Takip Et

İNCİRDE SON DURUM VE TARİŞ KURU İNCİR FİYATLARI

Son yağmurlar ve lodoslu,nemli havaların hakim olması dolayısıyla Aydın ili ve yakın çevresinde (Tire,Bayındır,Ödemiş,Kiraz,Beydağ) incir ürününü hem tazesi hem de kurusu büyük zarar gördü.Bu da iş mali incirde büyük oranda rekolte düşüklüne neden oldu. 2018 yılında balıklara,hurda ve çürük incir miktarında yüksek bir artış olacağı ortada.

2016/2107 sezonu incir ihracatı için başarılı ve yüksek rakamlı bir dönem oldu.Yaşadığımız dönemde iklimin kuru incir kalite ve rekoltesine uygun olarak seyretmesi,dışarıdan gelen ithalat talepleri ve incir kalitesindeki üstünlük yaklaşık olarak 60 bin ton civarında bir ihracatın oluşmasını sağladı.

TARİŞ İncir Birliği, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Bircan ve Yönetim kurulu üyelerinin öz verili çalışmaları ile incir piyasalarında etkili olmaya başladı. Bu etkinin artmasını temenni ediyoruz.

2017 yılında açıklanan fiyatların üzerinde bir fiyat açıklayan TARİŞ İncir Birliğinin bu fiyat listesi 17 Ağustos’a kadar geçerli olacak.

Şu anda geçerli olan alım fiyatları; Hurda incirin fiyatını 1 TL.

51-55 adet baz incir fiyat fiyatını 12 TL. olarak açıkladı.

En kaliteli süzme incirin fiyatını da 18 TL. olarak açıkladı.

Tariş İncir Birliği A1 Kalitedeki incirin fiyatını 14,50 TL.

, A2 kalitedeki incirin fiyatını 13,50 TL, A3 kalitedeki incirin fiyatını 12.75 TL.,

A4 kalitedeki incirin fiyatını 12.00 TL.,

A5 kalitedeki incirin fiyatını 11.00 TL,

A10 kalitedeki incirin fiyatını da 6 TL. olarak açıkladı.

Bu rakamlar enflasyon rakamları ile paraleldir.%15 civarında bir artış anlamına gelmektedir.Bu fiyatlar şu anda tatmin edicidir.

Sayın Mustafa Bircan’ı incir üreticisi nezdinde kutlarım.

Ancak bu fiyatlar yükselecektir.İhracatçı ve işletmecinin taahhütlerini yerinde getirmesi gerekmektedir.

Rekolte heyeti sahada “rekolte tahmin” çalışmalarını sürdürmektedir. Bu yıl rekolte tahininde incir sınıflandırmalarının da ayrı ayrı yaklaşık tahminlerinin yapılmasından yanayız.

Çünkü toplam rekolte rakamı sanki tamamı ihracata gidecek gibi bir algı yaratmaktadır.

Arz-talep dengesine arz aleyhine bir durum söz konusudur. Üretilen iş malı incir ihracatçı ve işletmeci taleplerini karşılamaktan uzaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.