Takip Et
  • 20 Haziran 2023, Salı

Nazilli il olur mu?

Vallahi alemsin. Sana vaat ettiğim onlarca şeyi yazmama fırsat vermemek için elinden geleni yapıyorsun. Şimdi de Nazilli’nin il olacağı yönündeki oluşan gündem hakkındaki düşüncemi soruyorsun.

Sen sormasan ben zaten yazacaktım. Hem sırasını bekliyordum hem de bu konuda konuşması gerekenlerin neler söyleyeceğini önce bir duymak istemiştim. Ciddiye alınacak bir söz söyleyen yok!

Sadece MHP Aydın İl Başkanı duruma çok sevindi, heyecanlı bir açıklama yaptı. Eski Nazilli İlçe Belediye Başkanı olan Haluk Alıcık, Nazilli’nin il olması isteğinde samimiyse, bugünden tezi yok il başkanlığından istifa etmeli.

Şöyle bir açıklama yapmasını da tavsiye ederim; “Ben Nazilli il başkanı olmaya hatta Nazilli ilinin ilk belediye başkanı olmaya talibim. O yüzden Aydın il başkanlığını, Aydın ilinden biri yapmalı, kalmam Aydın’a ihanet olur ve bırakıyorum.”

Devlet Bahçeli’nin Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 il söylemine göre Nazilli’nin bu illerin arasında olacağına Haluk Alıcık gerçekten inanmış olsaydı, aradan geçen zamanda gereğini yapardı. Ben de, “Nazilli gerçekten il oluyor, Alıcık bile inanıyor” derdim.

Bence Nazilli il olmayacak. Aydın’ın merkeze iki uzak ilçesinden Buharkent 85, Didim de 98.7 kilometre uzaklıkta her ikisine de ulaşım yaklaşık bir saat. Aydın-Denizli Otoyolu bitince Buharkent için yarım saate düşecek.

Nazilli’nin il olmayı istemesi kadar Söke’nin de bunu isteme hakkı var. Her iki potansiyel il adayı ilçenin diğer illerden ilçe alma olasılıklarını hesaba katmadan nüfus yoğunluğuna bakmakta yarar var.

2022 yılı verilerine göre Nazilli ve bağlanma ihtimali olan ilçelerin nüfusları şöyle;

Nazilli 162 bin 737, Yenipazar 11 bin 863, Sultanhisar 20 bin 230, Bozdoğan 32 bin 607, Karacasu 17 bin 620, Kuyucak 26 bin 111, Buharkent 13 bin 22 ve toplam: 283 bin 830.

Aynı yılın verilerine göre Söke ve bağlanma ihtimali olan ilçelerin nüfusları da şu şekilde;

Söke 123 bin 301, Kuşadası 130 bin 835, Didim 97 bin , Germencik 44 bin 172, Koçarlı 21 bin 832 ve toplam: 417 bin 140.

Diğer iller Denizli, Manisa, Muğla ve İzmir’den dahil olabilecek ilçelerin nüfusları aradaki makası daha da açtırır. Söke’ye Milas, Bodrum, Selçuk ve Tire bağlanır. Nazilli’ye de Ödemiş, Kale, Tavas, Buldan, Kavaklıdere ve Eşme bağlanabilir.

Ayrı ayrı oraların nüfuslarını yazma gereği bile duymuyorum. Eğer Aydın ilinden yeni bir il çıkacaksa onun Söke olması gerektiğini iddia edecek olan bir batı yakası ile Nazilli olması için çalışacak doğu yakası çatışacak.

Aydın’da bir havaalanı olmamasının en önemli nedenlerinden biri ne biliyor musun? Efeler ve çevresi Çıldır Havaalanının uçuşlara açılmasını istiyor. Nazilli ve çevresi Buharkent yakınlarında Denizli’nin ilçeleri ile birlikte kullanacakları bir yerde olması için çalışıyor. Söke ve çevresi de Milet Havaalanı fikrinin Didim ile Söke arasında hayata geçmesi gerektiğini savunuyor.

Ankara’daki karar vericiler de bir ile üç havalimanı yapamayacaklarını belirterek, “Önce kendi aranızda anlaşın, öyle gelin” şeklinde takılıyor. Sence havaalanında bir araya gelemeyen güruh, yeni il için mi gelecek?

MHP Aydın İl Başkanı Haldun Haluk Alıcık, Genel Bakanı Devlet Bahçeli’nin açıklaması üzerine, bir umut, çıktı konuştu ama Nazilli’nin il olmayacağını hemen idrak etti ve koltuğundan yana tavır aldı.

Yoksa il başkanı olduğu ilin bölünmemesi yönünde tavır takınması gerektiğini bilecek kadar onur, haysiyet, bilgi ve deneyim sahibi. O yüzden sen de hiç umutlanma. Nazilli il olmayacak. Söke de olmayacaktır.

Alıcık’ın koltuğunu koruma tavrının Nazilli’ye ihanet olduğunu düşünebilirsin. Sana geçenlerde Kürşat Engin Özcan’ı anlattım. Kimin çırağı olduğunu söylemeyi unutmuşum.

Haluk Alıcık’ın çırağı olur kendisi. “Boynuz kulağı geçer” atasözü geldi değil mi hemen aklına. Espri konusunda oğlunun kendisini geçtiği ve bu atasözü ile durumun vurgulandığı babanın yanıtıyla cevap vereyim. “Boynuz kulağı geçer ama duymazmış.” Kürşat Engin Özcan’ın gerçekleri duymaması bu yüzden.

Sana olan biteni anlattım. Ben ne mi düşünüyorum? İki tünel yapalım, Aydın ili olarak kalalım. İzmir’i sollayalım. Denizli’yi de her anlamda farkla geçelim. Önce şehre bunu yapacak irfan ve vicdan sahibi bir lider seçelim. Çalıp çırpma tayfalarıyla bunlar olmaz. Onlarla ancak bölünerek çoğalmanın önünü açarız.

Yunus Emre’yi dinleyelim: Bölünürsek yok, bölüşürsek tok oluruz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.