna rağmen Beşiktaş’ı bırakıp Başakşehir’e gitmedim”
Ben yine de sözümün arkasındayım. Proje takımlar Öyle bir zaman gelir ki yok olur, kaybolurlar. Örneğin Osmanlıspor ve Aydınspor 1923 gibi.
Bunun nedenlerini değerli araştırmacı yazar dostum Soner Yalçın’ın yazısından alıntılar yaparak açıklamaya çalışacağım. Aslında futbol sadece futbol değildir… Endüstriyel futbolun, ortaya çıkışıyla sektörde para ve rant büyüdü.
Spor kulüpleri, ticari faaliyette bulunan şirketler oldu. Başakşehir belediye çatısı altında vergilerden muaf iken, izinsiz bağış toplarken neden anonim şirket kursun? Başakşehir önceden planlanmış, projesi yapılmış bir şekilde ortaya çıktı.
2014 yılında aile takımı oldu. Sayın Erdoğan’ın Başakşehir’i defalarca “Ben kurdum” dediğini biliyoruz.
Başakşehir’in evveliyatı bizi çok ilgilendirmiyor, merak edenler araştırır görürler. Beni Süper Lig’e çıkışından sonrası ilgilendiriyor.
2014 yılında Süper Lig’e çıktı. Süper Lig’de mücadele ederken stadı bitirildi. Adı Fatih Terim Stadı olan stad Kalyon İnşaat tarafından yapıldı. Kalyon inşaat oto yolları, köprüleri ve son havalimanını yapan ve halen Başakşehir’in sponsoru büyük müteahhitlik firmasıdır.
Ve belediyeden ayrılarak anonim şirkete dönüştü. Takımı satan İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, alan ise İstanbul Belediye Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ! Etik, ahlaki bir satış mı bu? Başakşehir’in satış rakamı 5.5 milyon Euro!
Süper Lig’de futbol takımı bulunan ve 20 farklı branşı olan kulüp, tesisleri ile birlikte bu kadar ucuza satılır mı? O sıralar Başakşehir’in yayın gelirleri 24,7 milyon Euro! Haydi kötü sezon geçiren Fenerbahçe bu sezon ortalama 35.798 seyirciyle, Beşiktaş ortalama 29.872 ve şampiyon olan Cimbom 36.123 seyirciyle oynadı. Başakşehir’in bu yıl ki seyirci ortalaması çoğu belediye personeli olmak üzere, 4 bin 50 olarak gerçekleşti. Başakşehir son yıllarda hep şampiyonluğa oynamasına karşın seyirci adedi 5 bin rakamını aşamadı.
Şampiyonluğa oynadıkları 2015-2016 sezonunda 2684 seyirci, şampiyonluğa oynadıkları 2014-2015 sezonunda 2679 seyirci ortalamaları vardı.
Üstelik taraftar kitlesi belediye personeli ve belediyenin olanaklarıyla maça geliyorlar.
Bunun dünyada bir örneği daha yok… Şunu sormamız gerekmiyor mu? Başakşehir diye bir futbol kulübü niye var? Kimlerin ne tür ihtiyaçları için var?
Süper Lig’de şampiyonluğa oynamak için sadece taraftar yetmez. Para da şarttır.
Başakşehir son 5-6 yıldır şampiyonluğa oynuyor. Bunu nasıl beceriyor? Kadrosunda pahalı yıldız futbolcular var. Gael Clichy, Robinho, Elia, Adebayar, Milas Josiç, Demba ba, Riad Bajic, Mossoro, Epureanu, Kadryasov, Çaiçaro,Emre Belözoğlu , Arda Turan ve diğer Türk futbolculara hiç girmeyeyim. Kadro değeri 52,8 milyon Euro olarak gösteriliyor. Peki bu değirmenin suyu nereden geliyor? Taraftarı olmayan tek forma bile satamayan, sıkıştığında taraftarından para bulamayacak olan bu kulüp yayın gelirleriyle yukarıda saydığım isimlerden ancak 1-2 tanesini alabilir. Geriye kalıyor sponsorlar… Taraftarı olmayan, hiç sevilmeyen takıma kimler neden sponsor olur? İnşaat şirketlerini anlarım, kamu bankalarını anlarım ama İstanbul Belediyesi Halk Ekmek Başakşehir’e neden sponsor olur onu anlayamam…
Yoksa bizim bilmediğimiz konular mı var? Ekrem imamoğlu bunu sorup, araştırıp hesap soracağı için mi mazbatası iptal edildi. İmamoğlu’nun futbol rantına son vereceğini bildiklerinden mı mazbatasına el koydular? Öte yandan... İstanbul’daki 2 bin 750 amatör spor kulübü maddi imkansızlıklar nedeniyle çeşitli sıkıntılar içinde…
Olaya bir de bu yönden bakmalıyız. Yazımın başında belirttiğim gibi proje kulüpler er geç yok olurlar…
Hepinize iyi hafta sonları sevgili Denge okurları.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.