Takip Et
  • 25 Kasım 2014, Salı

Özel okul mu, devlet okulu mu?

Çok başarılı bulduğum, özel bir eğitim kurumu işleten, öğretmen bir arkadaşımın anlattıklarını aynen size aktarıyorum;

“Çocuğumu özel okula göndermiyorum. Özel okullarda eskiden özel öğretmenler görev yapardı. Kamudan daha çok kazanacağına inandıkları için özel okullarda çalışırdı. Şimdilerde, kamuya giremeyen öğretmenler dörtte bir fiyatına özel okullarda çalıştırılıyor. Eğitim açısından çok büyük bir avantaj sağladığına inanmıyorum. O yüzden ben çocuğumu devlet okuluna gönderiyorum”

İşin sosyal ve ruhsal boyutları olduğuna da dikkat çekiyor;

“Özel okula giden çocuklar, gelir seviyesi yüksek ailelerden geldikleri için kıyafetleri, ayakkabıları ve telefonları ile üstünlük yarışına giriyorlar. Oysa devlet okulunda üstün olmanın yolu, derslerin iyi olmasından geçiyor. Gelir seviyesi yüksek bir ailenin çocuğu, devlet okulunda sahip olduklarının değerini daha iyi anlıyor”

Bunları paylaştığım bir arkadaşımın anlattıklarını da takviye edeyim;

“Bizim arkadaşların çocuğu x kolejine gidiyor. Okuldan okuma yazmayı çabuk söktüğü ve yılda okuması gerektiği sayıda kitap okuduğu için plaket vermişler. Dersleri daha iyi olsun diye öğretmen bir arkadaşımızdan takviye almaya başladıklarında gerçek ortaya çıktı. Çocuk daha okuma yazmayı doğru düzgün bilmiyor. Sırf çocuğu motive ve ailesini mutlu etmek için vermiş olmalılar o plaketi ya da daha fazla söğüşlemek için…”

İşini iyi yapan özel eğitim kurumlarını tenzih ederim. Özel okula öğrenci gönderen ailelerin en büyük kazancı sosyal çevrede, “Bizim çocuk x kolejine gidiyor” şeklinde hava atmaktan öteye geçmiyor. Rakibi, komşusu çocuğunu özel okula gönderiyor diye tercih edenlerin de yaygın olduğunu görüyoruz.

Sidik yarışına çocuklarımızı alet edip onlara kötü örnek olmasak iyi olacak diye düşünüyorum.

Yazının başlığındaki sorunun yanıtını varın, siz verin. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.