Takip Et

Tuğrul Ozan

“Tarih tekerrürden ibarettir” sözünü kabul etmeyen yok.

Yıl: 2004-2005, Karpuzlu’nun zehir gibi bir kaymakamı var.

Kimseye, eyvallahı olmayan Kaymakam Halil Berk, devletin gücünü, şefkatini en yalın haliyle halka yaşatıyordu.

Bugün, Aydın Ekonomi Zirvesi yapmanın çok büyük bir olay olduğunu düşünenlere, Halil Berk’in o yıllar Karpuzlu İlçe Kurultayı düzenlediğini hatırlatırım. Kitap haline gelen kurultay öncesi komite çalışmalarının ve yine kitap şeklini alan kurultay raporlarının örnek alınması, ortaya çok yararlı işlerin çıkmasına vesile olacaktır.

Soysal market sayesinde, kullanılabilir eşya ve kıyafetlerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını da sağlamıştı, Kaymakam Halil Berk.

Halil Berk’in en takdir ettiğim yanı da, madencilerle verdiği mücadeleydi. Tonaj sınırının üstünde yükle, Karpuzlu’nun yollarını mahveden kamyoncuların korkulu rüyası olmuştu. İlçede atıl durumdaki belediye kantarını hayata geçirmiş, tartmadan hiçbir maden kamyonunu bırakmıyordu. Madenciler akla gelebilecek her girişimi yaptı, ama Kaymakam Halil Berk’in kararlılığına engel olamadı. O dönem AK Parti Aydın Milletvekili olan Ahmet Rıza Acar’ın telefonda Kaymakam Berk’e neler söylediğini, yazmıyorum… Sadece Kaymakam’ın uygulamalarından ekonomik zarar gören madencilerden çok daha fazla zarar görmüş bir edayla yaklaştığını söylemekle yetinebilirim.

Geçenlerde gazeteci bir arkadaşımı arayan kamyoncu yakını, “Buraya yeni bir polis gelmiş, tonajımız var. Şerefsiz rüşvet de almıyor” demişti. O zaman da, Kaymakam Berk, dönemin Aydın Valisi’nin katıldığı bir protokol töreninde, “Madencilerin Karpuzlu’ya çok zararı var. İlçeye okul, hastane yaptırarak, halka haklarını helal ettirmeliler” dedi. Madencilerin Kralı olarak bilinen Merhum Mehmet Tuncer de, “İstemesini bileceksin Kaymakam Bey, öyle çalı kakıcı gibi karşımıza dikilirsen yaptıramazsın” yanıtını verdi.

Kaymakam Halil Berk’in uygulamalarından en çok kazanan da Karpuzlu Belediyesi olmuştu. Kantarın 500 TL’yi geçmeyen aylık cirosu 12 bin TL’leri bulmuştu. Madenciler, o kantarın tartamayacağı büyük kamyonlar almaya başladı. Bunun üzerine belediye başkanı o kamyonları da tartacak kantar kurma çalışmaları başlattı. Gittik, yapılacağı yeri fotoğrafladık, haberini bile yaptık. Fakat o kantar inşa edilmedi. Sonra öğrendik ki, dönemin Karpuzlu Belediye Başkanı Hayrettin Anmak iki tane kamyon almış ve maden nakliyatı işine girmiş…

Son zamanlarda Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan’ın çevreyi kirleten madencilere karşı mücadelesini gazete haberlerinden okuyoruz. Tarihin tekerrür etmesine sevindiğim bir gelişme bu… Karpuzlu’da yıllar sonra bir yönetici çıkıp çevreyi kirleten madencilerle mücadele ediyor.

Tarihin olumsuz manada tekerrür etmemesi de en büyük dileğim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.