Takip Et

SİYASİ PARTİLERİN SEÇİM BEYANNAMELERİNDE TARIM Ak Parti Seçim Beyannamesi:-4

Seçimlere yaklaşırken çiftçi/üretici kesimi aydınlatmak amacı ile siyasi partilerin seçim beyannamelerini esas alarak tarıma yaklaşımlarını ele almayı ve tekliflerimizi sunmayı sürdürüyoruz.

Ak Parti tarımla ilgili bölümde şu projelere yer vermektedir:

“ Sağlayacağımız 5,2 milyar TL hibe ile 10 bin yeni yatırımı destekleyeceğiz, 50 bin yeni istihdam oluşturacağız. Kırsal alana 8,4 milyar TL’lik yatırım kazandıracağız.”

Yeterli olmasa da geçici bir tedbir olarak değerlendirilebilir.

“2018 yılı sonu itibarıyla koruma altına alınan büyük ova sayımızı 265’e, 2023 yılı hedefi olarak ova sayımızı 300’e çıkaracağız.”

23 Ocak 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye genelinde 141 ova, tarımsal faaliyetler dışındaki faaliyetlere kapatılan ‘Büyük Ova’ kapsamına alındı. 02 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karar ile 51 ova daha ‘Büyük Ova’ kapsamına alınarak koruma altına alındığı ve böylece ‘tarımsal sit’ alanı ilan edilen ova sayısı 192’ye çıktı. Aydın, Davutlar, Karpuzlu ovaları bu kapsama alındı. Ancak Aydın Ovası’nın büyük bir bölümünün ‘Büyük Ova’kapsamına dışında tutuldu. Gerçekte ise beklenti Buharkent-Didim arasının Büyük Ova kapsamına alınması idi. Büyük Ova’dan amaç tarım alanlarını korumak ise Aydın’da tarım alanlarının maruz kaldığı en büyük tehlike jeotermal sistemlerin yaygınlaşmasıdır. Ancak maden enerji lobilerinin baskısıyla bu tedbir alınamamıştır. Bu bakımdan Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Karacasu,Bozdoğan,Sultanhisar,Köşk,Çine,İncirliova,Germencik ve Söke ovaları yok olmadan bu kapsama alınmalıdır.

“Tarımsal üretimi artırmaya yönelik faaliyetleri ve yeni uygulamaları destekleyeceğiz.”

Evet, dünyada bulunan tarım da gelişmiş ülkelerin akılcı uygulamalarına ihtiyacımız bulunmaktadır.

“ Aile işletmelerini ekonomik ölçek büyüklüğüne ulaştıracak projeler uygulayarak pazara yönelik üretim yapmalarını sağlayacağız.”

Avrupa ve ABD tipi bu uygulamaların desteklenmesi gerekmektedir ki tarımdan kaçan genç nüfusun doğduğu evde/yerde doyması sağlanmalıdır ki şehre kaçışın önü kesilebilsin.

“ Yüksek teknolojili seracılık ve dikey tarım gibi modern tarımsal tekniklerin uygulanacağı yatırımların yapılması amacıyla çiftçiler ve girişimcileri destekleyeceğiz. Yaş sebze ve meyvede yerli tohumla üretilen aşılı ve diğer fidelerin kullanımına destek vereceğiz.”

Bu alanda örtü altı tarıma uygun iller tespit edilerek yüksek oranda desteklemeler sağlanmalıdır.Mevcut destekleme kurumları ve finans kaynakları yeterli olmadığından dolayı kalkınma ajansları bu alanlarda çağrıda bulunmaldır.

“Yenilenebilir enerjinin tarımda kullanımını teşvik edeceğiz.”

Tarımın en önemli ve yekûn tutan gidilerinden birisi de elektrik enerjisi. Tarım işletmelerinin 5403 sayılı Arazi Koruma yasası kapsamında büyütülüp geliştirilmesi yanında tarım işletmelerinin güneş,rüzgar,dalga,jeotermal enerjileri tesislerine kurmaları ve kullanmaları konusunda hibe ve kredilendirmeler yapılabilmelidir.

“ Bilgi teknolojilerinin arazi kullanım ve toprak koruma amaçlı kullanımını yaygınlaştıracağız.”

Arazi Kullanım ve toprak koruma yasalarının ihlali halinde ağır müeyyideler olmadığı için maden-enerji-inşaat ve turizm lobileri ve sektörleri tarım topraklarına tasallut olabilmektedir. Bilgi teknolojilerinin tarımın kullanımına açılması yanında bu yasaların tekrar gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi gerekmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.