Takip Et
  • 19 Mart 2015, Perşembe

Söke Un ve Çanakkale Şehitleri

Aydın’ın en değerli markalarından biri, belki de en değerlisi “Söke Un” İngilizlere satıldı. Sökeli Kayhan ve Fırat ailelerinin kurduğu Söke Un’un yeni sahibi İngiliz Mediterra Capital Partners I, oldu.

Kamuoyuna yapılan açıklamada, ne kadara satıldığı ve Sökeli İşletmecisinin neden satma gereği duyduğuna ilişkin bilgiler yer almadı. Ekonomi ve iş çevresindeki söylentilere bakılırsa satılma nedeninin, yine İngiliz menşeli finans kuruluşuna olan borçlar olduğu belirtiliyor.

Bunun Çanakkale Şehitleri ile ne alakası olduğunu düşünebilir, hatta İngilizlerin Bisküvi devi Unidet Biscuits’i de Ülker’in satın aldığını ileri sürebilirsiniz. Şehitlerle ne alakası olduğunu anlatacağım. Önce bisküvinin undan yapıldığını hatırlatmak isterim. Hamuru için kaliteli suyun da lazım olduğunu söylerken, sularımıza sahip çıkmamız gerektiğini uyarısında bulunmadan da geçemeyeceğim.

Yine, ekonomi ve iş çevresindeki söylentilere göre; Aydın’da dış kaynaklı finans kuruluşlarına olan borçlar nedeniyle yabancılara satılma olasılığı yüksek, makine, maden vb. üretim yapan başka büyük sanayi kuruluşlarımız da var.

Ekonomi, iş ve finans çevrelerinden edinilen başka bilgilere göre Aydın’ımızın verimli tarım arazileri ile zeytinliklerinin neredeyse yarısından fazlası yabancı menşeli finans kuruluşlarınca ipotek altına alınmış durumda.

Denizli, Manisa, Uşak, Isparta ve Afyon’da durum farklı değil. Anlayacağınız, borçlarımız nedeniyle sanayi kuruluşlarımız gibi arazilerimizi de Çanakkale’de ecdadımızın savaştığı düşmanlarımızın torunlarına devretmek üzereyiz.

Dün, “18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma” günüydü. Türkiye’nin 4 bir yanından toplanan, aralarında uğruna ‘hey onbeşli’ diye ağıtlar da yakılan 15 yaşındaki fidanların da olduğu, düşmana karşı bir olan, vatan uğruna can veren şehitlerimizi andık.

Geçen yıl da anmıştık, ondan önceki yıl da...

Hep anıyoruz, ama ne yazık ki anlayamıyoruz.

Onların bir olarak kurtardığı bu vatanı, değerlerini ve topraklarını, ayrışarak...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.