Takip Et
  • 31 Aralık 2023, Pazar

Yılın son kulisleri

Fenasın, artık benimle dalga da geçiyorsun. “Çocukluğuna mı insek” filan türünden iğnelemelerde bulunuyorsun ya; biraz inip sonra güncel siyasi kulisleri değerlendirelim.

Çocukluğumda babam rahmetli ile ya da merhum celep dedem (annemin babası) Mehmet Akın ile Perşembe günleri köyden (Kırkışık-Asmalılar) Çine pazarına inerdik. Genelde hayvan satmaya giderdik.

İşimiz bitince de çarşının altını üstüne getiren turumuz başlardı. En sevdiğim naralardan biri de şuydu; “Aydın’ın unundan, Madran’ın suyundan, yeni çıktı fırından!”

Evet, tahmin ettiğin gibi simitçilerin pazarlama cümleleri. Onlu poşetlerinden kapar, Pazar sepetimize koyardık. Köfte bize lüks olduğu için yemeğimiz de Lüks Ekmeğin taze ürününü, paslanmaz çanakta gelen tahine bandırmaktı.

Keşke sana siyasi kulislerden aktaracaklarım yukarıda bahsettiğim azıklar kadar tatlı olsa; ne yazık ki değil. Güzel bir şey söylemem gerekirse o da; Aydın 2024 yılında Özlem Çerçioğlu’nun gazabından kurtuluyor.

Partisi içinden gelen bilgiler buna işaret ediyor. Geçen yerel seçim öncesi çok büyük sancılar çeken rakibi AK Partili Mustafa Savaş’a kaybedeceğini yaptırdığı tüm anketlerde gören Çerçioğlu’nun imdadına İYİ Parti ve HDP yetişmişti.

Bu kez İYİ Parti yok, HDP de olmayabilir. Üstüne halktaki kredisini büyük oranda yitirdi. Daha önce Çerçioğlu’na oy verenlerin büyük bir bölümü, “Elim kırılsın” ya da “bir daha tövbe” düşüncesinde. CHP’li olup da sırf Çerçioğlu’nu oy vermemek için sandığa gitmeyeceğini söyleyenlerin sayısı da az değil.

Bu durumu, partisi CHP’de fark etmiş olmalı ki; adaylığını bir türlü açıklamıyor. CHP kulislerinden Özlem Çerçioğlu’nun yerine Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in aday gösterilebileceği bilgileri geliyor. Aydın’ın hiçbir ilçesinde Çerçioğlu’nun ilçe belediye başkanlarını belirlemede etki gösteremediğini daha önce konuşmuştuk. Gelişmelere baktığımızda aday yapılsa da yapılmasa da korktuğu bir rakiple karşılaşırsa, Çerçioğlu gidiyor.

Sana çok önemli bir öngörü paylaşayım; bu yerel seçimin Aydın’da parlayan yıldızı İYİ Parti olabilir. Çünkü AK Parti’den aday olmayı bekleyen Söke’de Süleyman Toyran ve Efeler’de Fatih Atay bu ilçelerin MHP'ye kalmasıyla birlikte İYİ Parti’nin adayı olabilir. Eğer AK Parti Nazilli’de Kürşat Engin Özcan ile yürürse, Esat Ergüler de onlara dahil olabilir. İyi de bir Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı çıkarabilirse; İYİ Parti Aydın’da tahmin edilenden fazla ilçe belediyesini kazanabilir. Büyükşehir için de iddialı konuma gelebilir.

Demokrat Parti’den sürprizler bekle; belki bir ya da iki belediyede kazanacak nitelikte yarışa dahil olabilir. Anlayacağın Aydın’da 2009 yılında olduğu gibi çoklu rekabetin yaşanacağı bir seçim süreci yaşanabilir.

MHP’nin Söke’de Tekin Yavuz’u, Germencik’te Halit Germen ya da Doç. Dr. Erdinç Vural ikilisinden birini, Efeler’de Burak Pehlivan’ı, Karacasu’da Mehmet Erikmen’i aday göstermesi bekleniyor. Sultanhisar’da aday belirleme süreci devam ediyor. Eski Salavatlı Belediye Başkanı Hüseyin Özer, Eski Sultanhisar Belediye Başkanı Fazıl Törün, Eski İlçe Başkanı Tolga Burhaniye gibi isimler konuşuluyor.

AK Parti’de Buharkent’te Mehmet Erol, Kuyucak’ta Metin Ertürk ve Bozdoğan’da Ufuk Altıntaş’ın adaylıkları kesin gibi. Nazilli ve İncirliova Kürşat Engin Özcan ve Aytekin Kaya AK Parti’ye geçtiği için AK Parti’ye kaldı. Bu yüzden AK Parti’nin iki ilçede de mevcut belediye başkanları ile devam etmesi beklense de özellikle Nazilli’de başka birinin aday gösterilebileceği de konuşuluyor. Bu Esat Ergüler mi olur, Bekir Kuvvet Erim mi yoksa Bülent Sayar ya da Taner Sayın veya Mustafa Abak mı olacak belirsizliğini koruyor. Yenipazar’da Kıvanç İşbilen ile Mehmet Gümüş arasında bir tercih yapılması bekleniyor. Çine’de Ali Dinçer ismi öne çıkıyor. Karpuzlu’da Hilmi Dönmez bu kez AK Parti’nin adayı oluyor. Koçarlı’da Nedim Kaplan hakkında ortaya atılan önemli iddialar var. Parti genel merkezine de ulaşan, kendi meclis üyelerinin imzasını taşıyan raporlar, şahsının kibirli tutumlarından kaynaklı gönül kıran yaklaşımları nedeniyle aday yapılmama ihtimali konuşuluyor. Aday olsa da kazanmayacağı yönünde bir kanaat var. Belki diğer aday İlyas Arslan gösterilebilir. Kuşadası’nda Esat Altıngün ismi ön planda, Didim’de Savaş Cengiz ya da Hilmi Erbaş arasında bir seçim olacağı söyleniyor. Burada Naci Şenses de kendisinin kesin aday olduğunu iddia ediyor.

CHP üç ilçede adayını açıkladı. Buna göre Çine’de Mehmet Kıvrak, Bozdoğan’da Mustafa Galip Özel ve Sultanhisar’da Osman Yıldırımkaya ile seçime gidiliyor. Karacasu’da Mustafa Büyükyapıcı bekleniyor. Buharkent ve Kuyucak için öne çıkan isim yok varsa da kulisler pek konuşmuyor. Nazilli’de de CHP aday bulamıyor. Çok tanınmayan bir doktor ismini telaffuz eden de var, eski ilçe başkanı Serkan Sevim’in olabileceğini söyleyen de. Milletvekili Süleyman Bülbül ve uzun yıllar il başkanlığı yapan Ali Çankır’ın memleketi olan Nazilli’de yaşanan belirsizliğin çok nedeni var. En büyük nedenlerden biri de Özlem Çerçioğlu ekibinin asfalt ihalesi üzerinden rüşvet aldığı iddialarının odağında organizatör olarak gösterilen ve Kürşat Engin Özcan ile birlikte AK Parti’ye katılan, Ercan Çerçioğlu’nun kadim dostu, Çankır’ın kasası Mustafa Ertekin’in bildikleri olduğu iddia ediliyor. Bazı naylon fatura düzenleyen firmalara kendisinin hamilik ettiği ve bunların gün yüzüne çıkma ihtimali, CHP’lileri Nazilli’de çekinmeye itiyor. Köşk’te Veli Tuna’nın istemediği yerine Özcan Aruman’ı ikna çalışmalarının sürdüğü bilgisi geliyor. Yenipazar’da Yüsran Erden’in aday olabileceği, Aytekin Sözen’in de potada olduğu konuşuluyor. Burada Özlem Çerçioğlu’na yakınlığı ile bilinen Malik Ercan’ın yapılmayacağı, bu durumda İYİ Parti’den aday olabileceği de gelen bilgiler arasında yer alıyor. Karpuzlu’da Tuğrul Ozan, Koçarlı’da Özgür Arıcı aday gibi. İncirliova’da Osman Gökmen’in, Germencik’te Fuat Öndeş aday yapılmazsa Burak Zincirci’nin aday olacağı belirtiliyor. Söke’de Çerçioğlu ailesinin zorunlu olarak arkasında durdukları Mustafa İberya Arıkan’ı, Çerçioğlu’nun kara kutusu olarak bilinmesine rağmen aday olmasını istemediği Fatih Akkentli bir hayli zorluyor. Kuşadası’nda büyükşehir adayı yapılmadığı durumda Ömer Günel’in adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Aksi halde “Ömer Günel ve Bülent Tezcan kimi işaret ederse o aday olacak” deniyor. Didim’de Deniz Atabay’ın aday yapılmayacağı Mustafa Bekar ya da Başak Kamacı’ın yerine potansiyel olduğu bilgisi yoğun geliyor. Efeler’de Baro Başkanlığından istifa eden Anıl Yetişkin aday gibi.

Altını kalınca çiziyorum. Bu seçimde en belirleyici unsur AK Parti’nin büyükşehir belediye başkanı adayının kim olacağı ile İYİ Parti’nin sahaya süreceği isimler olacak. Eğer Özlem Çerçioğlu, bu iki partinin içindeki hâkimiyetini korumuyorsa ve kirli şehir vesayetinin tezgahı tıkırında işlemiyorsa işte o zaman Aydın, gerilediği yılları geride bırakacak.

Yeni yıla dair ne diyeceğimi merak ediyorsun. Her yıl söylüyorum: Panik yok, geldiği gibi gider, mutlu seneler. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.