Takip Et

Rakibi kola şişesi, oyu yüzde kırk

CHP’den kulis bilgilerini merak ettiğini biliyorum. Kurultay arefesinde benden Aydın’ı ilgilendiren esaslı yorum ve değerlendirmeler bekliyorsun.

CHP Genel Merkezi tarafından Aydın’da yaptırılan Çerçioğlu anketinin sonuçlarına ilişkin sızan bilgiler var. “Anladığın, ben artık sahaya indim” demesi boşuna değil.

Çünkü, Ankara merkezli yaptırılan ankette Özlem Çerçioğlu’nun henüz rakibi olmadığı halde oyunun yüzde kırk seviyelerinde çıktığı bilgisi kulislerlerde dilleniyor.

Seçim atmosferine girildiğinde, tablo çok değişecektir. Önceki iki seçimde rakibi belli olmadan yüzde altmış beşlik anketlerle başlayıp, elli ikilere kadar gerilediğini hatırlayalım.

Buradan yukarıya doğru bir ilerleme ve sıçrama CHP’nin üst yönetimindekiler bile beklemiyor. Umutları, HDP ve İYİ Parti’nin olası topyekün desteği. O da zor görünüyor.

İYİ Parti ve HDP aday çıkarmasa da Çerçioğlu’nun bu seçimi kazanma ihtimali yok gibi bir şey. HDP ve İYİ Parti, CHP seçmenin bile oy vermek istemediği biri için kendi seçmenini ikna edemeyecek kadar vahim bir durum var.

Onlar için en doğru karar hem kendi durumlarını test etmek hem de Çerçioğlu ile olası kaybın faturasını ödememek için kendi adayları ile gitmek olacak.

İYİ Parti’nin çok iyi bir aday ile Aydın’da seçimi kazanma şansı da var. Tek handikapları il başkanlarının Efeler Belediye Başkanlığına talip olması. Bu durumda büyükşehir adayları ya milletvekili olmalı ya da şehirde marka değeri Recep Taner’den daha yüksek biriyle İYİ Parti seçime gitmeli.

Dönelim CHP’ye ve Özlem Çerçioğlu’na. Büyük bir sorun da CHP Kurultayı. Çerçioğlu Kılıçdaroğlu’nu destekliyor. Seçimi değişimciler kazanırsa aday olma ihtimali bile tartışmaya açılacak.

Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde, eğer parti meclisinede çoğunluğu yakalayamazsa; oluşacak parti meclisinden Çerçioğlu’nun adaylığını resmiyet kazandırma süreci de sancılı olabilir.

Neden; Çünkü anket sonuçları kötü. Tekrar ediyorum. Rakip kola şişesi, oyu yüzde kırk seviyesi. Anketin sonucunun bu şekilde çıkmasının nedenlerini konuşuruz.

CHP Kurultayının ne olacağını merak ediyorsun. Divan başkanlığını Ekrem İmamoğlu’na verdiği için Kılıçdaroğlu’nun havlu attığını düşünüyorsun ya; yanılıyorsun.

Şahsi öngörüm Kılıçdaroğlu kazanır. Parti meclisinde istediği çoğunluğu sağlayamaz. İmamoğlu’nun divan başkanlığına gelince; gergin bir kurultay bekleniyor. Olası olumsuz tabloların faturası divana kesilir. Rakibine divanı teslim edecek kadar hoş görülü ve özgüvenli davranmasının Kılıçdaroğlu’na yazacağı artı puan da cabası. İnce bir siyasi ustalık var anlayacağın.

Kurultay sonrası CHP’yi zor günler bekler. Kim kazansa diğer tarafla en sert hesaplaşmalar, yerel seçimlerde adayların belirlenmesi sürecinde yaşanır, yaşanacak.

Kurultay’ın Aydın’ı ilgilendiren bir diğer kısmı da CHP’den, “Aydın’da CHP yok, Çerçioğlu Partisi var” diyerek istifa eden Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın durumu olacak.

Değişim olursa partisine geri mi döner yoksa yeniden aday olmak için başka partilere mi yönelir bekleyip göreceğiz.

Sen merak etmeye devam et canımın içi, ben değerlendirmekten çekinmem. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.