Takip Et
  • 12 Temmuz 2014, Cumartesi

Yavaş Tempolu Aerobik Egzersiz Gençleştiriyor

Bu haftaki konumuz; düzenli olarak yapılan yavaş tempolu aerobik egzersiz alışkanlığının genç kalmaya olan etkisi ya da geç yaşlanmaya etkisi nedir olacak. Genellikle hızlı yaşlanmayı tetikleyen pek çok sağlık sorununun çözümünde düzenli egzersiz alışkanlığının olumlu etkileri görülüyor. Egzersizin bu çok önemli etkisi özellikle damarlarınız üzerinde yoğunlaşır. Hipertansiyonu ve şeker hastalığını önleyip faydalı HDL kolesterolü artıran, zararlı LDL kolesterolü düşürüp daha iyi uykuyu ve daha az stresi oluşturan, pozitif bakışın ve iyilik hissinin mucize ilacı egzersiz bütün bu etkileriyle sağlıklı ve genç damarların güvencesidir. Yavaş tempoda düzenli yapılan aerobik egzersizler, HDL kolesterol düzeyini yüzde 5-15 artırır. Orta düzeyde egzersiz yapıldığında, yükselen zararlı kolesterol seviyeleriniz de (LDL kolesterol) azalma eğilimi gösterir. Haftada 3-4 kez 35-45 dakikalık bir egzersizle bu etkiyi sağlayabilirsiniz. Aerobik egzersizler kan basıncınızın kontrolünü kolaylaştırıp hipertansiyonla mücadelede de önemli yararlar sağlar. Egzersizin kalp hastalığı riskini düşürmesinin başlıca nedeni, kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmasıdır. Yavaş tempolu egzersizler, kemik gücünüzü korur ve kemikler üzerinde olumlu bir yük yaratır. Bu yük kemik gücünün artırılması ve devamlılığını sağlar. Kemik yoğunluğunun azalması (osteoporoz) yaşla birlikte daha çok görülen önemli bir sağlık sorunudur. Bu sorun, menopoz sonrasında kadınlarda erkeklere oranla daha da önem kazanır. Her tür aerobik egzersiz, daha güçlü kemiklere sahip olmanızın garantisi gibidir.

Düzenli olarak yapılan aerobik egzersizler uzun dönemli hafızanız yaşla birlikte gerilemesini engeller. Egzersiz, beyin hücrelerine sağladığı yüksek miktarda besin öğesi ve bol oksijen ile de beyninizdeki yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Aerobik egzersiz ayrıca, mesaj iletici aracı kimyasalların miktarının artmasına da yardımcı olur. Böylece mesajlar beyin hücrelerinize daha çabuk taşınır. Egzersiz, zekâ veya kavramsal yeteneğinizi olumlu yönde etkiler. Egzersiz önemli duygusal yararlar sağlar. Depresyonu, endişe ve diğer psikolojik sorunların şiddetini hafifletir. Araştırmalar, özellikle spor kulüpleri ve fitness merkezlerinde toplu olarak yapılan egzersizin depresyonu hafiflettiğini göstermektedir. Egzersiz bireylerin kendilerini daha mutlu hissetmelerini de sağlamaktadır. Düzenli egzersiz alışkanlığı strese karşı vücudunuzun verdiği aşırı kontrolsüz ve zararlı cevabı azaltır.

Egzersiz; vücudun insüline duyarlılığını arttırır. İnsüline karşı duyarlılığın artması ile kan şeker seviyesi düşer. Böylece pankreas bezinde yeniden insülin yapımına gerek kalmaz. Aktif insanların, genetik olarak hastalığa yatkın olsalar dahi, Tip II diyabet hastalığına yakalanma riskleri daha azdır. Diyabet belirtileri ortaya çıksa bile egzersiz, bu belirtilerin yaşlandırıcı etkilerini azaltır ve yavaşlatır. Egzersiz şeker hastalığında kan şekeri ayarını da kolaylaştırmaktadır. Düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığı kalınbağırsak kanserine yakalanma riskinizi azaltabilir. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı prostat kanserinin önlenmesinde de faydalı olabilir. Aynı şekilde meme kanserini önleyebileceği düşünülmektedir.

Aerobik egzersizler, kendinize olan saygınızın artmasını, olaylara karşı daha az sinirli ve daha çok hoşgörülü olmanızı sağlayabilir. Kendinizi daha genç hissetmenize yardımcı olur. Kas gücünüzün ve aerobik form seviyenizin artması, kendinize ve çevrenize daha pozitif-olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmanızı sağlayacaktır.

Aerobik egzersiz, yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olur. Enerji seviyenizi artırarak, kendinizi daha iyi ve daha güçlü hissetmenize yardımcıdır. Yorgunluk tedavisinde egzersiz en güçlü ilaçlardan biri gibi kabul edilmelidir.

YARARLARI

Egzersizin başlıca yararları şunlardır; kilo vermenize yardımcı olur, tekrar almanızı engeller, vücudunuzu şekle sokar, kaliteli bir uyku sağlar, stresi azaltır, soğuk algınlığına yakalanma riskinizi azaltır, enerjik olmanıza yardım eder, prostat, meme ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyucu etki sağlar, sırt ağrılarınızın azalmasına yardımcı olur, Kan basıncınızı düşürür, şeker hastalığı riskinizi azaltır, kendinize olan güveni pekiştirir, belleğinizi güçlendirir, baş ağrılarınızı azaltır, koroner kalp hastalıklarından korunmanızı sağlar, menopoz belirtilerini azaltır, iş performansınızı geliştirir, görüş açınızı değiştirir, felç geçirme riskinizi azaltır, iyilik hissini destekler, güven sağlar, aileniz ile daha fazla vakit geçirmenize yardım eder, kolesterolünüzü düşürür, yaratıcılığınızı geliştirir, grup çalışmasını destekler, depresyonu engeller, kendinizi daha genç hissetmenizi sağlar, vücudunuzu daha yakından tanımanızı sağlar, nefes alışlarınızı düzenler, astım belirtilerini azaltır, varis oluşumuna karşı koruyucudur, kemiklerinizi güçlendirir, kemik kırılganlığını önler, kanınızı inceltir, pıhtılaşma sorununu azaltır, daha kolay doğum yapmanızı sağlar, sigarayı daha kolay bırakabilirsiniz, safra kesesi hastalıklarından korur, artirit ağrılarınızı engeller. Sonuç olarak egzersiz yapmak hayattan aldığınız keyfi ve mutluluğu artırır. Mutlu ve sağlıklı hafta sonu dilerim.

Kaynaklar:** Caner. Emin Ergen (1990) "C;ocuk ve Spor" bilim ve Spor sf. 212. , Necati (1982) "çocuk ve Spor" Egzersiz Fizyolojisi sf.270.* Astrand, Per-Olof; Rodalh, Kaore "Body Dimensions and Muscular exercise" Text of work physiology sf. 401.*Dündar, Ugur (1994). Antrenman Teorisi sf. 151.** IImarinen, J; Viilimiiki (1984) Children and Sport sf. 7-8., Malina, Robert M; Cloude Bouchard (1991) Growt Naturation and Physical Activity. sf. 208-215.* Muratlı, Sedat (1988) Antrenman Bilgisi Yüksek Lisans ders notlan. İstanbul.* Ranck, G. Lawrence; (1973) "the effects of intensive training on the physiological development of the young athlete" A REVIEW OF THE RESEARCH LİTERATÜRE. sf. 1010107.** Zaichkowsky, Leonard, Thomas Martinek (1980) Growt and Development (The Child&Physical Activity) sf. 26-28.Fitness for Dummies'den yararlanılmıştır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.