Havaların ısınması ve eğitim-öğretim döneminin tamamlanması ile birlikte çocuklarımız için yaz tatili süreci başlıyor. Çocuklar için ideal olan, tatil zamanlarını da faydalı ve dinlendirici bir biçimde geçirebilmektir. Bununla ilgili olarak Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlükleri Yaz Spor Okulları açmaktalar. Aydın ilinin bu konuda çok etkin olduğunu düşünüyorum. Zira Spor İl Müdürlüğü bu hizmeti velilerin neredeyse ayağına götürecek şekilde, tüm antrenör ve uzmanlarına talimat vererek, özellikle sosyal yetiler edindirme bakımından sistemli bir şekilde çalışmaktadır. Ayrıca kulüp, belediyeler ve özel kurumlar, spor salonları tarafından düzenlenen jimnastik, atletizm, tenis, masa tenisi, yüzme, futbol, basketbol, voleybol gibi spor ve eğlence alanlarında faaliyet gösteren yaz okulları, öğrencilere böyle fırsatlar sunuyor. Hem-okul zamanındaki kadar yoğun olmamakla beraber- eğitici faaliyetlere yer veriyor, hem de dinlendirici ve eğlenceli etkinler sunarak öğrenciye tatilde olduğunu unutturmuyor. Yaz spor okulu denince her ne kadar akla okul çocukları ve gençler gelse de artık okul öncesi çocukları için de programlar hazırlanıyor.
Özellikle çocukların büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönem olarak kabul edilen 0-6 yaş aralığındaki okul öncesi dönem çocukları için yaz spor okulu çok önemli bir fırsattır. Yaz spor okullarında spor aktiviteleri ile desteklenen fiziksel hareket ve oyun, okul öncesi dönemdeki çocukların kişilik gelişimine yardımcı olmakta ve onların özel becerilerinin farkına varmalarını sağlamaktadır. Okul öncesi dönemde, çocukların becerisini artırmak için düzenli bir şekilde aktivite yapmaları tavsiye edilmekte, özellikle başta atletizm, yüzme ve genel jimnastik çalışmaları önerilmektedir. Çocuklar grup halinde spor yaparken, grup dinamiğini keşfetmeyi, kuvvetlerini ortaya koyarak başarma duygusunu güçlendirmeyi, fiziksel olarak gelişimleriyle yaşıtlarına göre daha aktif olmayı ve sosyalleşmeyi öğrenirler. Bunun yanında oyun biçiminde yapılan bu gibi aktivitelerle, çocukların vazgeçilmez ihtiyacı olan oyun oynama ihtiyaçları fiziksel aktiviteyle pekiştirilmiş olmaktadır. Yavaş tempolu koşmak, çeşitli atma ve atlama, yüzme gibi sporlar, çocukların beden gelişimi desteklenmektedir. Ayrıca çocuklar jimnastik ve spor eğitimleri ile sağlıklı yaşamanın önemini anlayıp alışkanlık haline getirebilmektedirler.
Sporun bütünsel etkinliği olan öğretim tarzı, kazanmanın veya kaybetmenin önemini azaltan, bütün çocukların, kendi sosyal ve kişisel gelişimlerine uygun düşen, birçok spora katılmalarına yol açan, onlara zevk veren, başarı duygusu yaratan, aynı zamanda disiplin, işbirliği, hoşgörü, kendi kendini kontrol ve başkasına saygı gibi değerleri özümseten bir öğretimdir. Öğretim deyince, ekseriyetle okul kadroları akla gelir. Okul deyince de gözümüzün önüne şu bildik manzara geliverir: Sınıfa bakan bir öğretmen ve onu oturmuş, dinleyen öğrenciler. Hâlbuki gelişmiş dünyada bugün sınıfların çoğu bundan farklıdır. Öğrenciler öğrenim süreci ile faal bir şekilde bütünleşip, sorumluluk üstlenebilme imkânını bulduklarında, işte o zaman bilgi aktarımının başarı ile gerçekleştiği söylenebilir.
Spor tam bu şartların yerine getirilmesine elverişlidir: fair-play, hoşgörü, takım ruhu gibi değerler hissettirilmeden, dolayısıyla çok etkili biçimde aşılanabilmektedir.
Yaz spor okulları, genellikle şehirlerde, çalışan anne ve babanın oranının artması ve bu yüzden evde kalan çocuklarla; aile büyükleri, akraba ve komşuların ilgilenememesi sebebiyle tercih ediliyor. Ailelerin işlerine giderken akıllarının çocuklarında kalmasını istememeleri ve onlar için güvenli bir ortam ihtiyacı duyması ile yaz spor okulları önem kazanıp gündeme gelmiştir. Ancak verilen eğitimler ve yapılan aktivitelerin çocukların davranışlarında, bilgi düzeylerinde en önemlisi de gelişimlerindeki olumlu değişimleri gören aileler, artık çocuklarını bu okullara barınma ihtiyacı ile değil gerçekten gerekli gördüğü için gönderme talebinde bulunmaya başlamışlardır. Ayrıca yaz spor okulları, uzun bir eğitim-öğretim döneminin ardından öğrenilen bilgilerin eğlenceli bir tatil ortamında tekrarlanıp kalıcı hale getirildiği ve edinilmiş bilgilere yenilerinin eklendiği bir ortam olması sebebiyle, eğitime üç ay kadar uzun bir ara vermek istemeyenler için ideal bir seçim.
Yaz Spor Okulunu Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
• Yaz spor okulu seçiminde çocuğunuzun eğitim-öğretime devam ettiği kurum ve öğretmenleriyle fikir alışverişinde bulunun.
• Yaz spor okulu seçiminde Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü’nün uzman ve antrenörlerinden yardım alın. Onlar bu konuda çok güzel tanıtımlar yapmaktalar siz de bunları takip edin.
• Çocuğunuz için uygun yaz okulu ararken en büyük yardımcınız internet olacaktır. Önce size en yakın ve en uygun seçeneklerin bir listesini yapın. Evinize mi, yoksa işyerinize mi yakın bir yaz okulu tercih edeceğinize karar verin.
• Ruhsatsız faaliyet gösteren yaz spor okullarına karşı dikkatli olun.
• Servis ve ulaşım seçeneklerini gözden geçirin.
• Çocuğunuzu sağlık kontrolünden geçirin.
• Çocuğunuzun yaş grubuna ve gelişim özelliklerine göre düzenlenmiş mekânlar ve grupların olmasına dikkat edin.
• Yaz spor okulunun uygulayacağı eğitim ve aktivite programı ve bu programın çocuğunuzun ilgisini ve becerisine hitap edip etmediğini göz önünde bulundurun.
• Branş seçiminde çocuğun boyu, kilosu ve fiziksel özellikleri de önemli olduğundan çocuğunuzun gelişiminin hangi spor dalına elverişli olduğu ile ilgili de bir uzmandan destek alın. Seçeceğiniz branşın malzemelerinin kaliteli olmasına özen gösterin.
• Seçtiğiniz yaz okulunda spor dışı aktiviteler hakkında bilgi alın ve paylaşıma yönelik aktivitelerin çoğunlukta olmasına özen gösterin.
• Yaz spor okulundaki eğitimcilerin yeterlilik, deneyim ve bilgi düzeylerini sorgulayın.
• Yaz spor okulu seçimi yaparken mutlaka çocuğunuz ile düşüncenizi paylaşın ve seçimi birlikte yapın.
• Yaz spor okullarının pek çoğunda havuz aktivitesi bulunduğundan havuzun sağlığa uygunluğundan emin olun. Hepatit A aşısı ile ilgili çocuk doktorunuza danışın.
• Aylık ya da haftalık beslenme programlarını inceleyin.
• Yaz spor okulu tesisinde ilk yardım ve sağlık ekibinin sürekli hazır bulunduğundan emin olun.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.