Takip Et
  • 2 Ekim 2023, Pazartesi

Yenipazar’ın pidesi en iyisi değil bence

Sana Yenipazar’ı anlatmamı istiyorsun. Aydın’da en sevdiğim ilçelerden biri. Çocukluğumda, Çine dışında gittiğim ilk başka ilçe olabilir.

İlkokul dördüncü sınıfa gidiyordum. O zamanlar Yenipazar Çarşı Camisi İmam Hatibi olan Şevki Ege, akrabamız, babam rahmetlinin de dostuydu.

Çok yaramaz bir çocuk olduğum için Şevki hocanın eşinin, ekmek hamurlarını çiğnemiştim. O zamanlar ödemeli arama vardı. Onların telefonundan herkesten habersiz, köydeki amcamları aramıştım, bağlantı sağlandıktan sonra gelen geri arama herkesi şok etmişti.

Dereköy’de,Şevki Hoca’nın babası ama Emin amca vardı. Eşi de Emir yenge. Onlarda da kalmıştık. Kardeşi Niyazi Ege ve onun oğullarını da o zaman tanımıştım.

Bizim oralarda narenciye yoktu. Dalında portakalı da belki ilk kez orada görmüş, koparıp koparıp yemiştim.

Eğridere Köyü’ndeki akrabalarımızdan Muhsin Güzel hakkında da ilk o zaman haberim olmuştu. Çine ile Yenipazar sırt sırta Madran’ın eteğinde ya; kimileri Çine tarafına, kimileri de Yenipazar kısmına yerleşmiş dağın, anlayacağın.

Duygusal bir bağım var Yenipazar’a, her daim pozitif ayrımcılık yaparım. En acımasız eleştirilerimi de Yenipazar’ın çıkarları için dile getirmekten ve kaleme dökmekten de çekinmem.

Benden siyasi yorum beklediğini biliyorum. Pide meselesi var bide. Onu da yazayım, ondan sonra o kısımlara geliriz.

Mehmet Ağar’ın Yenipazar Cezaevinde kaldığı dönemde ilçenin de, pidesinin de şöhreti arttı. Açıkçası ben şöhreti ile orantılı bir lezzeti ve kıvamı olduğunu düşünmüyorum, Yenipazar pidesinin.

Hukul’da yapılan, ince peynirlinin güzel olduğunu da belirtmek isterim. Benim için en iyi pide Karacasu’da Şirin Pide Halil İbrahim Ustanın yaptığıdır. Hele tahinlisi yok mu; efsane güzeldir.

İkinci güzel pideyi de, bugüne kadar adını pide ile yan yana hiç duymadığın bir yerde yedim. Kuyucak’ın Pamukören Mahallesi’nde dükkanın adını anımsayamıyorum ama belediye mülkünde, meydanda kahvehanenin yanında bir yer. İncir Dede Hasan Tuna götürdü.

Koçarlı Pidesi de benim için üçüncü sırada yer alıyor. Cemre Pide ve Disara’nın ürünleri çok güzel. Bozdoğan’da camız kaymağı iyi ama pide o kadar değil.

Yenipazar Pidesi benim için Bozdoğan ile birlikte dördüncü sıradadır. Yenipazarlı pideciler bu yorumlarımdan ötürü bana kızabilir ama birilerinin onlara kendilerini geliştirmesi için gerçeği söylemesi lazım.

Popüler olduğu için gelen çok olabilir ama Koçarlı’nın da yavaş yavaş ün kazandığını unutmamalılar. Karacasu’yu deneyenlerin ne hissedeceğini hep hesaba katmalı, kendilerini geliştirmeliler.

Siyasete gelince; Yüsran Erden, Yenipazar Belediye Başkanı. Bence Aydın’ın en entelektüel ve saygın belediye başkanı kendisi olabilir. Yenipazar’ın imkanları kıt olduğu için ve partilisi Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, gereken desteği vermediği için belediyecilik başarısı kişisel özellikleriyle orantılı değil.

Özlem hanımın zaten Yüsran Bey’i gözden çıkardığı kamuoyunda konuşuluyor. CHP’nin adayı kuvvetle muhtemel Malik Ercan olacak. Lakin Faik Öztrak ile arası çok iyi olan Yüsran Erden bir son dakika sürprizi de yapabilir.

İYİ Parti ne yapacak bir fikrim yok. Bence onlar da iddialı bir aday çıkaracaktır. Eğer, Yüsran Erden CHP’nin adayı olabilirse, Malik Ercan da İYİ Parti’nin adayı olarak ortaya çıkabilir.

AK Parti cephesinde aday bolluğu yaşanıyor. İYİ Parti’den istifa eden Kıvanç İşbilen ile Kasap Mehmet Gümüş favori iki isim. Geçen dönemin adayı Suat Menderes adaylık düşünmüyor.

AK Parti’nin eski ilçe başkanlarından Mehmet Sümer de aday olmak istiyor ama genel kanaate göre onun aday olması, AK Parti’nin baştan havlu atması anlamına geliyor.

Sana Yenipazar’dan anlatabileceğim daha çok fazla şey var. Orası biliyorsun bir zamanlar “Sakin Şehir” unvanı almıştı. Sükuneti bozmayalım. Olur mu? 

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.