Takip Et

TARIMDA AKILLI TEKNOLOJİLERİN KULLANILMASI

Yukarıdaki başlığımızı okuyan üreticilerin büyük bir bölümünün ilk tepkisi,para bulduk da akıllı teknolojileri kullanmadık mı, olacaktır.

Evet üreticiler olarak zor yılları yaşamaktayız. Birçoğumuz finansa ulaşmakta zorluk çekmekteyiz.Kredi kullanma sahibi olan üreticiler kredilerini geri ödemede zorlanmaktadırlar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33,2 oranında artarak 186.9 milyar TL’ye yükseldi. Türk çiftçisi,yılın ilk çeyreğinde bankalara 13,9 milyar TL daha borçlandı.

Her ne kadar rakamların düşük gösterildiği inancı yaygın ise de TÜİK verileri, tarımsal girdi fiyatlarının da şubatta yıllık yüzde 80,99, aylık yüzde 16,69 artarak aylık ve yıllık bazda rekor kırdığını ortaya koymuştur.

Peki bu durum sürerse ne olur?Tarımsal üretici deseninde büyük bir tahribat meydana gelir ve tarımsal varlıklar dev şirketlerin eline geçerken Türk çiftçisi,tarladan,bahçeden,ağıldan kovulur.Köyler büyük oranda şirketlerin malı haline gelir

Ne yapmalıyız?

Mutlaka modern akıllı tarım teknolojilerini kullanmalıyız.

“Dijital tarım teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda girişimcilerin ve çiftçilerin desteklenmesi gereklidir.

.

Dijital kooperatifçilik gibi yeni nesil örgütlenme modellerinin yaygınlaştırılması.

Gen kaynaklarının karakterizasyonu, muhafazası ve biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik teknolojilerin kullanılması ve geliştirilmesi.

Akıllı tarım konusunda yetişmiş çiftçi/mühendis/ara eleman sayısındaki yetersizliklerin giderilmesi.

Kimyasal gübre ve pestisit satışlarının reçete sistemi ve parsel bazlı olarak kayıt altına alınmasını sağlayacak bir sistem oluşturulup girdi kullanımlarının olması gereken düzeyde kontrol altına alınması.

Yarının teknolojilerine odaklanılmış, hayvan hastalıklarında ve yetiştiriciliğinde, erken uyarı ve kontrol mekanizmaları sunabilecek yüksek teknolojiye sahip sistemlerin geliştirilmesi.

Hayvancılıkta üreme verimliliğini arttırmaya yönelik teknolojik ve biyoteknolojik metotların geliştirilmesi ve kullanılması.

Hayvanların kimliklendirilmesinde, dışarıdan insan müdahalesine olanak vermeyen ve kimliklendirme güvenliği sağlayan ilgili yazılımlar ve donanımları ile birlikte implante teknolojilerin geliştirilmesi.

AR-GE çalışmalarına paralel olarak hayvancılık destekleri sürdürülebilir verimlilik esası ile ele alınması, yatırımların teknoloji ve biyoteknoloji ile buluşturulması. 1

Hayvan sağlığına yönelik, ilaç, aşı ve teşhis kitlerinin yerli imkânlarla üretilmesi için sonuç odaklı AR-GE çalışmaları ve teknolojik yatırımlar teşvik edilmesi ve desteklenmesi.

Kaynak:Tarımda Teknolojik Dönüşümler Komisyon Raporu 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.