Kimi ulusalcıların, milliyetçilerin, İslamcıların son zamanlarda vurgu yaptıkları türden bir Kurtuluş Savaşı'ndan bahsetmiyorum.
Türkiye'nin sorunu, dışarıda başına örülen çorap değil. Esas sorun, içerideki akıl almaz ittifak.
Tam olarak anlaşılması için müsaade ederseniz tane tane anlatayım.
Bir tarafta görüşleri, politikası toplumda karşılık görmediği için baraj sorunu yaşayan, tek derdi parti başkanlığını korumak ve CHP’nin başında kalmak olan Kılıçdaroğlu, diğer tarafta "Türkiye'nin yeri Avrasya'dır" diyerek yıllardır topluma batı düşmanlığı pompalayıp bunun üzerinden ayrımcılığı, ırkçılığı körükleyen ve girdiği her seçimde binde bir oy alan Perinçek ve kimi ulusalcılar.
Ortada ise toplumsal desteği güçlü olan fakat başkanlığa, iktidara mahkum olduğu için daha fazla desteğe ihtiyaç duyan Tayyip Erdoğan var.
Toplumda karşılık görmeyen marjinal görüşlerin sahibi ulusalcılar, yine toplumda karşılık görmediği için baraj sorunu yaşayan fosilleşmiş milliyetçi siyasetçiler ve iktidara mahkum olan İslamcı siyasetçiler korkunç bir çıkar ittifakı oluşturdu.
Ulusalcı, milliyetçi, İslamcı ittifakı her birinin ayrı ayrı elde edecekleri kazanç uğruna yaydıkları korku ile toplumu teslim alıp Türkiye'yi giderek daha fazla dünyadan koparıyorlar.
İçeride ise toplumsal bütünlüğü tümden yok edecek politikalar uyguluyorlar.
"Dış güçler Türkiye'yi yok etmek istiyor" korkusunu yayarak yıllardır toplumda karşılık bulmayan marjinal görüşlerini, iktidara mahkum Tayyip Erdoğan sayesinde devlet politikası haline getirdiler.
Dışarıda kurulan tuzaklara, ülkemiz aleyhine çevrilen dolaplara aklı selimle karşılık vermek, ülkeyi bu girdaptan sağ salim çıkarmak yerine ateşe benzinle gidiyorlar.
Mesela Suriye'de yanlış politika izleyerek ülkenin başını belaya soktular.
Şimdi ülkemizin başına açılan Suriye kaynaklı belanın sorumlusu olarak dış güçleri gösteriyorlar.
Zarrab meselesinde ülkemizi akıl almaz bir sorunla karşı karşıya bıraktılar.
Şimdi o yanlışın faturasını "Dış güçler Türkiye'nin başına çorap örüyor" safsatasıyla örtmeye çalışıyorlar.
Benimsedikleri marjinal, dünyadan kopuk görüşlerle, politikalarla Türkiye'yi dünyada yalnızlaştırdılar.
Bunun neticesinde ekonomi büyük zarar gördü, görüyor.
Şimdilerde "Dış güçler şimdi de Türkiye'ye ekonomik olarak savaş açtı" diyerek sorumluluktan kaçıyorlar.
İçeride özgürlükleri askıya alıyorlar. Demokrasiyi rafa kaldırıyorlar. "Esas olan devlet çıkarı" diyerek hukuku bütünüyle yok ediyorlar.
Neticesinde ülke, içeride de büyük bir ayrışmaya, yıkıma sürükleniyor.
Mesela Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde bir konuşma yaptı.
Faiz belasından şikayet ederek bankaları yüksek faizli kredi vererek faizleri arttırmakla suçladı.
Halbuki hukukun olmadığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, iç barışın zedelendiği, anayasanın hiçe sayıldığı ülkelerde yatırım ortamı bozulur. Bu, 2+2=4 kadar gerçektir.
Yatırım ortamı olmayan ülkelere de yabancı sermaye gelmez.
Yani satacak yeraltı zenginliği olmayan, ihracat yapacak katma değerli ürünü olmayan ülkelerde ekonomi yabancı yatırımcıyla gelişir, büyür, ayakta kalır.
Yabancı yatırımcı gelmeyince de o ülkede sermaye sorunu, para sıkıntısı yaşanır.
Böylece faizler artar, sonunda da ekonomi çöker.
Yani bankalar içeride kredi vermek için parayı yurtdışından kredi yani borç olarak almak zorundalar.
İçerideki olumsuz şartlar nedeniyle borç bulmakta zorlanan bankalar veyahut borç
bulurken yüksek faizle borç alan bankalar haliyle içeride o parayı satarken de yüksek faizle satıyorlar.
Yani ülkede faizin yükselmesi bir neden değil, iktidarın yanlış politikalarının sonucu.
Bu kadar açık bir gerçeği bile saptırıp kendi hatasını ‘dış güçlerin' üzerine atmak, kendi kişisel iktidarı uğruna ülkeyi gözden çıkarmaktır.
Bu üçlü ittifakın iktidarda kalma ve kişisel çıkar mecburiyetiyle uyguladıkları hamasete dayalı politikalar neticesinde büyük bir yıkıma gidiyoruz.
"Ülkemiz zarar görüyor” deyip kendi yanlış politikalarından vazgeçeceklerine, suçu başkalarına atarak varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar.
Şimdi gelelim Kurtuluş Savaşı meselesine.
Silahla, cephede verilecek bir savaştan bahsetmiyorum.
Ülkemizin geleceği, kişisel çıkar uğruna kurulan bir ittifakın elinde büyük bir yıkıma sürükleniyor.
Değerlerimiz, kurumlarımız, ekonomimiz, özgürlüğümüz, yaşamımız, geleceğimiz, çocuklarımızın geleceği yani ülkemiz büyük bir tehdit altında.
Ülkeyi dünyadan koparan, giderek daha da yalnızlaştıran bu korkunç ittifakın karşısına, toplumsal bir direnç oluşturmak gerekiyor.
Bu sorunlu ittifaka karşı güçlü bir sese, güçlü bir karşı duruşa ihtiyaç var.
Yani 'Çanakkale ruhu’na ihtiyacımız var.
Davalarımızı, inançlarımızı, mezheplerimizi, kimliklerimizi değil, ülkemizi bu yıkımdan korumayı, sağ salim düzlüğe çıkarmayı amaç edinmiş bir mücadele anlayışına ihtiyaç var.
Kimlik, inanç, mezhep, ideoloji yaşam tarzı mücadelesi verenler iktidarın değirmenine su taşımaktan başka bir şey yapmıyorlar.
Çünkü inancımız, mezhebimiz, etnik kökenimiz, ideolojimiz, yaşam felsefemiz değil ülkenin kendisi tehdit altında.
"Toplumsal bir mücadele ruhuna ihtiyacımız var” diyorum çünkü içinde bulunduğumuz vahim durum, sadece birkaç siyasetçinin, yazarın, gazetecinin altından kalkabileceği bir iş olmaktan çıktı.
İş dünyasından, sanat dünyasına, akademiden, sivil toplum örgütlerine, muhtemel bir yıkımda işini kaybedecek işçilerden, memurlara...
Toplumun her kesiminin dahil olacağı bir mücadele ruhuna, anlayışına ihtiyacımız var. Ülkenin sanatçıları, işadamları, kimi akademisyenleri "İşler nasıl olsa bir gün düzelir" anlayışından kurtulup ellerini taşın altına koymak zorundalar.
Bu gidişat sonunda ne işadamlarının sermayeleri, fabrikaları kalacak, ne işçilerin çalışabilecekleri işleri ne de sanatçıların sanat yapabilecekleri bir ortam.
Eğer bu gidişatı durduracak bir çaba içine girilmezse fatura ödenemez bir boyuta ulaşacak.
Peki dış güçlerin hiç mi suçu yok?
ABD'nin bütün dünyada ne kadar kirli işler yaptığını, kimi batılı devletlerin nasıl iki yüzlü politikalar uyguladıklarını, kimi odaklarca Türkiye'ye bir düşmanlık duygusu pompalandığını hepimiz görüyoruz.
Ama bununla baş etmenin yolu İslamcı, milliyetçi, ulusalcı ittifakının bize dayattığı yöntem değil.
Dünyadan koparak, yalnızlaşarak, herkese meydan okuyarak bu felaketten kurtulamayız.
Toplumu ayrıştırarak, hukuku askıya alarak, özgürlükleri kısıtlayarak, milliyetçilik, din, ulus temelli hamasi duyguları kabartarak sorunların üstesinden gelemeyiz.
İktidardaki ittifakın yaklaşımı, anlayışı, politikaları... dış güçlerin işini kolaylaştırmaktan başka bir şeye yaramıyor.
Aklı selimle, güçlü bir toplumsal bütünlükle, dünyada kurulacak sağlıklı ittifaklarla, içeride sağlanacak barışçıl bir ortamla tüm bunların üstesinden gelebiliriz.
Toplumsal bütünlüğümüzün, güçlü, saygın bir dış politika anlayışının önündeki engel olan bu anlayış marjinal politikalarıyla ülkemizi büyük bir yıkıma sürüklüyor.
Kısaca: Türkiye için esas tehlike dış kaynaklı değil. Kişisel çıkar uğruna birbirlerine mecbur kimi siyasetçilerin ittifakı sonunda marjinal, toplumda karşılık görmeyen görüşlerin devlet politikası haline gelmesi.
Asıl bundan kurtulmak için bir savaş vermek gerekiyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.