Takip Et

HAYDİ, KÖY MUHTARLARI GÖREVE

Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun’un 10. maddesi ile başvuru yapmak şartı ile köy statüsü yeniden değiştiriliyor.

Büyük şehir belediyeleri sınırları içerisindeki köyler “kırsal mahalle “adı altında yeni bir statüye kavuşmaktadır.

Köyler, 7254 Sayılı Kanunla her ne kadar 2020 sayılı köy kanununda başta köy bütçesi olmak üzere pek çok hakkının kaybetmiş olsa da belki bu doğruya dönüş için bir adım olabilir.

Öncelikle köy muhtarları ilçe belediye başkanlarına ve belediye meclis üyelerine ağırlıklarını koyarak “kırsal mahalle” olmak istedikleri yönde belediye meclisi kararını geçirmeli ve Büyük şehir belediyesine iletilmesini sağlamalıdırlar.

Büyükşehir belediye meclisinin en geç 90 gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edecektir.

Bu yasal değişiklik köylere ne kazandıracaktır?

• Öncelikle Büyükşehir yasası içinde yer alan ancak Büyükşehir belediye başkanlarının çok isteyip de meclislerinden geçiremedikleri tarım arazilerinden vergi alınması hükmü ortadan kalkmaktadır.

• işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre alınması gereken emlak vergisinden muaf olacaktır.

• Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacaktır.

• 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacaktır.

• Alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacaktır.

• İçme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecektir.

• 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ek 17’nci maddesi hükümlerinden yararlanan yerler; kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenmesi halinde bu madde hükümlerine aykırı olmayan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanacaklardır.

Ancak kanun başka türlü yorumlanarak muhtar ve köy halkının kafası karıştırılabilir.

1-Köy halkları ilçe ve büyükşehir belediyeleri için oy kullanmaya devam edeceklerdir.

2- Kırsal köyler Büyükşehir ve ilçe belediyelerinden hizmet almaya devam edeceklerdir.

3- Kırsal mahallelerin bu yasa ile hiçbir kayıpları yok;kazançları ise çoktur.

Muhtarların hizmet alımlarını artırmak için ilçe ve büyük şehir belediye meclislerinden 2022 yılından geçerli olmak üzere “kırsal mahalleler tarım bütçeleri”ni geçirmeleri ve bu bütçelerin başka fasıllara aktarımının önüne geçecek meclis kararlarının alınması konusunda ısrarcı olmaları gerekmektedir.

Pek çok mahalle muhtarının bu değişiklikten hala haberi yoktur.Bizden uyarması.Elinizi çabuk tutarak köy halkını 2021 vergi ,harç ve zamlarından kurtararak hem gelecek muhtarlık seçimlerine yatırım yaparken hem de halka da en büyük maddi yardımda bulununuz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.