Göğüste kireçlenmeye karşı egzersiz konusunu okurlarımdan gelen istek üzerine araştırdım. Göğüste kireçlenme, göğüs dokusunda oluşan kalsiyum birikmesi sonucunda oluşur. Kadınlar arasında çoğu zaman göğüs kanserinin belirtileriyle karıştırılmaktadır. Göğüste kireçlenme kadınlarda yaygın bir sorundur ve birkaç nedenden dolayı oluşabilir. Bunlar göğüsteki bir kist, göğüslerdeki salgılar, göğüs yaralanmaları, daha önce göğüs organındaki radyasyon terapisi gibi nedenlerden dolayı olabilir. Göğüs kireçlenmesi kadınlarda göğüs dokusunda meydana gelen kalsiyum birikmesidir. Göğüs kireçlenmesi yaygındır ve genellikle kanserli değildirler. Göğüsteki kireçlenmenin iki çeşidi vardır. Mikro kireçlenme ve makro kireçlenme.
Makro kireçlenme: Mamografide görünen büyük beyaz noktalar şeklindedir ve göğüste gelişigüzel bir şekilde yayılmıştır. Makro kireçlenmeler yaygındır ve 50 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık yarısında bulunmaktadır. 50 yaşın altındaki kadınlarda ise görülme oranı 1/10 dur.
Mikro kireçlenme: Mikro kireçlenme göğüsteki küçük kireçlenmedir. Mamografide beyaz benekler halinde görülür. Mikro kireçlenme genelde kanserle sonuçlanmaz. Fakat belli bir düzende ve kümelenmiş şekilde görünürlerse prekanseröz hücrelerin veya erken dönem göğüs kanserinin bir işareti olabilir.
Göğüs kireçlenmesi nasıl anlaşılır? Göğüs kireçlenmesi rutin göğüs kontrolüyle bulmak zordur ve genelde pek belirti vermez. Genellikle ilk mamografide fark edilir.
Göğüs kireçlenmesinin nedeni nedir? Göğüs bölgesinde geçmişte travma yaşanması, iltihaplanma, yaşlanma vs.
Egzersizin kadın göğsü üzerine etkileri nelerdir? Göğüs egzersiz konusunda kadınların kafası çok karışıktır. Egzersiz yapılırsa göğüs yapısı küçülür mü, erkek memesi gibi düz bir görüntü mü ortaya çıkar? Egzersiz göğüs üzerinde nasıl bir etki yapar?Egzersizi sarkmadan önce mi sonra mı yapmak gereklidir? Egzersiz sürekli mi yapılmalıdır? gibi sorular pek çok kadının aklından geçer.
Aslında meme dokusu üzerinde direk etkili olan bir egzersiz olmadığı söylenir, aslında sadece egzersiz mucize yaratmaz fakat göğüs kasları üzerinde etkili olan tüm egzersizler göğüs dokusunu da olumlu etkileyecek, göğüsün daha kalkık görünmesini sağlayacak ve toparlanmasına yardımcı olacaktır. Egzersiz her ne kadar göğüsteki kireçlenmeyi ortadan kaldırmasa da daha sağlıklı olmak ve gelecekte olası bir göğüs kireçlenmesi vakası riskini azaltmak için faydalı olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır. Aslında günlük yaşamımızda yaptığımız pek çok hareket (bulaşık yıkamak, kapı, pencere, yer silmek, çocuğu kucaklamak ve taşımak, elde bir şeyler taşımak) göğüs kaslarını çalıştırır ama gerçekten sonuç almak için göğüs kaslarına odaklanmış egzersizleri yapmak gerekir. Göğüs kasları büyük kas gruplarındandır ve şınav, barfiks, peckfly, kısa menzilli chestfly, chestpress en etkili göğüs kası egzersizlerindendir.
GÖĞÜS KİRÇELENMESİNE KARŞI YAPILABİLECEK EGZERSİZLER
Göğüs kireçlenmesi riskini azaltmak için haftada en az 5 gün ve günde en az 30-40 dk.lık bir egzersiz oldukça fayda sağlar. Düzenli egzersiz göğüs kireçlenmesini tetikleyebilecek etkenlerin oluşumunu önlemeye yardımcı olarak vücudu daha sağlıklı tutar. Tempolu yürüyüş, hafif koşu, yüzme, yoga, pilates, hafif dayanıklılık hareketleri, kardiyovasküler aktiviteler bu konuda yapılabilecek egzersizlerdir.
Sonuç olarak göğüs kaslarınızı güçlendirerek sarkmanın önüne geçebilirsiniz. Göğüs dokusu yağ ve bağ dokusundan oluştuğu için göğüsteki yağ dokusunun miktarı memenin şeklini ve büyüklüğünü etkiler. Göğüs altında yatan kaslar da memenin formunu ve kalkık lığını etkiler. Güçlü göğüs kasları memeye daha fazla destek sağlar. Daha fazla desteklenen göğüsler de daha sıkı olurlar ve göğüs kafesi üzerinde daha yukarıda yer alırlar. Eğer göğüslerinizin sarkmasını beklemeden önlem alırsanız çok daha mutluluk verici sonuçlara ulaşacağınıza inanıyorum. Göğüste kireçlenme riskini azaltmaya ek olarak düzenli egzersiz önemli birçok faydalar sağlar. Egzersiz kanser, diyabet, kalp damar hastalıları ve inme riskini azaltır. Egzersiz yapmanın en basit yolu gün içinde daha hareketli olmak ve yürümektir. Sağlıkla kalın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.