tvDEN’nin 5G 1K programının moderatörü Faruk Özkan; onu tanıyanlar tarafından çok sevilen kişiliktir. Zaman zaman fikir ayrılığına düşsekte o benim, bizim her zaman çok sevdiğimiz, çok saydığımız “hacı abimizdir”
Geçenlerde ona bir hoca hikayesi anlatacağımı söylemiştim. İşte o hikaye:
Bir kasabada kıt kanaat geçinen bir cami hocasının hanımı hastalanır. Doktor doktor gezip çare ararlar dertlerine. Tek çare vardır, ameliyat! Onun için de çok para lazımdır.
Ama hocada hiç para yoktur. Son çare Cuma Namazı'dır. Hoca camide toplanan cemaate ağlayarak durumu anlatır ve yardım talep eder.
Bakar ki, hocanın derdi kimsenin umurunda değildir. Namazını kılan arkasını döner gider. Hoca kırgın hoca üzgün, hoca bitaptır.
Dalgın bir halde meyhanenin yanından geçerken, demlenenlerden biri hocayı tanır, meyhaneden dışarı çıkıp elini öper, halini hatırını sorar. Hoca derdini ona da anlatır umutsuzca…
Sarhoş ” Beni burada bekle hocam“ der ve tekrar meyhaneye girer. Durumu içeridekilere anlatır. Ve 5 dakika içinde ameliyat parası toplanır.
Parayı hocaya takdim eder. Hoca şaşkın, hoca sevinçli… O sevinçle meyhaneden içeri girip, “Allah hepinizden razı olsun. Benim de sizler için yapabileceğim bir şey varsa söyleyin.” der...
Birkaç sarhoş “Hocam namazlarda bizim için de dua et, Allah bize de doğru yolu ihsan etsin bir an önce“ deyince, hoca heyecanla bağırır: “Yok, yok! Allah sizi bu yoldan ayırmasın inşallah…”
Son içki zamlarından sonra yukarıdaki hikayeyi anımsadım. Artık o meyhane hikayeleri mazide kaldı. 30 Liraya maliyeti olan 100’lük rakıyı devlet 200 TL’ye satıyor. Etrafımda son dönemde o kadar kişiden evde rakı, şarap, bira ve viski ürettiğini duyuyorum ki… “Çok kolay” diye başlıyorlar nasıl yaptıklarını anlatmaya…
Şarap üretmek için marketlerde satılan malzemeler bile varmış, bira için özel şişeleme yöntemleri bile yapılabiliyormuş…
Neden bu kadar arttı son yıllarda ev yapımı içki üretimi? Tek bir nedeni var, üst üste gelen zamlar, alkollü içeceklerde artan vergiler…
İnsanlar artık bu yüzden restoranda bir şey içmiyor evde kendileri yapıyorlar. Hatta Kuşadası’nda bir çok restoranın kapısında büyük yazılarla “İÇKİNİ AL DA GEL” tabelaları var. Geçenlerde gazetelerde vardı. İlk haber: “Alkollü içkilerin ÖTV’si sadece 2019 yılında %24 arttırıldı. Hiç ilginç değil. İçki içen herkesin bildiği bir gerçek.
İkinci haber: Bu yılın ilk üç ayında Türkiye’de alkollü içki tüketiminde görülmedik bir düşüş olmuş.
Rakamlar şöyle:
Rakıda %39,37
Şarapta %18,327
Birada % 16,88
Votkada %20,94
Ohh muhafazakarlar ve Yeşilaycılar için ne sevindirici haber değil mi… İçki ve sigara içenler azalmış, acaba gerçek öyle mi? Hiçte öyle değil… Artık herkes içkisini de sigarasını da kendi imal ediyor ve devlette açgözlülüğü nedeniyle milyarlarca vergi kaybına uğruyor. Devlet aşırı kamu harcamalarını kısmak varken içki ve sigaraya bindiriyor zamları…
Bu yılın ilk beş ayında sigaradan 19 milyar 680 milyon lira alkollü içkilerden 4 milyar 817 milyon lira ÖTV geliri elde etti. Önümüzdeki dönem zamlara rağmen tüketimin devam edeceğini zannediyorlarsa aldanıyorlar. Halk artık son durağa gelmiş durumda .
Kötü haber erken gelir derler. Mersin’den geldi son haber . Haber ne mi diyorsunuz?
Mersin’de son bir haftada metil alkol zehirlenmesinden 7 kişi öldü, yaralı sayısı 16’yı geçti.
Türkçesi ne mi? Kaçak içkiden zehirlenme… 7 ölü 16 yaralı… Devlet kendi vatandaşını öldürür mü? Maalesef öldürüyor. 30 liraya mal olan içkiyi 200 liraya satarak!
Nitekim içki fiyatları öyle arttı ki “Rakı veya içki sizden meze, yiyecek bizden“ diyen restoran sayısı giderek artıyor. Tüm işletmeciler de içki fiyatlarının artmasından yakınıyor. Bir de işin şarap kısmı var. Şarap üreticileri de vergilerin arttırılması yüzünden özellikle ihracatta rekabet edemediklerinden yakınıyor.
En çok ağırıma giden de milli içkimiz rakı Yunan adası Samos’ta bize satılandan kat, kat daha ucuza satılması…
Hepinize iyi hafta sonları sevgili denge okurları.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.