Bu hafta tarafıma sorulan önemli bir sorunu sizler için kaleme aldım. Egzersiz yapmak sivilcelere iyi geliyor mu? Sivilceler her yaştan insanı etkileyen yaygın bir cilt sorunudur. Genç kız ve erkekler vücutlarında artan hormon düzeylerinden dolayı ergenlik dönemlerinde sivilcelerden şikâyetçilerdir. Uyku eksikliği, fazla stres, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı da sivilceye neden olabilir. Kesin tedavisi bulunmamakla birlikte, sivilceyi önlemek veya sivilce sorununu en aza indirmek için, mutfak veya buzdolabında bulunan ortak malzemeleri kullanarak sivilcelerden kurtulmak için basit ve kolay, doğal bitkisel tedaviler vardır.
Diğer taraftan düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımımızı, bağışıklık sistemimizi, kaslarımızı, ciğerlerimizi geliştirdiği gibi, aynı zamanda cilt sağlığımız için de faydalıdır. Egzersiz yaparken hızlanan dolaşım ile cilt yüzeyine kan akışı artar ve buradaki hücrelere oksijen ve besin getirir. Bu yazımızdaki amacımız terleme ile sivilcelerin bağlantısını ortaya koymak ve egzersiz yaparken dikkat etmemiz gereken noktaları belirlemektir.
TERLEME
Öyleyse neden terlemeliyiz ve faydaları nelerdir? Çoğu zaman terlemek bize sıkıntı yaratır. Bazen bizi zor duruma sokar, koku yapar, kötü görünür ve sivilce konusunda şüphelilerden birisidir. Peki, neden terlediğimizi hiç düşündünüz mü? Terlemenin en önemli fonksiyonu vücudumuzun ısısını ayarlamasıdır. Özellikle sıcak havalarda egzersiz yaptığımızda vücut terleyerek bizim için hayati önemde olan ısısını korur. Terimiz ağırlıklı olarak su olmak üzere birçok mineral, üre, laktik asit, amonyum, şeker ve toksik madde içerir. Yani vücudumuzdaki toksinlerin atılmasını sağlar. Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre düzenli egzersiz yaptığımızda vücudumuzdaki tuz terleme ile vücuttan atılırken, kalsiyum kemiklerde birikiyor. Terleme olmadığında tuz ve kalsiyum vücuttan böbrekler yoluyla atılmak zorunda kalıyor bu da böbrek taşı oluşumu riskini artırıyor. Aynı zamanda ısınma ile birlikte vücudumuzun daha fazla akyuvar hücresi ürettiği, bu sebeple egzersiz ve terlemenin vücudun bağışıklık sistemini de desteklediği biliniyor.
SİVİLCE
Terlemenin ve düzenli egzersiz yapmanın faydalarını gördük. Gelelim sivilce konusuna. Çünkü eminim ki bazılarımız egzersiz yaptığı ve terlemenin yoğun olduğu dönemlerde sivilcelerinde artış görmüştür. Terlemenin gözenekleri temizlediği yönünde söylentileri duymuşuzdur, fakat durum böyle değildir. Ter bezleri ve yağ bezleri birbirinden ayrıdır ve terlemek cildi yağlardan arındırmaz. Aksine cildi fazla nemlendirdiği için eğer egzersiz sonrasında temizlenmezse kirlerin ve toksinlerin buraya yapışması sonucu daha fazla tıkanıklığa yol açabilir. Buna bir de egzersiz sırasında meydana gelen sürtünmeyi eklersek sivilce ihtimalini daha da artırırız. Sürtünme, basınç ve terleme gibi mekanik etkenlerle oluşan sivilce türüne “acne mechanica” adı verilir. Dar kıyafetler, sırt çantaları, kasklar veya sürtünmeyi artıracak aksesuarlarla çalışan kişilerde; örneğin sporcularda ve askerlerde sıklıkla rastlanır.
Fark ettiyseniz burada yağ veya ölü deri hücresi üretimini doğrudan artıran bir durum yoktur. Yani sivilcenin temel nedenleri ile terlemenin bir ilişkisi yoktur. O zaman aşağıdaki gibi bir sonuca varabiliriz. Terleme ve egzersiz doğrudan sivilceye sebep olmaz, hatta vücut ve cilt sağlığımız için faydalıdır. Fakat deride biriken ter ve toksin temizlenmediğinde ve egzersiz yaparken cildimiz sürtünme basınçla karşılaştığında sivilcelerimizde artış olabilir. Egzersiz yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Aşağıdakilere dikkat edersek cildimiz konusunda kaygılanmadan rahatça egzersiz yapabiliriz; Yüzümüzde ter ve toksin birikmesini engellemek için spor esnasında ve sonrasında düzenli olarak terimizi alalım. Yüzümüzü silerken mümkün olduğunca yumuşak ve nazik olmalıyız ki sürtünmeden kaynaklı iritasyona sebep olmayalım. Özellikle herhangi bir spor salonunda isek kendi havlularımızı kullanalım ve her egzersiz dönüşünde havlumuzu yıkayalım. Eğer havlumuz yoksa peçete/kâğıt havlu da kullanabiliriz. Ortak kullanımdaki havlular temiz değilse cildimizdeki sorunu artırabilir. Spor salonundaki ekipmanlarla vücudumuzun temas edeceği yerlere mutlaka havlumuzu serelim. Yüzümüze dokunmaktan kaçınalım. Egzersiz yaparken kullanılan araç ve gereç genellikle bakteri ve kir yönünden zengin olur. Ellerimiz egzersiz süresince bu kirleri toplar. Böyle bir durumda yüzümüze dokunursak sivilceye davetiye çıkarmış oluruz.
Dar kıyafetler, sürtünmeyi ve basıncı artıracak aksesuarlar ısı ve nemi cildimizde tutarlar ve sivilceye yol açarlar. Sentetik, %100 likra veya naylon kıyafetlerden kaçınalım. Pamuklu veya doğal kumaşları tercih edersek cildimize hava alma imkanı sağlarız. Alternatif olarak bilindik spor markalarının vücudumuza oturan fakat hava akımını kesmeyerek cildimizi rahatsız etmeyen ürünlerine yönelebiliriz.
Yüzümüzü egzersiz öncesinde yıkayalım, nemlendirici/makyaj malzemesi varsa çıkaralım. Egzersiz sırasında cildimizde mümkün olduğu kadar az kozmetik madde bulunmasına dikkat edelim. (mümkünse hiç bulunmasın). Normalde cildimizde yağlanma yaratmayan ürünler dahi spor yaparken gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir. Eğer tercih şansımız varsa, açık ve havadar alanlarda egzersiz yapalım. Özellikle kapalı spor salonlarında havalandırma yeterli değilse zamanla ortamdaki nem ve sıcaklık artar, daha fazla terlemeye yol açar. Saçları uzun olanlar için; saçı arkada toplamak ve yüzümüzden uzak tutmak yüzümüzde fazladan yağ ve kir birikmesini önleyecektir. Egzersizden sonra mutlaka duş alalım, mümkünse terin üzerimizde kurumasına izin vermeyelim. Bu şekilde terle dışarı atılan toksinlerin ve egzersiz sırasında cildimize yapışan kirlerin tamamen uzaklaştırılmasını sağlarız. Duş yaparken her zaman söylediğimiz gibi cildimize nazik davranalım. Kirler çıksın derken cildimizi tahriş etmeyelim.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.