Takip Et

JEOTERMAL ENERJİNİN SOSYAL VE SİYASİ YÖNÜ-4

Jeotermal ile ilgili okumakta olduğunuz yazı dizisi,özellikle jeotermal enerji üretilen Aydın ve Manisa ilçelerinde daha fazla bir ilgiyle takip edilmekte.Salihli,Alaşehir ve Sarıgöl’den arayan okurlarımızın soru yağmurlarına imemnunyetle muhattap olmaktayız.

Karacasu’da da bir hareketlilik mevcut.Bir hanım okurumuz Karacasu için endişeli.İki jeotermal imtiyaz sahasının vücuda getirlimekte olması Karacasu halkını korkutmuş.Haklılar …

Kendilerinden önce jeotermal ile tanışmış ilçelerin başlarına geleni gördükçe “Nereye varacak bu işin sonu” sorusu sıkça sorulmakta.

En çok korkulan da üretim kuyularının patlaması.Yıllar önce Alaşehir Alkan’da patlayan kuyunun korkusunu Piyadeler,Çağlayan ve Alkan sakşnlerinin yanında Alaşehir halkı da hala “travma” özellikleir ile hala yaşamaktalar.

Kuyu patlamalarını ele alacak olursak…

Alaşehir/ Alkan,Sarayköy/ Tekke,Kuyucak Çobanisa ve son olarak Efeler/Yılmazköy’de meydana gelen üretim kuyusu patlamalarına karşı -5686 sayılı yasada etkin müeyyidelerin olmaması, Jeotermal imtiyaz sahibi şirketlerin tasarrufilkelerinden kaynaklanan mühendislik hatalarıdır ki- cezai uygulamaların yapılmaması halkta adaletsizlik duygusunu yatan olgulardandır.

İşin bir diğer tarafı üretim kuyularına bir emniyat vanası ve çelik borularla işi sağlama almak varken ,15-20 bin dolara halletmek mümkün iken ,250 bin dolarlara varan masraflara rağmen şirketler hala ucuz etin yahnisinin peşindeler.

Çevresel kirlilik sadece kuyuların basınç,ihmal,jeoleojik cehalet ,cimrilik ve bunların tümünün bileşkesi nedenlerden meydana gelirken çevre kirliliği olgusu sayılmayacak kadar çok.

Konu ile ilgilenenleri sosyal medyada onbinlerce fotoğraf ve binlerce video paylaştıklarına tanık olmaktayız.

Halk-devlet lişkileri açısından durum daha da v.ahim

Diğer çevre ve tarımsal kirliliğe ve zararlara yol açan etkinliklerin yeterince ve titizlikle cezalandırılmaması adalet duygusunu aşınırdan örneklerdir.

İdari mahkeme kararlarına rağmen bazı Jeotermal imtiyaz sahibi şirketlerin dava kararına muhalif biçimde etkinliklerini sürdürmelerini aynı açıdan değerlendirmek gerekir.

İdari mahkeme kararlarının çoğunlukla Jeotermal imtiyaz sahibi şirketler aleyhine olmasına rağmen bazı şirketlerin lobi faaliyetleri ile yasaları mülga haline getirme ve yasaların etrafından dolaşarak faaliyet göstermeleri de halkın dikkatinden kaçmamaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.