Takip Et

ÜZÜM PİYASALARINDAN: ALAŞEHİR ALAŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI NECDET TÜRK İLE GÖRÜŞME-2

Alaşehir’de ilk süperior üzüm hasadı esnasında (20 Temmuz 2017)Sayın Türk’ün düşüncelerini dün ele aldık ve her üretici gibi ümitli olduğunu ortaya koymuştuk.

Bugün ise, Türk ekonomisinin kırılgan ve denetimsiz fiyatlara izin veren oluşum biçimi, üretici lehine oluşmamış kurumsal alt yapısı, ve piyasaların “bırakınız yapsınlar,kör tuttuğunu,” anlayışından kaynaklanan devlet anlayışı nedeniyle ne hale geldiğini ,aynı kişinin ifadleri ile gözler önüne serelim.

Sayın Necdet Türk Temmuz ayında üzümde kalitede övgü ve mutlulukla söz ederken, aradan geçen bir ay gibi kısa sürede kaliteden söz edilemeyeceğini ifade etmektedir.

Kalite bozukluğunda 2017 yılı için en önemli iki neden dolu ve güneş yanığı afetleri olmuştur.

Dolu tehlikesi hemen hemen her yıl yaşanırken son iki yılda,2016 yılı Haziran’ında,2017 yılı Temmuz’unda ani sıcaklık artışlarını 43-44 derecelere ulaşması, tatlı su yürümemiş olan sultaniye üzümlerde güneş yanığına neden oldu. Bu da verim ve üzüm fiyatlarını olumsuz olarak etkilemekte.

Sayın Türk’e üzüm rekoltesi ile ilgili görüşlerini istediğimizde şu görüşleri ortaya koydu:

“Geçmiş yıllarda üzüm rekolte tahminleri İzmir Ticaret Borsası aracılığıyla yapılırken artık yerindelik ilkesi gereği Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Manisa Ziraat Odaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Böylelikle fiyat kırmaya yönelik tüccar ve ihracatçıdan kaynaklanan manipülasyonların birisinin önüne geçilmiş olundu.

Şu anda üzüm piyasalarında doğal afetlerden dolayı yüzde 30-35 civarında bir rekolte kaybı yaşanmaktadır.

Manisa ilinde rekolte tahmini olarak 270 bin ton kuru üzüm rekoltesi ön görülmüştür. Bu da gerçekçi bir rakamdır. Geçmiş yıllarda 320 bin ton olarak öngörüeln tahminlerin 197 bin tonlarda gerçekleşmiş olmasını da unutmamak gerekir.

Alaşehir, ilçesinde ise öngörülen kuru üzüm rekoltesi 35 bin ton civarındadır.

Bu rekolte rakamlarının hem iç piyasa hem de ihracat açısından yüksek üzüm fiyatlarının oluşmasını beklerken maalesef tam tersi ortaya çıkmıştır.

Yaş (taze) üzüm piyasalarında bir panik havası meydana getirilmiştir.

Tüccar ve ihracatçı kaynaklı bu panik üreticiler üzerinde etkili olmuş, şu anda bazı üreticilerin taze üzümü 90-100 Kuruş aralığında sattığına tanık olmaktayız.Bunun yanında ileriyi gören,tecrübeli bazı üreticilerin 1,30-150 Kuruştan taze üzüm sattğı da bir gerçektir.

Her sene olduğu gibi tüccarın eline geçtikten sonra üzüm fiyatları artmaktadır.

Üreticilerimiz sakin olmak ve soğukkanlı düzüşünmek zorundadırlar.

Paniik hiçbir zaman üzüm üreticisine yaramamaktadır.”

Alaşehir ziraat Odası Başkanı Necdet Türk’ün üzüm piyasaları ile ilgili görüşlerini sergilemeyi yarın da sürdürecğiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.