Takip Et
  • 29 Temmuz 2024, Pazartesi

Kesin çözümü biliyorum

Canımın içi, ben de sana güzel bir hafta diliyorum. Gündemlerimizin başka ve farklı olduğunu bilmeni isterim. Tutturmuşsun bir Erman Çetin, “Geçen hafta Salı günü Polat Bora Mersin ve iki kişi ile birlikte geç saatlere kadar bir restoranda oturdu, evlerine taksi bıraktı, yanlarında iri yarı ve zengin adamlar vardı” diyorsun. Bize ne bundan?

 

Polat Bora Mersin CHP Efeler Belediye Meclis Üyesi, uzun yıllar ilçe başkanlığı yaptı. Erman da bu şehirde AK Parti’den Efeler Belediye Başkan Aday Adayı olmuş, yıllardır gazetecilik yapan, şehrin önemli insan kaynaklarından birisi. Çok normal. Muhabbetleri bol, mutlu işleri olsun.

 

Polat’ın sosyal medya paylaşımları ile Erman’ın yazıları ve haberlerini bu yemekle örtüştürmeni de yadırgadım açıkçası. Herkes, bir sebep için oturmuyor, sosyalleşmek diye bir şey var. Sen bunlara alışsan iyi edersin. İşine bak, dişine bak, eğer düşündüğün gibi durumlar varsa; Polat o masalara hakemsiz oturmaz, bilgin olsun.

 

Bırakalım senin gündemini, bahsedeceğim konu sadece benim değil ülkenin gündemi. CHP’li belediyelerin SGK’ya olan borçları konuşuluyor. Bu konuda halktan ve kamuoyundan objektif bir değerlendirme bekleme, biz neyin farklı olması gerektiği fikrini ortaya koyacağız seninle.

 

Kimileri, “CHP’li belediyeler bu borçları neden ödemedi?” sorusuna yanıt arıyor, kimileri de “AK Parti bunca yıldır iktidar, niye tahsil etmedi?” sorusunu ortaya atıyor. Bu işin içinden böyle çıkılmaz. Anladığım kadarıyla SGK bu alacaklarını ivedilikle tahsil edecek.

 

İki yıl sonra yine aynı duruma gelinmeyeceğinin garantisi var mı? Yok. Önerimizle bunu teminat altına almak mümkün biliyor musun?

 

Devlet kurumları ile başlasın, büyük çaplı şirketlerle devam etsin ve zamanla tüm işverenlere yayılsın; SGK’nın piyasadan bir kuruş alacağı oluşmaz biliyor musun.

 

Nasıl mı olacak?

 

Açıklıyorum.

 

İşveren, çalışanın maaşını brüt ödeyecek. Bankaya talimatı yazarken de SGK ve diğer vergileri ile varsa haciz kesintisini belirtecek. Banka, talimattaki diğer ödemeleri otomatik olarak ilgili taraflara ödeyecek. Çalışan, vergisini, primlerini ve borcunu kendisi ödemiş olacak.

 

Bu şekilde hiçbir işverenin SGK’ya borcu oluşmayacak. Emekli maaşları da bir daha belediyeler SGK borçlarını ödemediği gerekçesi ile hak ettiğinin altında kalmayacak.

 

Bir güzel tarafı da bugün 20 bin lira maaş aldığı için çalıştığı kuruma karşı kendini 20 bin liralık sorumlu hisseden çalışanlar, maliyetinin 30 bin lirayı bulduğunu ve sorumluluğunun da o kadar olduğunu fark edecek. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.