Takip Et

Sorun Aydın’ın siyasetçilerinde

Canımın içi, senin spor ve okuma alışkanlığı kazanmak ve diyete başlamak için beklediğin Eylül ayı geldi. Umarım, günlük 50 sayfa okuma, 8 saat uyku, en az 1 saat yürüyüş rutinini bu Eylül düzene koyarsın. Arada bir iki çerez atıştırmak aralıklı orucu bozar; yemediğin saatlerde sadece sıvı alabilirsin, bilgin olsun.

 

Geçen ay, Aydın Büyükşehir Belediyesi gündemine gelemeyen meseleyi sormuştun ya; konuyu araştırdım. Aydın Belediyesinin gecikmeli yapılan ödemelerinden doğan faiz yükünü Özlem Çerçioğlu, kendisinden önceki başkan İlhami Ortekin’in sorumsuzluğu olduğu gerekçesiyle meclis kararı almış. Yapılan faiz ödemelerini de Ortekin’den tahsil etmiş. Bu durum İlhami Bey'in iflasına ve bir daha siyaset yapamamasına sebep olmuş. Çerçioğlu, benzer şekilde Hüseyin Aksu’nun da tüm ekonomik kaynaklarını hedef almış; potansiyel rakiplerinden iki siyasetçiyi bu şekilde oyundan düşürmüştü.

 

Bugün geldiğimiz noktada, kurulduğundan bu yana sadece Özlem Çerçioğlu tarafından yönetilen Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin özel şirketler kısmı bilinmiyor ama SGK, Vergi Dairesi gibi kurumlara bir hayli borç yaptığı ve bu borçlar nedeniyle kurumun büyük oranda faiz ödediği ya da ödeyeceği bir tablo var. Sadece SGK’ya 650 milyon TL borç olduğu, AK Parti MKYK Üyesi Doç. Dr. M. Umut Tuncer tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı. Aylık faizi 20 milyon TL’den fazla tutuyor. Bu büyüklüğe ulaşmasının içindeki toplam faiz tutarı ne kadar bilinmiyor. Belediyenin içindeki kaynaklarım beni yanıltmıyorsa, Çerçioğlu’nun sorumluluğunda olan ve Ortekin’den rücu edildiği gibi sorumsuzluğundan kaynaklı tahsil edilmesi gereken tutar 500 milyon TL’yi çok çok geçer. Çünkü işin içinde büyük ihale yolsuzlukları ve görevi kötüye kullanma durumları da var. “Gecikmiş ödemelerin faiz yükü masum bile kalır, çocukları reddi miras yapar” deniyor.

 

Aydın’ın en büyük tacirlerinden ve en varlıklı adamlarından olan dönemin belediye başkanı İlhami Ortekin’in iflahını kesen ve iflasını getiren durumlar, Çerçioğlu’nu acaba ne hale sokar? Şimdi bu konu Aydın siyasetinin gündeminde. Bakalım, AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri resmi olarak meclisin gündemine taşıyacak mı, taşıyabilecek mi?

 

Aydın’da çalışmış, emekli olmuş bir bürokrat diyor ki, “Aydın’da sorun siyasetçilerde. Onlar belediye meclisinde kararları oy birliği ile alıyor. Sonra da bürokrasiden, yargıdan ve idareden görevini yapmasını bekliyor. Aydın’da siyasetçi görevini yapmadan belediyelerdeki yolsuzluk, usulsüzlük ve uygunsuzluklar cezalandırılamaz. Yargı ve bürokrasinin görevi siyasetçilerin yolunu açmak değildir...” diyor. Yani Aydın’da gereğini yapmayanın AK Partili siyasetçiler olduğunu işaret ediyor.

 

06.09.2012 Tarihli Belediye Meclisinin 9 No'lu Kararını oku, kendince yukarıda yazdıklarımı düşün, yorumla. Sonra konunun üzerine tekrar konuşuruz, olur mu?

 

“9. Belediyemizin 2009 mali yılı hesap iş ve işlemleri ile ilgili T.C. Sayıştay Başkanlığı 3. Daire 2012-40 sayılı kararı B) fıkrasında Aydın Belediyesi’nin yüklenici Koçu İnşaata olan borcun zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkan 33.985,12 TL gecikme faizi ödendiği, Aydın Belediyesi işçilerine yapılan ödemelerden yapılan işveren SGK kesintilerinin zamanında yatırılmaması nedeniyle 1.496.674,93 TL gecikme zammı, kanuni faiz ve tecil faizi ödendiğini ve Aydın Belediyesi’ne ait vergi yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle 554.869,24 TL tutarındaki gecikme zammı, kanuni faiz ve tecil faizi ödendiği, bu itibarla 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 34. maddesinin 2. fıkrasına uyulmaması nedeniyle belediye bütçesinden karşılanmak durumunda kalınan gecikme cezası veya faiz ödemelerine sebebiyet veren sorumlu ya da sorumluların saptanması ve kamu zararının rücuen kendilerinden tahsiline ilişkin işlem yapılıp yapılmadığı tespiti hususunda; 21/05/2009 tarihi itibari ile Belediyemiz borç listesi tablosu toplam: 81.661.257,74 TL olup bu borçtan 52.330.531,55 TL’si kamu kurum ve kuruluşlara olan borç olup, SSK borcu 39.841.996,91 TL, Vergi Dairesi borcu 6.289.020,22 TL olduğu, bu borç yükünün, yıl içerisinde her ay personel maaşı, elektrik, telefon, bakım onarım vs. gibi rutin ödemelerinde devam ettiğinden, geçmiş dönemden kaynaklanan, yüklü ödenmeyen bu borçla ilgili ödenen gecikme zammı, kanuni faiz ve tecil faizinden o dönemin Belediye Başkanı İlhami Ortekin’in sorumlu tutulmasına Meclis Üyeleri Suayip Yegen, Bünyamin Esen, Özcan Petekkaya, Nebil Alparslan, Mustafa Üretmen’in red oylarına karşılık toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla karar verildi.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.