Takip Et
  • 31 Mart 2022, Perşembe

Ankara notları

Türkiye İnternet Medyası Birliği’nin kuruluşu için Ankara’ya gittim. Başkent'te geçirdiğim üç günde üç büyük organizasyona katıldım. Bunlardan ilki EKO İklim Zirvesi ve Fuarı oldu. İkincisi TİMBİR kuruluş toplantıları, üçüncüsü de RTÜK ile UMED’in ortaklaşa düzenledikleri Medya ve Dezenformasyon Forumu'ydu.

Gerek katıldığım organizasyonlardan gerekse yaptığım sohbetlerden sahip olduğum izlenim ve gözlemlerim vardı. Onları aktarıyorum;

YAVAŞ VE ŞAHİN SAVAŞI VARDI

EKO İklim Zirvesinin açılış töreninden her ne kadar Beren Saat ve Kenan Doğulu’nun hükümete muhalif konuşmaları gündeme gelse de orada başka ilginç şeyler de yaşandı.

Salonun büyük bölümünü kalabalık öğrenci grupları oluşturuyordu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş salona girdiğinde o grup alkış, ıslık ve çığlıklarıyla salonu inletti.

Yavaş’ın kürsüden inişi ve çıkışı yine o grubun coşkusu eşliğinde gerçekleşti. Daha sonra kürsüye Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin çıktı.

Şahin konuşurken, öğrenci grupları salondan çıktı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gibi konuşan Fatma Şahin’in kürsü hakimiyeti ve hitabeti Yavaş’tan daha iyiydi ama salondaki karşılığı tam zıttı oldu. Yavaş’ın konuşması, Şahin’e dinleyicinin tepkisi vasattı.

Mansur Yavaş’ın konuşması sırasında arkadaki dev ekranda Fatma Şahin’in tanıtımları döndürüldü. Sunucu Altan Erkekli’nin Ankara’da bugüne kadar hizmeti olan eski belediye başkanlarından bahsederken sadece Murat Karayalçın’ın adını anması ve Mansur Yavaş’tan bahsetmesi dikkat çekiciydi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın 23 Nisan şiiri okuyan öğrenci tonunda yaptığı konuşma da pek karşılık bulmadı. Özetle açılışta teknik üstünlük Cumhur, taktik üstünlük de Millet İttifakındaydı.

İkilinin böyle bir çabası, amacı olmasa da ittifakların rekabeti açılışa damga vurdu. Küresel bir sorunun ele alındığı etkinlikte, siyasi yarışın da ötesinde Yavaş ve Şahin savaşı vardı.

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un gelecek yıl bu vakitler yollarda bolca görüleceği bilgisini paylaşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran gibi siyasi rekabetten uzak, ülke için değer üretme çabasında olanların hatırına kavga çıkmadığını düşünenlerdenim.

ERDOĞAN YÜKSELİYOR, AK PARTİ DÜŞÜYOR

Çok sayıda görüşme de gerçekleştirdim. Eğer Millet İttifakı doğru bir adayla seçime giderse, 2023 seçimlerinin Cumhur İttifakı için aşırı zor olacağı yönünde anlatımlar duydum.

Cumhurbaşkanı'nın dünya çapında yükselen ivmesine zıt, ülkede partisinin düştüğünü söyleyenler çoğunluktaydı. Kabinede kuşak çatışması olduğunu vurgulayanından, ülke ve halkın gerçeklerinin Recep Tayyip Erdoğan’dan gizlendiğine kadar, iktidara yakın kesimlerin mensuplarından çok fazla eleştiri işittim.

Kağıt üzerindeki OSB’lerin dolup taştığı bilgisinin gerçekle örtüşmediğini, bu ve bir çok konuda Cumhurbaşkanı'nın yakınındakilerce kandırıldığı türünden özeleştiriler dinledim.

Kabine başta olmak üzere parti tepe ve teşkilat yönetimlerinden bazılarının davalarına “Batan geminin malları” yaklaşımı gösterdiği sürece toparlanmanın zor olacağını işittim.

DEZENFERMASYON

RTÜK ve UMED’in düzenlediği forumun ilk oturumuna dinleyici olarak katıldım. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in ve konuşmacıların verdiği örneklerle konvansiyonel medyanın ve sosyal medyanın çirkin tarafları ile bir gazeteci olarak bir kez daha yüzleştim. Türkiye’nin yüzde 49 ile en çok dezenformasyona maruz kalan ülke olduğunu, ikinci sıradaki ülkede bu oranın yüzde 19 olduğunu öğrendim. Bu fark nasıl kapanacak, bu ülkede siyasi hırsları uğruna dezenformasyona tutunanların aklı ne zaman başına gelecek, merakla bekleyenlerdenim.

TİMBİR İYİ BAŞLADI

Türkiye İnternet Medyası Birliği’nin resmi kuruluşu gerçekleşti. Aydın’dan kurucular kurulunda yer almak benim için büyük bir onur oldu.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen meslektaşlarımızla ortak paydamız olan gazetecilik adına önemli bir adım atıldı.

Ülkemiz yoksa evimizin, sektörümüz yoksa şirketimizin, mesleğimiz yoksa kendimizin bir önemi olmadığı düşüncem ve gazeteciliğe olan gönül bağım, aklım ve yüreğimle orada olacağım. TİMBİR çok iyi başladı.

Kurucu Başkan Süleyman Basa ve yardımcısı Nizamettin Bilici takdir ve teşekkürü fazlasıyla hak etti. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.