Takip Et

TMO HUBUBAT ALIM KAMPANYASI

Hububat,özellikle buğday alımlarında TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) her yıl aksaklıkla yaşar;sonuçta da olan hububat üreticisine olur.

 

Bu yıl da aynısı.Hububat aım merkezlerinin vealım elemanlarının yetersizliği,randevu programını düzenleyen e-sistemin aksaması daha da önemlisi tüccarın da TMO ya buğday satmasını anlamak mümkün değil.

 

Ankara bürokrasisi ve politikacıları hala aracıları azaltmanın gıda fiyatlarını düşürmenin bir tedbiri olduğunu anlamadılar.

 

TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet Güldal,alım aksamaları ortada iken, "Yaklaşık 2 milyon ton ürün teslim alındı ve alımlarımız devam ediyor. 540 noktada alım noktası oluşturuldu. Bir günde 30-35 bin randevu veriliyor. Burada bir ihtiyaç söz konusu. Ama buradaki sorun şu, üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra TMO alım yerlerine götürüp teslim etmek istiyor. Dolayısıyla herkes ürününü aynı anda teslim etmek istediği için bir yığılma söz konusu. Biz üreticilerimize sakin olmalarını tavsiye ediyoruz. Tüm ürünü alabilecek şekilde depo ve personel planlamamızı yaptık. Her türlü ihtiyaçları görecek şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Hiçbir üreticimizin ürünü TMO tarafından başka yerlere yönlendirilmeyecek. TMO başka yerlere ürün satın demez. Kendisine gelen ürünü alır ama bunun randevu sistemine göre planlanması gerekiyor." Dese de sözünün kımet-i harbiyesi yok yaşananlar ortada.

 

CHP Diyarbakır Milletvekili, Sezgin Tanrıkulu,TMO da “rüşvet çarkı”nın işlediğini ifade ederek suç duyurusunda bulundu.

 

Ortada TMO-Tüccar işbirliği ile buğday üreticisine randevu sisteminin kapatıldığı söylentileri dolaşıyor.

 

Peki ,TMO yönetimi tüccarın üreticiden buğdayı 4,5-5,5 Tl aralığında bir fiyattan aldığını bilmiyor mu?Elbette biliyor.Niçin buğdayın yarı fiyatına yakın bir rakamda el değiştirmesine göz yumuyor?

 

Üretici tarafında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hızlı alım ve erken ödeme yaparak piyasa fiyatlarını yükseltmelidir" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre bu yıl geçen yıla göre buğday üretiminin yüzde 3,8 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 1,2 oranında artarak 8,6 milyon ton olacağının tahmin edildiğini belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Rekoltenin artması olumlu olmakla birlikte serbest piyasada fiyatların düşük seyretmesiyle bazı bölgelerde sanayicilerin ve tüccarların çiftçiden ürünü almak istememesi çiftçilerimizi mağdur ediyor.

 

TMO hasadın bitmek üzere olduğu ve hasadın yeni başladığı bölgelerde randevu sisteminde yaşanan sorunları gidererek acilen alım yapmalıdır. Hasadın başlamadığı bölgelerde ise tedbirlerini almalıdır.”

 

Bayraktar, geçen yıl kuraklık nedeniyle 6,5 milyon ton buğday ithal edildiğini ve bunun da fiyatların düşmesine neden olduğunu ifade etti.

 

Serbest piyasadaki fiyatların bazı yerlerde maliyetlerin altında kaldığını belirten Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiçbir esnaf, tüccar, alın teriyle evine ekmek götüren vatandaş maliyetine ya da zarar ettiği bir işi yapmaz. Bu durum sürdürülebilir değildir ve çiftçinin üretimden uzaklaşmasına neden olmaktadır. TMO acilen etkili alım politikasını güçlendirerek piyasaya da hâkimiyeti sağlamalıdır.

TMO hızlı alım ve erken ödeme yaparak piyasa fiyatlarını yükseltmelidir. Üreticilerimizin lehine olacak şekilde, bu durum acilen düzeltilmelidir. Bundan başka çaremiz yoktur.”

Bayraktar, çiftçinin ürünü piyasaya değil TMO'ya satmak istediğini belirterek, "Ancak hasadın yoğunlaştığı birçok bölgede çiftçilerimiz TMO'dan randevu almakta sorun yaşıyor. TMO acilen alım merkezlerini artırarak, gerekirse yığma olarak alım yapmalı ve çiftçilerimizi tüccarın insafına bırakmamalıdır" dedi.

 

Bu konuda üretici kesim temsilcisi Ziraat Odaları çabalarını sürdürse de iddia edilen tezgah işlemekte… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.