Takip Et
  • 15 Eylül 2024, Pazar

Gece Müzeciliği

 

Bu yaz Ege bölgesinde bulunan İzmir Efes Antik Kenti ve Denizli Pamukkale Hierapolis Antik Kenti gece müzeciliği kapsamında akşam saatlerinde de ziyarete açıldı. Proje kapsamında Antalya’dan da 3 ören yeri yer aldı. Side Antik Kenti, Aspendos Antik Kenti ve Patara Antik Kenti yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerce de ziyaret edilen bölgeler oldu. Daha önce mesai saati bitiminde ziyarete kapanan bu bölgeler 23.00-00.00 gibi gecenin ilerleyen saatlerine kadar misafirlerini ağırladı. Adı geçen 5 kentin dışında ülke çapında birçok antik kent, ören yeri, müze ve kalenin ziyaret saatleri ise 19.00-20.00-21.00’e uzatıldı.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaz aylarında etkili olan aşırı sıcakların gün içerisinde turizm amaçlı gezileri zorlaştırması nedeniyle akşam saatlerinde daha serin bir hava ile turizm faaliyetleri sürdürülüyor. Böylelikle yerli ve yabancı turistler gündüz deniz turizmi, gece ise kültür turizmi ile yeni bir tatil deneyimi yaşıyor. Ayrıca özel led ışıklandırma çalışmalarıyla aydınlatılmış tiyatro, stadyum ve kütüphane gibi yapılar antik kentlere farklı bir boyut katarak ziyaretçilere yeni bir deneyim sunuyor.

Kimi zaman antik kentte bulunan antik tiyatrolar konser vb. etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.  Bu konserler bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor. Ziyaretçilerin bölgede bıraktıkları yiyecek ve içecek çöpleri, ışıklandırma için gerekli elektrik kablolarının zarar görmesi, açık alanda sınırların yeterince açık olmaması sebebiyle restorasyon alanlarına da geçilmesi gece müzeciliğinin problemlerinden bazıları. Güvenlik önlemleri yeterli olmadığı bölgelerde ziyaretçiler tarafından tahrip edilmiş taşlar ve sütunlar da zaman zaman  gündeme geliyor. Öte yandan, tiyatroların seyirci kapasitesinin çok üzerinde kişinin konsere kabul edilmesiyle taş yapısında bozulmalar olabileceği ve konserlerde ses desibelinin ayarlanamamasının da yapılarda çatlaklara neden olabileceği tartışmaları devam ediyor

 

 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.