Takip Et

KURAKLIK VE 2021 YILI İNCİR EKONOMİSİ-3

Sarılop kurutmalık incir plantasyonlarının, yaklaşık % 3,8’i taban, % 10,2’si kır-taban ve % 86’sı ise eğimli dağlık alanda yer almaktadır. Kuru incir tarımı yapılan alanlardaki incirin kaderi büyük ölçüde iklim şartlarına bağlı olmaktadır.

2021 yılı ise yağışlar açısından 2007 yılı ile çok yönüyle benzeşmektedir. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sınırları dahilindeki barajlarda %30’a varan su eksikliği, tarımsal sulamada kısıtlama tedbirlerinin alınmasına yol açmış, bu tedbirlerden incir tarımı da etkilenmiştir.

İncirin yıllık yağış isteği 625 mm'dir. Kuraklığın yoğun geçtiği bölgelerde Yağışın yetersiz olduğu yıllarda yaz aylarının başında toprak tavını yitirmekte, ürün olum devresi olan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki kuraklık nedeniyle yaprak dökümler olmakta; bunun sonucu olarak da meyveler küçük, az etli ve balsız yapılarda meydana gelebilmektedir.

2021 yılı Aydın tarımı ve incir coğrafyası için özel bir önem arzetmektedir. Geçtiğimiz 2021 Haziran ayı sonrasında ısı ve nispi nemi ele aldığımızda hiç de iç açıcı olan bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu görmekteyiz.

Aydın ilinde MGM veri ve tahminlerine göre Hava sıcaklığının, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyredeceği beklenmektedir. Temmuz ayında hiç yağış olmaması, Ağustos ayında incir sahalarında mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyredeceği riski artırmaktadır. Nispi nem oranının ise belirsizliği incir kalitesi üzerinde etkili olacaktır.22-70 arasında bir nispi nem de belirsiz hava şartlarına işaret etmektedir.

İncirin yağışını alamaması, poyraz rüzgârlarının eksikliği ve yokluğu lodos olumsuz etkisi nispetinde taze ve kuru incirde etkili olacaktır.

İklim, kuraklık, nispi nem olgusu ve tahminleri dikkate alınarak üretici ve işletmelerin bazı tedbirleri almaları iç piyasa talebi olan taze ve kuru, ihracata yönelik kuru sarılop ve Bursa siyahı incir kalitesi bakımından son derece önemlidir.

İncir üreticisi mevcut su miktarını ve imkânlarını yerinde ve zamanında değerlendirmelidir.

• Taze sarı lop incirde meyve ve toprak izlenmeli, sulama toprak nemi ve meyve olgunlaşma süreci ve zamanına uygun verilmelidir.

• Bursa siyahı incirin su isteği sarı lop incirden farklı olduğu için sulama seyri buna göre tespit edilmelidir.

• Taze ve kuru incirde meteorolojik veriler ve tahminler sürekli izlenmelidir.

• Ağaçtaki gazallanmayı (zamansız ve kuraklıktan dolayı yaprak dökümü) önlemek amacı ile toprak işleme ve sulama ilişkisine dikkat edilmeli toprak neminin incir isteğine göre korunmasına özen gösterilmelidir.

• Üreticinin kuralık dolayısıyla paniğe kapılarak aşırı sulamadan kaçınması da gereklidir.

• Özellikle fidan halindeki incirlerin korunması amacı ile sulanmaları ihmal edilmemeli, gerektiğinde tank/tankerler aracılığı ile sulanmalıdır.

• Kuru incirin nemsizlik ve aşırı ısı nedeni ile uzun süre ağaç altında kalmasına izin verilmemelidir.

• Kuru incirin kerevette kalma süresi doğru tespit edilmelidir.

• Kuru incirin aflatoksinden korunması amacı ile yığma biçimde saklanmamalıdır.

(1): TÜRKEŞ; Murat. (2003). Spatial and temporal variations in precipitation and aridity index series of Turkey. In:Hans-Jürgen Bolle, (ed.): Mediterranean Climate – Variability and Trends, Regional Climate Studies.Springer Verlag, Heidelberg, pp. 181-213.

(2):TAN;Nilgün,Kuraklığın İncir Tarımına Etkileri,Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü-2013. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.