Takip Et
  • 13 Kasım 2014, Perşembe

Özakcan’a teşekkür, diğerlerine...

Aydın’da ilçe belediyeleri, büyükşehir yasasıyla üç kez cezalandırılmanın sıkıntısını yaşıyor.

İller Bankası paylarından ve değişik gelirlerinden toplam yüzde 40 bütçeleri, büyükşehir belediyesine geçmiş durumda. Bu, yasanın onlara verdiği ceza.

Aydın Büyükşehir Belediyesi de meclis kararı ile yapması gerektiği bazı görevleri ilçe belediyelerine devretti. Bunu yaparken de hiç kaynak aktarmadı. Yani, parayı büyükşehir alırken, hizmeti ilçe belediyeleri vermek zorunda bırakıldı. Bu da büyükşehir belediyesinin onlara verdiği ceza.

Vatandaşın, yasayla hangi görevi hangi belediyenin yaptığını ayırt edememesi ve ilçe belediyelerine kolay ulaştığı için hizmeti direk onlardan beklemesi de, halkın ilçe belediyelerine verdiği ceza oldu.

Dün, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Yeni kurulan, kurulduğunda hiç bir şeyi olamayan, üstüne beldelerden kalan borçları ödemek durumunda olan belediyesini, belediyenin hizmetlerini, sıkıntılarını, yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Son derece de samimiydi.

Mevcut gelirleri ile seçim vaatlerini yerine getirmelerinin imkansız olduğunu belirterek, Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) bir kısmının ilçe belediyelerine aktarılması için çalışma yaptıklarını söyledi. Bu ve benzeri şekilde kaynak yaratabilirlerse de bütün vaatlerini yerine getirebileceklerini kaydetti.

Özakcan’ın, Efeler Belediyesi ile ilgili her konuya ve her soruya makul bir yaklaşımı vardı. Fakat, Efeler Belediyesi’ni aşan, Aydın Büyükşehir Belediyesini ilgilendiren konularda sorulara uzun cevaplar vermek zorunda kaldı. Meydanda kaldırım yapılırken gerçekleşen israfa yönelik soruya kamunun bütün alanlarındaki israftan bahsederek yanıtladı. Ak Saray’ı örnek gösterdi. Aydın’da jeotermal kuyularının kentin zeminine zarar verip vermediğine ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığına da jeotermal gelirlerinin merkezi bütçeye aktarılmasından dem vurarak yanıtladı.

Efeler Belediyesi’ni yönetirken kanunlara sıkı sıkıya bağlı olduğunu açıkça gösteren Özakcan, ailesinin bütçesini nasıl yönetiyorsa belediye bütçesini de öyle yönettiğini ve yöneteceğini açık yüreklilikle dile getirdi.

Aydın’da bırakın belediyeleri küçücük bütçesi olan kurumları yönetenler bile basından kaçıyor. Kendi danışmanlarınca hazırlanan övgü dolu haberler ve olumlu fotoğrafları basına servis etmeyi halka hesap vermek olarak görüyor. Bu ortamda Aydın basınının karşısına çıkarak icraatlarını anlatan ve soruları yanıtlamaktan kaçınmayan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’a teşekkür etmemiz gerekiyor.

Elbette eleştirilecek yönleri var, ama onu eleştirmeden önce başta Aydın Valisi Erol Ayyıldız ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu olmak üzere tüm belediye başkanları ve kurum yöneticilerinin basından kaçmayı bırakması gerekiyor.

Programlara, yatırımlara, toplantılara ve etkinliklere gazetecilerle gitmek, sık sık basına bilgi vermek yerine hazır haber servis edenler; size güvenmiyoruz. Siz istediğiniz kadar, “biz iş yapıyoruz, reklamı sevmiyoruz” deyin. Halk adına yaptığınız görevlerinizde halka hesap vermenin yöntemi sadece seçim ya da atama sırasındaki terfi ya da tenzil durumu değildir.

Cumhurbaşkanı, başbakan, parti genel başkanları, bakanlar, başka illerin belediye başkan ve yöneticileri nasıl her gelişmede basının karşısına çıkıyorsa; lütfen siz de Aydın halkının bu hakkını verin. 

Özakcan Aydın basını ile buluştu

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.