Düz Tabanlık Nedir? Düztabanlık, ayağın normalde olması gereken iç uzun kavisinin kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak deformesidir. Düztabanlık denildiğinde genellikle akla çocuk ayağı gelir, fakat düztabanlık sadece doğuştan olan bir durum değildir.
Erişkinlerde düztabanlık sadece doğuştan olmaz. Sonradan romatizmal bir hastalık sonucu, aşırı kilo ve/veya aşırı uygunsuz ayakkabı kullanımı sonucunda da gelişebilir. Ağrı, ayak şeklinde ve ayakkabıda deforme şeklinde karşımıza çıkar.
Çocuklardaki düztabanlık ise; yürümeyen bir çocuğun ayağında eğer gözle görülür bir deforme varsa, yürüyen bir çocukta eğer topuklar aşırı dışa doğru kayıyorsa ve 5-6 yaşından sonra düztabanlıkta hiçbir düzelme olmuyorsa, ayak konusunda tecrübeli bir ortopediste başvurulmalıdır.
Ayak ağrılarından şikâyetçi olanların yorgun bir günün ardından veya yapılan uzun bir yürüyüşten sonra ayaklarını dinlendirmek için bazı özel hareketler yapması dinlendirici olabilir. Aşırı yürüyüş, fazlaca aynı pozisyonda ayakta durmak, dizleri fazlaca kırarak uzun süreler oturmak, yanlış ayakkabı seçimi gibi ayak ağrılarına neden olan faktörlerin yan etkileri alınacak tedbirlerle azaltılacağı gibi tamamen de yok edilebilmektedir. Uzun süreli yürüyüşlerde yürüyüş temposunun değiştirilmesi ayak ağrılarına karşı alınabilecek iyi bir önlemdir. Çünkü yürüyüş temposu değiştiğinde yürüyüşe katılan kaslara binene yük de değişecektir. Fazlaca aynı pozisyonda ayakta durmak çeşitli meslek guruplarında karşılaşılabilen bir durumdur. Bu meslek guruplarının daha bol ayakkabı giyerek ve ara sıra ağırlığı bir ayaktan diğerine kaydırarak ayak ağrılarını hafifletmesi mümkündür. Uzun yolculuk sırasında dizler kırılır ve bacağın altından koltuğun baldır kas ve damar guruplarına yaptığı basınç ayağın şişmesine ve ağrı yapmasına neden olur. Bu durumda ki kişilerin yolculuklara sandalet tarzı ayakkabılarla çıkması daha uygundur. Ara sıra kalkıp pozisyon değiştirmek veya molalarda kısa yürüyüşler yapmak oldukça faydalı olacaktır. Ayakkabıyla gidilmesi gereken bir yolculuksa yanında galoş taşımak ve bu galoşu ayakkabıyı çıkardıktan sonra ayağa giymekte faydalı bir davranış olacaktır. Tırnak batmasına neden olan faktör ayak tırnaklarının yanlış kesilmesidir. Ayak tırnaklarının düz kesilmesi gerektiğini unutmamalıyız.
Yanlış ayakkabı seçimi veya kalitesiz ayakkabı kullanımı da ayak ağrılarına ve taban çökmesine neden olan önemli bir durumdur. Şunu unutmamalıyız ki ayağı destekleyebilen kaliteli ayakkabılar sağlığımız açısından çok önemlidir. Ayakları dinlendirmek için egzersiz yapmak isteyen kişiler öncelikle bir sandalyeye oturmalı ve ayağını ileriye doğru uzatmalıdır. Ayak bileğiyle önce saat yönüne ve sonra ters yöne doğru gittikçe genişleyen daireler çizin. Daha sonra yere bir şey atıp ayak parmakları ile tabanınız arasında onu kaldırmaya çalışın. Örneğin bunun için bir mendil kullanabilirsiniz. Daha sonra yere pürtüklü bir şişe atın ve ayağınızın tabanıyla tıpkı oklavayla hamur açarmış gibi onu yerde bastırarak yuvarlayın. Bu hem dinlendirici, hem de canlandırıcı bir jimnastiktir. Bu egzersiz aynı zamanda taban çökmelerinde tedavi amacıyla önerilen bir egzersiz şeklidir.
Taban çökmesi (Pes planus) olanların yapması gereken egzersizler.
1- Ayak parmakları ile yerdeki bir cismi almak, birkaç saniye tutup sonra bırakmak.
2- Ayak parmakları ile bir kâğıt parçasını yırtma ve parçalama
3- Yumuşak zeminde toprakda ve kumda yürüyüş yapmak.
4- Aynı zeminde parmak ucunda, topukta, ayağın içine ve dışına basarak yürüme egzersizi.
5- Sırt üstü vaziyette aşil tendon gergin olduğu durumlarda aşil tendon germe egzersizleri uygulayın 10-12 adet.
6- Ayagınızın altına küçük bir cam şişeyi ileri-geri yuvarlayın .
7- Ayak bileğini aktif olarak kendinize doğru çekmek ve ileri doğru itmek (pedaa basar gibi).
8- Aynı hareketi dirence karşı (elinizle engel olarak) tekrarlamak.
9-Ayağı içe doğru aktif olarak zorlarken ayağımızı kendinize doğru çekmek. (adduksiyon+dorsifleksiyon)
10- Ayak bileğiyle (parmaklar bükük iken) sırasıyla her iki yöne doğru giderek genişleyen daireler çizin.
Sonuç olarak bu egzersizler ayak tabanındaki bağları güçlendirerek düztabanlıkta azalmaya sebep olabilir. Ancak bu egzersizler doktor ve spor eğitim uzmanı önerisi ile uygulanmalıdır.Sağlıklı ve iyi hafta sonları dillerim.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.