Takip Et
  • 12 Ocak 2013, Cumartesi

Müsabakalardan önce sporcular cinsel ilişkide bulunmalı mı?


Dünyada ve ülkemizde müsabakalardan önce yapılan cinsel ilişkinin sporcuların oyun performanslarına nasıl bir etki gösterdiği uzun zamandır süregelen bir tartışma konusudur. Acaba gerçekten, cinsel ilişki hem fizyolojik yönden hem de psikolojik yönden sporcu performansı etkiler mi? Yıllardan beri, antrenörler sporcularına herhangi bir müsabakadan önce cinsel ilişkiden uzak durmak gerektiğini savunmuşlardır. Öyle ki müsabaka öncesi cinsel perhiz tüm spor müsabakalarının yazılı olmayan bir kuralı haline gelmiştir. Bu kuralın hipotezi de seksüel ilişkinin sporcunun performansını düşüreceği görüşüdür. Oysaki bu bilimsel araştırmalar kanıtlanmış bir görüş değildir. Dünyaca ünlü mesafe koşucusu Marty Liquori ise bu konudaki görüşünü “Seks sizi mutlu eder ve mutlu insanlar iyi koşamazlar” şeklinde ifade etmiştir. Bir başka Buffalo Bills takımının baş antrenörü olan Marv Levy dörtlü Super Bowling müsabakasından önce takım oyuncularının eşlerinden uzak durmaları konusunda ısrar etmiş fakat bu tutum takımın müsabakalardan başarı ile çıkmasını sağlayamamıştır (dörtte dört mağlubiyet). Bunun yanında müsabakadan önceki gece girilen cinsel ilişkiden fayda gördüğünü iddia eden atletlerin anlattıkları hikâyeler de yok değildir. Birleşik Amerikalı koşucu David Wottle ve Kanadalı kayak sporcusu Karin Lee Gardner kazandıkları Olimpiyat altın madalyalarını müsabaka öncesi girilen cinsel ilişkiye borçlu olduklarını belirtmişlerdir. New York Yankees takımının efsanevi menajeri Casey Stengel bu konudaki görüşünü “Bu adamları yıkan seks yapmak değil, bütün geceyi onu arayarak geçirmektir.” şeklinde belirtmiştir. Dünyada pek çok sporcunun önemli karşılaşmalar öncesi cinselliği yasakladıkları hatta bir cinsel perhiz durumunu dayattıkları biliniyor. Peki bu durum gerçekten de oyuncuların müsabaka sırasındaki performanslarına olumlu etki gösteriyor mu? Sporcuların önemli müsabakalardan önce cinsel ilişkiden uzak durmaları gerektiği konusundaki uzun yıllardan beri süregelen inanışın asıl nedeni cinsel başarısızlığın kişide huzursuzluğa neden olabileceği; boşalma olayının ise vücuttan testosteron (erkeklik hormonu) azalmasına yol açtığı ve azalmış testosteronun da kişinin hırsını azaltacağı teorisidir. Dolayısıyla hırsın azalmaması için onu biriktirmek tüketmemek amaçlanmaktadır. Fakat seksüel aktivite ile testosteronun azalmadığı hatta arttığını gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Sporcuların müsabakalarda performanslarını kaybetmemeleri için müsabaka öncesi seks yapmaları yasaklana dursun son araştırmalara göre uzmanlar bu durumun her sporcu için uygun olmayabileceği görüşünde. Sporcuların önemli karşılaşmalardan önce cinsel perhiz uygulamalarını savunan düşünceler cinselliğin yalan yanlış bilgilerle azalttığı ve boşalmanın vücuttaki testosteron seviyelerini düşürdüğü teorisine bağlı gibi görünüyor. Seksin atletlerin enerjisini aldığı, testosteron seviyelerini düşürdüğü, saldırganlığı azalttığı ve insanları bir yarışmaya giremeyecek kadar mutlu ettiği düşünceleri kesinlik kazanmış değilse de birçok koç ve atlet de seksüel aktiviteyi engellemenin müsabakadaki saldırganlığı arttırdığı görüşünde. Oysa erkeklerde cinselliğin ana tetikleyicisi olan testosteronun cinsel aktivite sonrası düşüş gösterip göstermediği çok da belli değil. Bazı araştırmalar cinsel ilişki sonrası testosteron seviyelerinde düşüş olduğunu ortaya koyarken diğerleri testosteron seviyelerinin cinsellik sonrası arttığını hatta bir müddet de yüksek kalarak atletik performansı olumlu yönde etkileyebileceğini belirtiyor.
Minnesota’da yapılan bir araştırma cinsel ilişki sonrasındaki birkaç saatte enerji kapasitesinde bir değişiklik olmadığını ortaya koydu. Araştırmacılar müsabaka öncesi cinsel aktivitede bulunan ve bulunmayan sporcuları karşılaştırdıklarında aerobik güç, kalp performansı veya oksijen kullanımı alanlarında hiçbir fark bulamadılar. Colorado State Üniversite’sinde yapılan başka bir çalışmaya göre ise kavrama gücü, denge, hareket, reaksiyon zamanı ve akciğer kapasitesi de cinsel aktivite sonrası etkilenmiyor. University Hospital of Geneva’daki kardiyologlar bir bisiklet stres testinde seks ile ilgili aynı sonuçlara vardılar. Sonuçlar cinsel aktivitenin maksimum egzersiz seviyesine bir etki yapmadığını gösterse de seks sonrası ilk 2 saatte yapılan testlerde atletlerin daha stresli oldukları gözlemlendi. Bu nedenle araştırmacılar cinsel aktivite sonrası ilk 2 saat içinde spor yapmanın atletlerin toparlanma kapasitelerini azaltabileceğini belirtiyor.
Bir başka önemli çalışma Çin’de Zhejiang Üniversite’sinde 28 erkekle yapılan ve cinsel aktivite ile testosteron seviyelerini inceleyen bir çalışma kandaki testosteron seviyelerinin beklenmeyen bir şekilde etkilendiğini ortaya koydu. Bu araştırmaya göre cinsel perhizin ilk 6 gününde pek bir değişiklik olmazken 7. günde testosteron seviyelerinde yüzde 50’lik ani bir artış gözlendi ancak testosteron seviyelerinin bu artışı takiben tekrar düştüğü gözlemlendi. Buradaki esas sorun cinselliğin sportif performansa etkisinden çok sporcuların cinsel aktivite nedeniyle yeterli ve kaliteli bir uyku uyuyamamaları veya takım ruhundaki zedelenmeler de olabiliyor. Bazı koçlar cinsel ilişki sırasında yaşanması muhtemel sakatlıklara dikkat çekiyor. Şu anki ortak görüş ise seks yapmanın veya yapmamanın değişik insanlar üzerinde değişik etkilere sahip olduğu yönünde. Görülen o ki müsabaka öncesi gece seks yapmak her atleti farklı etkiliyor. Eğer kişi heyecanlı veya sinirli ise ve seks bu kişiyi rahatlatıyorsa o zaman müsabaka öncesi seks yapmak bu kişiye yararlı olabiliyor. Ancak kişi zaten rahat ise o zaman negatif bir etkisi olabileceğini de belirtiyor.
Burada önemli olan sporcuların önemli karşılaşmalardan önce daha önce denemedikleri ve etkilerini bilmedikleri aktivitelere kalkışmamalarıdır. Karşılaşma öncesi cinsel aktivitenin sporcular üzerinde ne gibi etkiler yaratacağı tam bilinmediğinden cinselliğe ihtiyaç duymayan sporcuların böyle bir aktivite içinde bulunmaya kendilerini zorlamamaları da gerekir. Unutulmaması gereken nokta iyi bir performans için optimal seviyede uyanıklık ve heyecan gerektiğidir. Fazla heyecan veya saldırganlık düşük performansa yol açabilir. Bu nedenle saldırganlık ve heyecan üzerindeki yatıştırıcı etkilerinden dolayı müsabaka öncesindeki gece seks yapmak buna ihtiyaç duyan ve mizacı uygun sporcular için de yasaklanmamalıdır. Herkes istediği gibi kendini nasıl rahat hissediyorsa öyle bir cinsel hayatı olmalıdır. İyi hafta sonları diliyorum.
Kaynaklar:*Cinsel Eğitim Ansiklopetisi,*www.doktornevra.com,* H. Hattat,i Üroloji Bölüm Başkanı ,Cerrahpaşa Tıp Fak. Androloji Bilim Dalı Başkanı,*www.geldik.com › ... › Sağlıklı Yaşam › Hastalıklar ve Tedavileri,www.ntvmsnbc.com 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.