Takip Et

İmar Yönetmeliği mi Bahşiş Kavgası mı?

Bu şehirde yaşayanların senden bir farkı yok, canımın içi. Doğu kökenli müteahhit ailelerin Efeler Belediyesi'ni basmasıyla olayın ciddiyeti fark edildi. Devlet kurumu basmak doğru bir şey değil, ancak ahlaki üstünlük kurum yöneticilerinde değil de basanlarda olduğu için kamuoyu belediyeyi sahiplenmedi.

Olay, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve ekibi tarafından Aydın Ticaret Odası'na (AYTO) ihale edilmeye çalışıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Aydın Büyükşehir Belediyesi (ABB) İmar Yönetmeliği’nin hazırlıklarına AYTO'nun duyarsız kaldığı, bu nedenle müteahhitlerin mağdur olduğu bilgisi yayıldı.

Bu sırada Efeler Belediyesi, yönetmelik yayımlandıktan sonra bazı eski başvuruları "yeni yönetmeliğe göre yeniden başvurun" gerekçesiyle iade etmeye kalkıştı. Bu şehirde "kanun geriye dönük işlemez" ilkesi, bir hukukçunun belediye başkanı olduğu kurum tarafından ihlal edildi. Hal böyle olunca müteahhitler mağdur oldu ve ahlaki üstünlüğü ele geçirdi.

Bu esnada Efeler Belediyesi'ni yönetenler tarafından müteahhitlerden haraç istendiği iddiaları da ayyuka çıktı. Kimilerine kereste, kimilerine bilgisayar, kimilerine de çöp konteyneri aldırıldığı ileri sürüldü. Firmalara ödenen paralarla konteyner, kereste ya da bilgisayar alınıp alınmadığı ise bilinmiyor.

İddiaya göre rüşveti ve haracı suç unsuru olmaktan çıkaran bu yöntemle elde edilen paralar, bir ekip tarafından paylaşılıyordu. Kimileri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun ekibinin belediyede egemen olduğunu ileri sürdü, kimileri ise Anıl Yetişkin'in sembolik bir figür olduğunu iddia etti.

Toplanan paraların otel ve restoranlardaki bahşiş dağıtma yöntemiyle, puanlama usulüyle paylaşıldığı söylentileri yayıldı. Şef garson 15 puan, onun altı 8, altındaki ise 6, 5, 4, 3, 2 ve 1 puan alıyor ve toplanan para toplam puana bölünerek pay ediliyordu. En büyük pay sahibi, bir birimin 15 katı kadar alıyordu. “Şef garson kim, 1 puanı kim alıyor?” diye soracağını biliyorum, dersime çalışıyorum.

Şehirde gazetecisinden siyasetçisine, bürokratından memuruna, emlakçısından mimarına, anketçisinden denetçisine kadar organize bir yapının bu işleri yürüttüğü iddialarının her yerde konuşulduğu bir dönemde belediye iki kere basıldı.

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, söz konusu yönetmeliğin geriye dönük uygulanamayacağını, bakanlıktan aldığı bir yazıyla kamuoyuna duyurdu. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ise ertesi gün basın toplantısı düzenleyerek hukukçu olduğunu hatırlattı ve kanunun geriye doğru işlemeyeceğini vurguladı. Oysa 20 güne yakın bir süre kurumunda bu yönetmelik geriye dönük olarak işletilmeye çalışılmıştı.

Ahmet, Mehmet, Ayşe ve Fatma gibi isimlerin bir önemi yok, şekerim. Bu şehirde son günlerde yaşanan olaylar, bir devlet kurumu olan Efeler Belediyesi ile bu kurumu ablukaya alan Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin imajını bozdu ve devletin itibarını azalttı.

Ahlaki üstünlüğün, bir daha devlet kurumlarını basanların eline geçmeyeceği bir gelecek diliyorum. Bunun için devlet kurumlarında yapılan ahlaksızlıkların son bulmasını umuyorum. Seni de seviyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.