Takip Et
  • 25 Ekim 2023, Çarşamba

Aydın’da yolsuzluğun boyutu çok büyük

Seninle sohbetlerimizin cesaretlendirdiği önemli bir kesim var. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresinde çalışan, vicdan sahibi kişiler bana ulaşıyor.

İlk söyledikleri, “Artık daha fazla suskun kalamayacağım” oluyor. Sonra da kendi tanık oldukları, görevleri gereği bilerek yada bilmeyerek hizmet ettikleri durumları anlatıyorlar.

Biz bugüne kadar hep büyük konuları ve büyük yöneticileri konuştuk ya; aşağılarda da büyük hırsızlıkların, yolsuzlukların yapıldığı iddia ediliyor. Mal ve hizmet satan firmalar Belediyeyi ve ASKİ’yi, çalışanlar da o firmaları söğüşlüyor.

Belediye başkanı, daire başkanları, ASKİ Genel Müdürü, Hukuk Müşavirlikleri gibi unvanları taşıyanların adı ihaleye fesat, edimin ifasına fesat, nitelikli görevi kötüye kullanma vb. suç iddialarına karışınca; aşağıdakiler de boş durmuyor.

Bir de yukarıdakilerin de yukarısında olanlar varmış. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun eşi Ercan Çerçioğlu iddiaların odağında. Hacı Recep diye bir arkadaşına ASKİ’den ciddi paralar aktarılmış. Fatura ve evrakların uyduruk olduğu, olmayan mal ve hizmete milyonlarca ödeme yapıldığı ileri sürülüyor.

Ercan Çerçioğlu’nun bir çalışanı üzerine kurdurduğu bir şirket olduğunu ve bu şirkete düzenli olarak her ay ödemelerin yapıldığını iddia eden kurum içinden bir kaynağım; “Makro Dinamik faturaları incelenirse ne dediğim anlaşılır” diyor.

Asıl büyük yolsuzluk iddiası da asfalt ihalesiyle ilgili. Hatırlar mısın Fatih Atay, “Bunları söylüyorum ya benim hakkımda ya da Aydın Büyükşehir Belediyesini yönetenler hakkında dava açmalısınız” demişti.

Atay, aynı işi Efeler Belediyesi olarak aynı firmaya dörtte bir fiyatına yaptırdıklarını söylemiş, Ankara Büyükşehir Belediyesinin de kendileriyle aynı fiyata iş yaptırdığını anlatmıştı.

Aydın’da 25 liralık iş için 100 lira ödeyen Aydın Büyükşehir Belediyesinde yetkili ve görevli bazı kişiler dolaylı yollarla fazladan ödenen paranın büyük bir bölümünü geri alıyormuş.

İddia o ki; “Asfalt işini alan İmfalt firmasına taşeron mal ve hizmet veren alt firmalara belediye yöneticileri referans oluyor. Bu firmalar tıpkı firmanın ihaleyi 4 katına aldığı gibi gerçek değerinin kat kat üstü fatura düzenliyor. Ana firma da ödediğini (iddiaya göre rüşvet) resmi olarak gider göstermiş oluyor. Ürün, mal ve hizmet faturası kesen, belediye ve ASKİ ile de düzenli ilişkisi olan firmalar ihaleyi alan firmadan gelen ödemelerden paylarına düşeni aldıktan sonra ilgili kişilere ulaştırıyor. Aralarında hırdavatçı da var, yemek firması da. Hafriyatçı da var, beton büz parkeci de…”

Sen de sık sık dile getiriyorsun ya; “Aydın emsallerinin çok gerisinde kaldı. Bizi kıskanan Denizlili fersah fersah önümüze geçti” diye. Olur tabi ki; şehre harcanması gereken paralar çalınıp, çarçur edildiği sürece Uşak da, Kütahya da Aydın’ı fersah fersah geçer.

Bilgiler geliyor. Belgeler de geliyor. Kişi kişi, firma firma bana ulaşan her şeyi seninle paylaşacağım.

Ayrıca Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı çalışanlarına zorla fazla mesai yaptırıldığı, bunun bordrolarına yansımadığı ve toplu sözleşmeden doğan haklarını alamadıkları yönünde de yoğun şikayet alıyorum. Samimi bir mağdur çıkarsa; mağduru olmasa da yaşadıklarını seninle tanıştıracağım.

Bu şehri birlikte kurtaracağız. Sana inanıyor, güveniyorum. Hem bu topraklara borcumuz da var, biliyorsun. Ödeyelim. Ödetelim. Olur mu? 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.