Bugün sizlere yaşadığım Davutlar’ ı ve sorunlarını anlatmak istiyorum. Ben Davutlar’ a ilk 14 yaşındayken gelmiştim. Şöyle eskiye bir bakınca tam 62 yıl olmuş, dile kolay…
Önceleri buraya Çanlı derlermiş. Daha sonra buraya gelen Çerkez ve Yörüklerin başında iki bey varmış. Birisi Davut, diğeri Cafer’miş. Bunlar o zamanlar hayvancılıkla geçinirlermiş. Davut çadırını bugünkü yere (Davutlar), Cafer de bugünkü Caferli’ye kurmuşlar. Zamanla bu yerlere yerleşim artmış, yeni binalar yapılmış ve bugünkü Davutlar ve Caferli meydanına gelmiş. Ve zamanında bu köylerden Davutlar, 1922'de Bucak olmuş. Türklerin Anadolu'ya yerleşmesinden sonra, bu yörede kurulan ilk yerleşme yeri Davutların doğusundaki Köyceğiz denilen yerdir. Sırasıyla Davutların güneyinde Hacıosmanlı denilen yerde, Güneybatı'da Davutköy diye anılan mevkiinin üstünde Tahtacılar köyü, ardından bugünkü Davutların İslamşanlı Mahallesi'ni 1878 yıllarında Kafkaslardan gelen Çerkezler ve Yörükler kuruyor. Osmaniye Mahallesi ise Girit adasından gelen Türkler için 1900 yıllarında kurulmuş, 1936 yılında Romanya ve Bulgaristan'dan gelen göçmenler için Göçmen Mahallesi, bugünkü adıyla Yeni Mahalle kurulmuştur ve bugünkü Davutlar ortaya çıkmıştır. Bir de deniz kıyısında afet evleri vardır. Buraya da felaketzedeler yerleştirilmiştir.
Bu üç mahalleyi birleştiren Cumhuriyet alanının doğusundaki binalar 1926 yılında Molla Mustafa tarafından yapılmış, genişleyerek Türkşanlı Mahallesini oluşturarak Bucak merkezi haline gelmiştir. Yunan işgali sırasında halk Davutları terk ederek Antalya ve iç Anadolu'ya kadar göç etmiş. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra tekrar yerlerine dönmüştür. 76 yıl önce köyde bir kolera salgını olmuş, birçok Çerkez hastalıktan ölmüş, bugünkü Davutköy mezarlığı o zaman kurulmuştur.
Anlatılanlara göre halk, ölülerini üst üste gömmek zorunda kalmış. Cumhuriyet’ten önce bu 4 mahallenin nüfusunun bugünkü nüfustan kalabalık olduğu söyleniyor. (Çevre Rum ve Ermenileri) Yörede Rum ve Ermeni isimleri ile anılan yerler vardır. Apostolun Bahçesi, Andonoki, Papaz damları gibi. O zamanlar bu yörenin ticareti onların elinde idi. Sonraları köyde Türklerden ilk bakkal dükkanı M. Ali Yavuz açmıştır. Cumhuriyetten önce Osmaniye Mahallesi'nde bir evde mahalle halkının isteğiyle bir ilkokul açılmış, eski harflerle uzun zaman öğretim yapılmış ve asıl ilkokulda 1934'te hizmete açılmıştır. 1963'e kadar öğretim burada devam etmiştir. Belde 1957 yılına kadar İzmir'e bağlıyken bu tarihten sonra Aydın iline bağlanmıştır.
Ben sürekli kalmak için geldiğim 2007 yılında Davutların nüfusu 9.000 civarındaydı. Aydın Büyükşehir olunca Davutlar Kuşadası'nın bir mahallesi oldu. Davutların her geçen gün nüfusun artması, beldeden mahalleye dönüşmesi birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Davutlar’ da yoğun bir inşaat faaliyeti vardır. Halbuki Davutların gerektiği gibi bir altyapısı yoktur. Bazı sokaklarda kanalizasyon yolda akmaktadır. Doğalgaz Söke’den Kuşadası’na yol alırken Davutlardan geçmiş fakat Davutların altyapısı olmadığı için Davutlara bağlanamamıştır.
Davutlar da çok güzel mesire yerleri (Dilek Yarımadası Sevgi Plajı) ve tarihi eserleri vardır. Kışın 20.000 olan nüfus yazın 1 Milyona yaklaşmaktadır. Çevre yolu yoktur. Ambulansla hasta sevke trafik sıkışıklığı nedeniyle 2 saati bulmaktadır. Yolda ölen hastalar vardır. Sağlık ocağı mesai saatlerinde açıktır. Oysaki 7/24 hizmet vermesi gerekmektedir.
Davutlar’da toplu halde gezen başıboş köpekler oldukça fazla. Hayvanları seviyoruz ama okula giden küçük çocuklarımızı da düşünmek zorundayız. Çocuklar köpek saldırısından kaçarken arabaların önüne atlıyorlar.
Gerek Kuşadası ve gerekse Büyükşehir Belediyesi Davutlara gerekli desteği veremiyor. Davutlar Kuşadası’na 15 km, Aydın'a ise 55 km mesafede, aksaklıklar biraz da bu nedenle oluyor. Buranın ilçe olması gerekli. Örneğin Davutlar’ da trafik görevlileri yok…
Akşamları içkili araba kullananları önleyecek önlemleri uygulayacaklar maalesef yok.
Davutlar da bir trajedi de Tarım Kredi Kooperatifinde. Şehrin en merkezi yerinde bulunan ve büyük alana sahip olan Kooperatif Cumhurbaşkanının talimatına karşın bir market açmadı göstermelik bir iki mal koymuşlar arka odalarına yasak savuyorlar.
En güzel market olabilecek yerlerini özel bir kafe ve pastaneye kiraya vermişler. Rahat etmişler akıllarınca… Güzelçamlı ise gayet güzel bir marketle halka hizmet veriyor. Neden sizde Güzelçamlı gibi Davutlar halkına hizmet vermeyi düşünmediniz dendiğinde kafe, pastaneden ayda 10.000 lira kira aldıklarından bahsediyorlar. Zavallılar çalıştıkları kurumun kar amaçlı değil, hizmet amaçlı kurulduğundan haberleri yok… Bu durumu ilgililerin gerekli yerlere iletmesi gerekiyor. Davutlar halkı da Tarım Kredi marketle ucuz mala erişmek istiyor.
Hepinize iyi hafta sonları değerli Denge okurları
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.